Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Искам да стартирам собствен бизнес. Да кандидатствам ли за кредит?

Искам да стартирам собствен бизнес. Да кандидатствам ли за кредит?

собствен бизнес - кредит

За да ви помогнем с отговорите на тези въпроси, ние от Izbiram.bg направихме малко проучване за кредитите за стартиращ бизнес, които предлагат родните банки.

Може би всеки един човек в даден етап от живота си е планирал да стартира собствен бизнес. Когато имате мечта и започнете да изграждате план за реализирането ѝ, рано или късно пред вас ще се изправи въпроса как да финансирате своя бизнес.

В днешно време, общоприето е вярването, че стартирането на собствен бизнес е обвързано с нуждата от сериозна инвестиция. Но какво правим, когато нямаме наличен нужния капитал? Добре ли е да се обърнем към банка, при положение, че не можем да гарантираме успеха на бизнеса си?

Ако искаш най-добрия финансов продукт за нуждите си ние ще анализираме финансовото ти състояние и ще ти предложим най-доброто решение, специално за теб. Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!

Ако вече имате фирма вижте нашите предложения и условия за отпускане на фирмен кредит

За да ви помогнем с отговорите на тези въпроси, ние от Izbiram.bg направихме малко проучване за кредитите за стартиращ бизнес, които предлагат родните банки. Но преди да се обърнете към помощ от банката, е добре да си отговорите на следните въпроси:

1. Каква е сумата, която ми трябва, за да стартирам?

  Често хората вярват, че им е нужен огромен капитал, за да започнат своя бизнес. Ако например искате да продавате ръчно приготвен шоколад, ще са ви нужни много пари, за да отворите магазин, но не чак толкова много ,за да започнете да произвеждате и да продавате. Можете да го правите онлайн или на различни базари, а когато натрупате достатъчно средства, да започнете работа по мечтания магазин. Изчислете сумата, която е абсолютния минимум, за да започнете работа и ще видите, че тя съвсем не е толкова голяма, колкото ви се е струвало в началото.

2. С какви ресурси разполагам?

  Направете списък с всички неща, които могат да ви помогнат да стартирате бизнеса си: хора, които познавате; спестявания, които имате; допълнителни умения, които притежавате. Ще се изненадате колко лесно можете да стартирате само с нещата, които вече притежавате.

3. Колко спешно ми трябват пари?

  Друг въпрос, който е добре да обмислите, е колко голяма е нуждата от средства в момента. Ако например парите ви трябват, за откриването на магазин за шоколад, то това не е толкова спешно. Но ако са ви нужни, за закупуването на суровини за производството на шоколада, това вече е спешно. Преценете добре ситуацията, преди да кандидатствате за банков кредит.

Вижте още: Коя банка да избера, ако съм малък бизнес и ежедневно правя преводи?

След като сте си отговорили на тези въпроси и сте преценили, че се нуждаете от допълнителна помощ за стартирането на бизнеса си, ето какво предлагат някои от най-големите родни банки:

1. Уникредит Булбанк

  Банката предлага на своите клиенти, желаещи да стартират бизнес, бърз кредит срещу ипотека със следните параметри:

  • срок на издължаване до 10 години;
  • – Максимален размер до 50% от пазарната стойност на недвижим имот. При финансиране на жилищен имот или офис в монолитна сграда – максимум 50 000 лева или съответната равностойност в евро.

2. Пощенска банка

  Пощенска банка предлага на своите бизнес клиенти Кредитна линия с плаващ лихвен процент, подходяща за закупуването на оборотни средства и посрещане на текущите нужди на бизнеса:

  • Лихвата се контролира от размера на транзакциите, направени всеки месец;
  • Сумата може да се ползва многократно;
  • Лихвата се начислява единствено върху усвоената сума от кредита;
  • Погасяване – свободно погасяване на усвоените средства (главницата);
  • Минимално плащане – натрупаната месечна лихва;
  • Обезпечение по кредита – ипотека/залог върху недвижимо или движимо имущество, поръчителство от юридическо/и и/или физическо/и лице/а, други обезпечения, допустими от закона
  • Срок на кредита – до 20 години.

3. Банка ДСК

  Банката предлага стандартен оборотен кредит, чиято цел е финансиране на основната дейност/придобиване на суровини и материали, стоки в оборот, др. краткотрайни активи. При него:

  • Размерът се определя от платежоспособността на кредитополучателя и достатъчността на обезпечението;
  • Срок до 60 месеца;
  • Обезпечение: Ипотека, Залог на недвижимо/движимо имущество, парични средства, и др.

4. ОББ

  В ОББ може да кандидатствате за Кредит за оборотни средства в равни вноски по главницата. Той е:

  • С размер от 2000 до 300 000 хиляди лева.
  • Срок в зависимост от обезпечението, както следва:
   • при ипотека на недвижим имот – до 36 месеца;
   • при залог на машини, оборудване, превозни средства – до 24 месеца;
   • при залог на парични средства – до 60 месеца;
   • без обезпечение – до 24 месеца.

5. FIBank

  Първа Инвестиционна банка предлага на своите клиенти, желаещи да стартират собствен бизнес, супер кредит, който функционира като овърдрафт в продължение на 3 години. Неговите параметри са:

  • Размер в зависимост от нуждите на бизнеса и размера на обезпечението;
  • Срок за оборотни средства- 60 месеца, 36 от които в режим на овърдрафт;
  • Гратисен период до 3 години в режим на овърдрафт;
  • Обезпечение – ипотека върху жилищни, административни, търговски, производствени и складови площи; земеделска земя, УПИ.

Вижте още и Имате собствен бизнес? Как да изберете банка, която ще обслужва най-добре нуждите Ви, на най-изгодни цени?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *