Мога ли да получа бърз кредит, ако съм безработен или без доказани доходи? Какви са изискванията при кандидатстване?

бърз кредит за безработни

Ако сте безработен, но имате регулярни, стабилни и доказуеми доходи и ако кредитната ви история не е влошена, можете спокойно да кандидатствате за бърз кредит

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Компаниите, предлагащи бързи кредити, с всеки изминал ден стават все повече. В стремежа си да привличат нови клиенти предлагат различни промоционални оферти или провеждат томболи. Много хора си мислят, че увеличаващата се конкуренция между тези фирми ще снижи изискванията им и едва ли не на всеки кандидатствал ще отпуснат желания кредит, без значение дали кандидатът работи, дали има регулярни и стабилни доходи и каква е кредитната му история.

Преди години може и да е имало такива моменти, но днес това е мит и заблуда.

След като кандидатът за кредит подаде искането си в дадена фирма за отпускане на бързи кредити, от кредитния отдел на фирмата веднага правят проверка в Националния осигурителен институт /НОИ/ и в Централния Кредитен Регистър /ЦКР/. И ако кредитната история на кандидата не е положителна или ако по-голямата част от декларирания от него доход не е осигурителен, много бързо отказват да удовлетворят постъпилото искане.

По този начин фирмите не само предпазват себе си от бъдещо влошаване на портфолиото си и от много несъбираеми отпуснати кредити, но предпазват и своите добри и дисциплинирани клиенти. С отказа си те предпазват дори и кандидатствалият за кредит. Защото всеки, който се натовари с плащания, по-големи от възможностите си, има голяма вероятност да спре да плаща и редовно погасяваните си вноски по предходните си кредити и по този начин да влоши още повече и без това недобрата си кредитна история.

Така че, ако сте безработен, но имате регулярни, стабилни и доказуеми доходи (например от отдаване на помещения или жилища под наем) и ако кредитната ви история не е влошена, можете спокойно да кандидатствате за бърз кредит при нужда-било за неотложни и непредвидени ремонти на дома или автомобила, било за недостигащи средства за покриване на сметките за ток, парно, вода, лечение или други медицински разходи.

Но преди всичко е по-добре всеки да преосмисли и преподреди приоритетите си, свързани или зависещи от финансови средства, добре да анализира своите възможности за покриване на нов, допълнителен кредит (дори може да се консултира с експерти по лични финанси), преди да пристъпи към услугите на фирмите, предлагащи бързи кредити.

За Ваше улеснение може да попълните Кредитния калкулатор на Izbiram.bg и да сравните бързо и лесно условията на фирмите за бързи кредити, според избраните от Вас сума и срок. И добре да огледате съотношението си приходи-разходи, за да прецените имате ли свободни средства, с които да покривате допълнителните разходи по кредитиране. След това не забравяйте да попитате кредитора за размера на всяка лихва и такса, споменати от нас, за да вземете информирано решение!

Не забравяйте, че едно кредитиране, колкото и евтино да е то, води до допълнителни разходи. Затова и причината за търсенето на кредитиране трябва да е основателна, важна и наистина неотложна.

Прочетете още за кампанията: Колко струват бързите кредити? Какви такси и лихви утежняват кредита ни? Какво означава ГПР и как можем сами да го изчислим?

Тази статия достига до вас, благодарение на експертите от Вива кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.