Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Мога ли да получа бърз кредит, ако съм безработен или без доказани доходи? Какви са изискванията при кандидатстване?

Мога ли да получа бърз кредит, ако съм безработен или без доказани доходи? Какви са изискванията при кандидатстване?

бърз кредит за безработни

Ако сте безработен, но имате регулярни, стабилни и доказуеми доходи и ако кредитната ви история не е влошена, можете спокойно да кандидатствате за бърз кредит

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Компаниите, предлагащи бързи кредити, с всеки изминал ден стават все повече. В стремежа си да привличат нови клиенти предлагат различни промоционални оферти или провеждат томболи. Много хора си мислят, че увеличаващата се конкуренция между тези фирми ще снижи изискванията им и едва ли не на всеки кандидатствал ще отпуснат желания кредит, без значение дали кандидатът работи, дали има регулярни и стабилни доходи и каква е кредитната му история.

Преди години може и да е имало такива моменти, но днес това е мит и заблуда.

След като кандидатът за кредит подаде искането си в дадена фирма за отпускане на бързи кредити, от кредитния отдел на фирмата веднага правят проверка в Националния осигурителен институт /НОИ/ и в Централния Кредитен Регистър /ЦКР/. И ако кредитната история на кандидата не е положителна или ако по-голямата част от декларирания от него доход не е осигурителен, много бързо отказват да удовлетворят постъпилото искане.

По този начин фирмите не само предпазват себе си от бъдещо влошаване на портфолиото си и от много несъбираеми отпуснати кредити, но предпазват и своите добри и дисциплинирани клиенти. С отказа си те предпазват дори и кандидатствалият за кредит. Защото всеки, който се натовари с плащания, по-големи от възможностите си, има голяма вероятност да спре да плаща и редовно погасяваните си вноски по предходните си кредити и по този начин да влоши още повече и без това недобрата си кредитна история.

Така че, ако сте безработен, но имате регулярни, стабилни и доказуеми доходи (например от отдаване на помещения или жилища под наем) и ако кредитната ви история не е влошена, можете спокойно да кандидатствате за бърз кредит при нужда-било за неотложни и непредвидени ремонти на дома или автомобила, било за недостигащи средства за покриване на сметките за ток, парно, вода, лечение или други медицински разходи.

Но преди всичко е по-добре всеки да преосмисли и преподреди приоритетите си, свързани или зависещи от финансови средства, добре да анализира своите възможности за покриване на нов, допълнителен кредит (дори може да се консултира с експерти по лични финанси), преди да пристъпи към услугите на фирмите, предлагащи бързи кредити.

За Ваше улеснение може да попълните Кредитния калкулатор на Izbiram.bg и да сравните бързо и лесно условията на фирмите за бързи кредити, според избраните от Вас сума и срок. И добре да огледате съотношението си приходи-разходи, за да прецените имате ли свободни средства, с които да покривате допълнителните разходи по кредитиране. След това не забравяйте да попитате кредитора за размера на всяка лихва и такса, споменати от нас, за да вземете информирано решение!

Не забравяйте, че едно кредитиране, колкото и евтино да е то, води до допълнителни разходи. Затова и причината за търсенето на кредитиране трябва да е основателна, важна и наистина неотложна.

Прочетете още за кампанията: Колко струват бързите кредити? Какви такси и лихви утежняват кредита ни? Какво означава ГПР и как можем сами да го изчислим?

Тази статия достига до вас, благодарение на експертите от Вива кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *