Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Имах закъснения по вноските преди време. Мога ли да кандидатствам и да получа бърз кредит, ако тези закъснения са създали негативи по кредитната ми история?

Имах закъснения по вноските преди време. Мога ли да кандидатствам и да получа бърз кредит, ако тези закъснения са създали негативи по кредитната ми история?

Кредитна история

Кредитната история е от изключително важно значение за одобрението на кредит, кредитна карта или овърдрафт

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Есента по принцип е най-активният сезон за ремонти с подготовката за зимните месеци. Всеки иска да се възползва от това, за целта, време. Но не винаги е готов да плати цената.

Причини много:

  • защото неправилно е подредил преди време приоритетите и нуждите си;
  • защото неправилно е планирал времето си;
  • защото не е заделял достатъчно в „бурканбанк“ за подобни цели или нещо друго от този род.

И сега, ето ви проблем. Макар и малък, макар и лесно разрешим. Не много, но все пак не ви достигат финансовите средства-по една или друга причина.

Може би „спасението ви дебне“ откъм някоя небанкова финансова компания, която предоставя малки суми назаем за решаване на временни парични проблеми?! Може би… Защото с предходните закъснения по подобни или банкови кредити, най-вероятно вече сте си създали недобра финансова репутация, така наречената лоша кредитна история.

Ние от Izbiram.bg вече сме писали на тази тема. Знаете и нашите съвети, които не се различават особено от тези на кредитните институции.

Какво е човек да има лоша кредитна история?

Много хора не считат кредитните си карти или покупката на техника за дома и обзавеждането на лизинг като заеми. Но това са си кредити, независимо от името или размера им. Кредитните карти са вид необезпечен заем. И става така, че едно „безобидно“ наглед забавяне при плащането на вноски по кредитна карта или лизинг, на наглед малка сума-примерно 50-100 лева /а това много често се случва заради подценяване или пропускане на срокове/, може да ни лиши от възможност да получим по-голям потребителски или ипотечен заем, дори малък бърз кредит-точно, когато най-много и най-спешно и неотложно ни трябва. Да не говорим, че лихвите при кредитните карти са двойно по-големи от тези на останалите кредити. И всяко подобно закъснение се отразява в ЦКР.

ЦКР-каква власт има, защо и над кого?

Централния кредитен регистър е много важен фактор за всяка банка или небанкова финансова институция и е ценна база данни за всички тях. Влизането в тази база данни никак не е трудно-допускането на просрочени плащания по каквито и да било кредити ви го гарантира-лесно и безпроблемно. Но попадне ли името ви дори само веднъж там, много трудно бива заличено, дори и след 5 години. А до регистъра имат достъп всички, които раздават кредити. Затова и слагаме знак за равенство между просрочените кредити и проблемите. Защото един такъв проблем ще е повод да ви откажат дори покупка на техника на изплащане, даже сумата да е под 1000 лв.

Аĸo сте допуснали някога пpocpoчия, нямa бaнĸa, ĸoятo би ви oтпycнaлa ĸpeдит, защото за нея вие ще сте от нepeдoвните длъжници. Аĸo имaтe зaбaвянe пpи погасяването нa вaши предходни зaдължeния, това за тях oзнaчaвa, чe cтe неĸopeĸтeн плaтeц. Зa пoвeчeтo бaнĸи и небанкови финансови институции, тoвa e една от най-сериозните и ocнoвaтeлни пpичини дa ви oтĸaжaт пpи ĸaндидaтcтвaнe зa нoв ĸpeдит.

Всички финансови институции вече имат пoвишeни ĸpитeрии. И зaпoчнaxa дocтa внимателно дa пoдбиpaт cвoитe нови ĸлиeнти, нa ĸoитo да oтпycнaт ĸpeдит.

Ако сте в групата на тези, които имaт или са имали пpocpoчиe, cлeд зaдължитeлнaта пpoвepĸa oт cтpaнa нa бaнĸитe и небанковите финансови компании в ЦKP, вeднaгa щe cе види cтaтyca ви нa нepeдoвeн плaтeц. А нepeдoвнитe плaтци нocят много виcoĸ pиcĸ зa бaнĸитe и затова финансовите институции считат, чe е по-добре да стоят далеч от тaĸивa ĸлиeнти. Защото те могат да им влoшат ĸpeдитнoто пopтфoлиo, което за тях самите е много важно.

Затова и ние, от Izbiram.bg, препоръчваме да потърсите своето информирано решение, „преди да е опрял ножа до кокъла“. И вместо да бавите плащания, да питате близки и приятели за пари назаем „за временно“ решаване на проблема, да се консултирате с кредитни експерти. Те са хората, които могат да намерят правилното и най-подходящото в случая решение на вашия проблем. И да ви подскажат и дадат нов шанс за справяне със ситуация.

Прочетете още за кампанията: Рискуваме ли, когато теглим бързи кредити?

Тази статия стигна до вас със съдействието на експертите от Кеш Кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *