Продължете към съдържанието
Начало » Новини » За няколко милиона повече, или едни от най-странните съдебни искове

За няколко милиона повече, или едни от най-странните съдебни искове

хора, тетрадка, бижута, пари

Свободният достъп до съдебна система е едно от най-големите постижения на демокрацията. Но понякога събитията довели до иска са почти абсурдни

Бихте ли осъдили метрото, че не ви е убило, докато сте лежали на релсите в опит да сложите край на живота си? Или че нехайно сте разлели кафето върху себе си, докато шофирате? Или че сте се наранили нахлувайки в чужда собственост?

Свободният достъп до съдебна система се счита за едно от най-големите постижения на демокрацията. И докато у нас гражданските дела са една дълга, продължителна и протяжна процедура, която по-скоро отказва гражданите да търсят това си право, то съдилищата по света работят с пълна пара, като понякога се сблъскват, на пръв поглед, със странни искове граничещи с абсурда. Странни най-вече заради нелепите ситуации, довели до настъпване на събитията.

За да освежим петъчния Ви следобед, ние от Избирам.бг подбрахме за Вас едни от най-странните искове за над 1 милион.

• Иск за 5 мил. долара, заради удар от шишарка.
50 годишния Шон Мейс бил ударен от 7 килограмова шишарка, докато си почивал под дърво в Националния военноморски парк. Оказало се, че не е обикновено иглолистно дърво а Австралийски бор, чиито шишарки достигат тегло 18 килограма. След случката около екзотичното дърво са поставени заграждения и табели, сочещи опасност.

• Самоубийца осъди Нюйоркското метро за 14.1 мил. долара.
Жената легнала на релсите на метрото, за да сложи край на живота си. Но мотрисата успяла да спре и не я е убила, но и нанесла телесна повреда. Тогава жената завела дело и спечелила обезщетение в размер на 14.1 мил. долара.

• Скейбордисти от Ланкастър осъждат Amtrak and Norfolk Southern Corp. за 24.2 мил. долара.
Джефри Клайн и Брет Бърдуел проникват незаконно в ЖП гара, собственост на компанията и се покатерват върху вагон, за да погледнат града от високо. Над вагона, обаче, висяла необезопасена жица, от която Клайн го удря ток и получава 75% изгаряния. В крайна сметка, съдът отсъжда в тяхна полза, а Amtrak and Norfolk Southern Corp. им изплаща обезщетение в размер на 24.2 мил. долара.

• Дело срещу NASA за 16 мил. паунда.
През 2005 г. руският астролог Марина Бай завела делото за „нарушаване на естествения баланс във Вселената”. Според Бай, космическата сонда Deep Impact, която по-късно същата година е трябвало да се удари в комета, за да вземе проба от образувалия се при взрива материал, е щяла да извърши терористичен акт. Едно от съдилищата в Москва признава иска за основателен, но Бай така и не успява да докаже твърдението си.

• 5 мил. долара за взрив на тоалетна чиния.
Съдебният разпоредител Д’Алесандро завежда дело срещу градските власти на Ню Йорк, след като тоалетната чиния, на която бил седнал, се взривила. Ищецът поискал от града компенсации за нанесени щети в размер на 5 мил долара.

• Иск срещу МакДоналдс за 1.7 мил. долара заради едно кафе.
79 годишна жена от Албакърки осъжда веригата за това, че е разляла върху себе си, шофирайки колата си, кафе закупено от тях. След злополуката се наложил престой в болницата за 8 дни, а лечението на раните от изгаряния продължило две години.

• Иск за 1 мил. долара срещу Subway за пластмасов нож в сандвича.
Нюйоркчанин подава иска срещу веригата за бързо хранене, след като намира в сандвича си опечен пластмасов нож. Докато отхапвал парче се наранил леко, но твърдението му било, че след инцидента е получил хранително натравяне, тъй като ножа, според него, бил мръсен.

• Дело за 67 мил. долара срещу Химическо чистене.
Съдията от Вашингтон Рой Пиърсън се е опитал да осъди собствениците на ателие за химическо чистене, твърдейки, че семейство Чунг са загубили панталоните му, които стрували 800 долара и се опитали да му пробутат евтина имитация. В последствие съдията намалил иска си на 54 мил. долара, но съдът оправдал семейство Чунг и отсъдил Рой Пиърсън да заплати всички съдебни разноски. По-късно Комисията отказва да назначи съдията отново на поста му, поради скандалното му поведение.

Ако този материал беше интересен за Вас, можете да видите още любопитни новини в Нашата секция Любопитно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *