Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Каква доходност постигнаха пенсионните фондове през 2015 г.

Каква доходност постигнаха пенсионните фондове през 2015 г.

пенсионери

Успяха ли да постигнат положителна доходност пенсионните дружества?

Според публикуваните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), частните пенсионни фондове постигнаха сравнително добра доходност от направените инвестиции през 2015 г.

Универсалните пенсионни фондове са постигнали доходност от инвестициите си между 0,15% и 4,65% , и само едно от пенсионните дружества е реализирало отрицателна доходност. Ето и постигнатата доходност от всяко дружество:

Доходност на УПФ за 2015 г.

ПОК „Съгласие“ АД – 4,65%
ПОАД „ЦКБ-Сила“ АД – 3,86%
ПОД „Топлина“ АД – 2,82%
Пенсионноосигурителен институт – 2,54%
ПОК „Доверие“ АД – 1,47%
ПОД-Бъдеще“ АД – 1,47%
„Ен Ен ПОД“ ЕАД – 0,19%
ПОК „ДСК-Родина“ АД – 0,15%
ПОК „Алианц България“ АД – (-0,04)%

По-висока доходност за разглеждания период са постигнали доброволните фондове между 0,54% и 5,81%.

Доходност на ДПФ за 2015 г.

ПОК „Съгласие“ АД – 5,81%
ПОАД „ЦКБ-Сила“ АД – 3,54%
ПОД „Топлина“ АД – 2,96%
ПОД-Бъдеще“ АД – 2,71%
ПОК „Доверие“ АД – 1,83%
„Ен Ен ПОД“ ЕАД – 1,83%
Пенсионноосигурителен институт – 1,39%
ПОК „ДСК-Родина“ АД – 1,21%
ПОК „Алианц България“ АД – 0,54%

Постигнатата доходност на ДПФ за 2015 г. е показателна, че спестяването за старини в доброволните фондове, е по-изгодна алтернатива от трупането на пари в банка, където лихвите по голяма част от депозитите са около или малко над 1%. Напомняме, че осигурените в тези фондове сами избират какви средства да заделят за старини и кога да внасят вноските – всеки месец, на три месеца, или веднъж в годината.

Като цяло резултати на пенсионните дружества през 2015 г. са повлияни от спада на акциите на Българската фондова борса (БФБ). За цялата изминала година основният борсов индекс SOFIX потъна с 11,72%. SOFIX изпрати 2014 г. с ръст от 6,22% след впечатляващата 2013 г., когато се увеличи с 42,3%. Инвестициите в чужбина вече също носят по-малка доходност. Лихвите на Европейската централна банка по депозитите дори са отрицателни в размер на -0,30%. А високата ликвидност на банките дърпа надолу доходността на всички финансови инструменти.

Към 30 септември 2015 г. средният размер на натрупаните средства на едно осигурено лице в универсалните пенсионни фондове е 2088,87 лв., а в доброволните фондове – 1314,84 лв.

За да сме максимално полезни, ние от Izbiram.bg искаме отново да ви напомним за приетите промени в пенсионното осигуряване и последствията от тях за осигуреното лице:

1. Положителния ефект от прехвърляне на средствата по осигурителната партида от УПФ в Сребърния фонд е, че изчисляването на пенсията от НОИ ще се осъществява на основа на подобрен пенсионен коефициент, но само за периода, през който средствата са съхранявани в Сребърния фонд.

2.Отрицателните последствия за лице, което прехвърли партидата си в Сребърния фонд са много и са свързани със загубване на следните важни права:
– за получаване на пожизнена пенсия от УПФ даже и да няма трудов стаж, каквото е изискването за пенсия от НОИ;
– за изчисляване на по-висок размер на пенсия в резултат на увеличаване на средствата в партидата не само от вноски, а и от доходността от инвестиции;
– за запазване на Индивидуалната партида в УПФ и след пенсиониране на лицето;
– за запазване на правото на наследяване на партидата, както по време на осигуряване, така и след пенсиониране;
– за изплащане на средствата по партидата на лицето еднократно, ако размерът на партидата е малък и недостига за пожизнена пенсия;
– за получаване на пенсия пет години по-рано от възрастта за трета категория труд, ако средствата са достатъчни;
– за получаване на достъп и информация за движението на средствата по партидата;
– за прехвърляне в друг пенсионен фонд, предпочитан от осигуреното лице.

3. В случай, че осигуреното лице прехвърли партидата си в Сребърния фонд, но след това я възстанови в УПФ, то като резултат губи доходността, която би получил, ако партидата не е в Сребърния фонд.

Още информация за пенсионното осигуряване и частните пенсионни фондове можете да научите тук .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *