Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Знаете ли, колко пари се въртят по света?

Знаете ли, колко пари се въртят по света?

колко пари се въртят по света

Откакто са създадени парите, човечеството е подвластно на тяхната сила.

Откакто са създадени парите, човечеството е подвластно на тяхната сила. С тях си купуваме дрехи и храна, плащаме задълженията си към банките, ходим на почивка, някои хора дори си купуват с тях свободата. Но не за това ще говорим днес, а за парите, които се въртят всеки ден у нас и по света, т.е. парите в обръщение.

Какво се случва в световен мащаб?

Много е трудно да се определят точно колко пари се въртят всеки ден по света, тъй като са много факторите, които влиаят. Когато говорим за световните парите, трябва да вземем под внимание фактори, като богатството на най-заможните хора, публичните капитализации на големите корпорации, стойността на всички фондови пазара, както и общия дълг в световен мащаб.

Все пак нека видим какво говорят цифрите:

Най-малките пазари, като биткойните разполагат с около 5 милиарда долара, а най-големите световни борси разполагат с между 630 трилиона и 1.2 квадрилиона долара.

Запасите от сребро възлизат на стойност 14 милиарда долара, а златото е за около 7.8 трилиона долара.

Разполагаемите банкноти и монети са на стойност 5 трилиона долара, а бързоликвидните и широките пари са съответно 28.6 трилиона и 80.9 трилиона долара.

Каква е ситуацията с парите в обръщение у нас?

В началото на юни те достигат 12.658 милиарда лева, което е с 1.428 милиарда повече от същия период на миналата година. Само веднъж, откакто се води статистика, парите в обръщение у нас са били повече и това е през декември миналата година, когато сме въртяли общо 12.725 милиарда лева.

Ето малко любопитни факти за парите у нас:

За последните три месеца парите в обръщение са се увеличили с 566 милиона лева;

Средната стойност на банкнота в обръщение е 31.29 лева, като са последните месеци стойността се е увеличила с 2,2 лева, заради по-големия брой на банкноти от 50 лева;

В момента в обръщение има 359.8 милиона банкноти, което е с 18, 2 милиона повече спрямо първото тримесечие на годината;

Има спад в броя банкноти с номинал 2, 20 и 100 лева и ръст на тези от 10 и 50 лева. Няма промяна на броя банкноти с номинал 5 лева;

Най-често срещана е банкнотата от 20 лева, като общия брой на двадесетолевките е 121.2 милиона;

В момента у нас в обръщение са монети на стойност 261.8 милиона лева, като само за една година техния брой се е увеличил с 163.5 милиона броя, което в пари е 28.3 милиона лева;

Най – често срещаните монети са 50 стотинки и 1 лев, а в последните няколко месеца се забелязва плавно навлизане на монетите с номинал от 2 лева.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *