Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво е рефинансиране на бърз кредит?

Какво е рефинансиране на бърз кредит?

рефинансиране

За какво да внимаваме, когато рефинансираме кредит с кредит от друга банка или бърз кредит или когато теглим паралелен заем

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

В последно време все по-често различни кредитни институции предлагат рефинансиране, от една страна, като начин да задържат текущите си клиенти, и от друга, като инструмент за привличане на нови. Но какво всъщност е рефинансирането и изгодно ли е за потребителите? Дали няма след рефинансирането крайната цена на кредита да излезе по-висока отпреди? Има ли общо между паралелен кредит и рефинансиране? За да Ви улесним, ако търсите отговор на тези въпроси, или обмисляте рефинансиране, ние от Izbiram.bg ще Ви кажем малко повече за възможностите и капаните на тази услуга.

Какво е рефинансиране?

Най-общо казано рефинансирането е замяната на един кредит с друг, при различни условия – лихва, такса, срок, размер на главница и т.н. Има няколко вида рефинансиране. Единият, когато фирмата кредитор Ви дава възможност да изтеглите по-голяма сума, с част от която да погасите остатъка от текущото си задължение, а останалата част да използвате за покриване на текущи нужди. Вторият случай е, когато рефинансирате задължението към кредитора с пари от друга кредитна институция – банка, фирма за бърз кредит и т.н. Рафинансирането може да е и начин да се обединят няколко кредитa в едно. Втория и третия варианти се използват основно, за да може да се възползвате от по-добри условия, като по-ниска лихва, по-малки такси, по-ниска вноска и др.

За какво трябва да внимавате, когато рефинансирате кредит?

На първо място са допълнителните такси. Когато рефинансирате с кредит от същата фирма, трябва да обърнете внимание какъв ще е размера на таксата, за допълнителната услуга или „неустойка”, която ще се начисли върху новата сума. Когато рефинансирате с пари от друга финансова институция, независимо дали е банка или фирма за бърз кредит, освен че трябва да проверите всички нови такси, трябва да разберете и какъв ще е размера на таксата за предсрочно погасяване на старото задължение. По закон, ако до края на кредита има повече от 12 месеца, се дължи 1% върху оставащата главница. Ако това време е по-малко от 12 месеца, то тогава дължимото е 0,5%.

Кой може да рефинансира заема си?

Отговорът е всеки. Но има условия. Ако искате да рефинансирате кредит с нов от същия кредитор, то трябва да сте били коректни при изплащане на вноските по текущото си задължение. Ако рефинансирате с кредит от друга финансова институция, трябва да преминете успешно всички проверки: ЦКР(Централен Кредитен Регистър), НОИ(Национален Осигурителен Институт), НАП(Национална Агенция по Приходите). Да докажете отново доходите си и да бъдете одобрени от новия кредитор. Т.е. пристъпете към това, едва когато сте сигурни, че няма да имате спънки по пътя. В противен случай може да се окажете в неприятна ситуация, не само емоционално, но и финансово. Това се отнася за случаите, когато трябва да заплатите предварително такса за разглеждане на документите.

Каква е разликата между рефинансиране и паралелен кредит?

Паралелният кредит е по-малка сума, която кредитора Ви отпуска и по която ще плащате друга допълнителна вноска. Чрез паралелния кредит не погасявате остатъка от текущото си задължение. Запомнете – паралелният кредит Ви натоварва с допълнителна вноска!

Прочетете още за кампанията: Мога ли да получа бърз кредит, ако съм безработен или без доказани доходи? Какви са изискванията при кандидатстване?

Тази статия достига до вас, благодарение на експертите от Профи Кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *