Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви услуги предлагат българските банки на своите индивидуални клиенти и какво да очаквате, ако искате да откриете сметка в родна банка?

Какви услуги предлагат българските банки на своите индивидуални клиенти и какво да очаквате, ако искате да откриете сметка в родна банка?

Какви услуги предлагат българските банки

Тук на помощ идва екипът от експерти на Izbiram.bg, чиято основна цел е да отговори на тези въпроси и да ви запознае с предлаганите от родните банки услуги за индивидуално банкиране.

Случвало ли ви се е да се опитате да изтеглите пари от банкомат и да се окаже, че сумата по сметката ви е намаляла с няколко лева? А знаете ли какви са таксите, които събира обслужващата ви банка всеки месец за предоставените услуги? И еднакво ли е за всички, или сумите са различни за всеки клиент? Ползвате ли услугата онлайн или мобилно банкиране и безплатна ли е тя?

Тук на помощ идва екипът от експерти на Izbiram.bg, чиято основна цел е да отговори на тези въпроси и да ви запознае с предлаганите от родните банки услуги за индивидуално банкиране.

Когато избирате банката, в която да съхранявате парите си, добре е да се запознаете с предлаганите от нея услуги, какво е необходимо, за да правите разплащания през тази банка и сумата, която ще ви струва всичко това. Стане ли въпрос за ежедневните разплащателни и картови услуги, всяка банка има своите специфични условия и такси за своите клиенти. Ето какво може да очаквате, ако искате да сте добре запознати с услугите, предлагани от българските банки, отнасящи се към ежедневните операции като теглене-внасяне на пари, плащане с карта, онлайн банкиране, онлайн плащания и др.

1. Условия

За да откриете сметка в която и да е българска банка, единственото условие е да имате личен документ и да попълните стандартен формуляр за откриване на сметка.

2. Такси

Откриването на сметка, както и издаването на банкова карта са безплатни. С нея ще можете да:

  • Плащате сметките си онлайн;
  • Да теглите пари от банкомат;
  • Да плащате на POS терминални устройства;
  • Да се възползвате от овърдрафт при нужда;
  • Използвате услугите телефонно, онлайн и мобилно банкиране за извършване на преводи бързо и лесно.

Банките имат ежемесечна такса за обслужване на сметката, различна при всяка от тях. Често срещана е и минимална сума по сметката, под която се начисляват допълнителни такси за обслужване. Освен това, имате такси за превод на суми както и за теглене от банкомат, които са по-ниски за преводи в същата банка и тегления на банкомат на банката и по-високи за преводи в друга банка и теглене от друг банкомат. Плащанията на POS терминали обикновено не се таксуват.

3. Лихви

Стандартните разплащателни сметки разполагат и с лихва, която се изплаща в края на всяка календарна година. Тя е различна за всяка банка и варира между 0.01% и 0.05%.

4. Преференциални условия

Банките предлагат преференциални условия на своите клиенти при превод на работна заплата и пенсия по сметка в Банката. Много често това са спестяване на таксите за обслужване и специални условия при нужда от кредит или кредитна карта. В зависимост от сумата, с която разполагате в дадената банка, можете да се възползвате и от специални лихвени проценти по депозити и спестовни сметки.

5. Други

Когато преводът на работна заплата е по банков път в съответната банка, това може да доведе до данъчни облекчения. Съгласно чл. 22д от ЗДДФЛ от 01.01.2017 г. е в сила данъчно облекчение в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа. Това влиза в сила, ако поне 80% от сумата на постъпилите заплати и хонорари е използвана за плащане на разходи чрез безкасови операции (плащане на сметките онлайн и плащания на POS терминални устройства).

Очаквайте съвсем скоро и продължението на темата какво предлагат българските банки за своите частни клиенти!

Прочетете интересни новини и полезни съвети
.

?Задайте ни въпрос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *