Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво представлява Доброволното пенсионно осигуряване с лични вноски?

Какво представлява Доброволното пенсионно осигуряване с лични вноски?

Доброволното пенсионно осигуряване с лични вноски

Доброволното пенсионно осигуряване с лични вноски е изключително добро решение, ако желаете да се погрижите за годините след пенсиониране.

Тази статия е част от нашата образователна кампания за пенсионното осигуряване, която цели да Ви запознае с тази важна социална сфера.

Доброволният пенсионен фонд (ДПФ) е третият стълб от нашата пенсионна система и няма задължителен характер. Очаква се хората, които се пенсионират в близко бъдеще да получават пенсия от държавното обществено осигуряване и от допълнителното задължително осигуряване (универсален/ професионален пенсионен фонд, ако са родени след 31.12.1959 г.) в размер около 40-50% от последната им заплата преди пенсиониране. Именно доброволното пенсионно осигуряване е начинът, с който човек може да си осигури допълнителна пенсия, чрез която да увеличи степента на заместване на доходите след пенсиониране!

За да се осигурявате в ДПФ, трябва да сключите договор с някое от дружествата, предлагащи допълнително пенсионно осигуряване. Договорите обикновено са доста гъвкави: вноските, сумата и начинът на плащане се избират от осигуреното лице и могат да се променят във всеки един момент. В случай че имате затруднения и не можете да внесете сумата – не внасяте; ако имате свободни средства и желаете да ги инвестирате там, може да го направите, когато пожелаете.

Внасяйки средства в такъв пенсионен фонд, Вие закупувате пенсионни дялове. Стойността им се променя всеки ден и това автоматично се отразява на стойността на инвестицията в индивидуалната Ви партида. Движението и стойността на дяловете и състоянието на партидата си можете да проверявате, чрез парола, през сайта на компанията или лично в офис на дружеството, което сте избрали.

Вашите лични вноски (лични са вноските, направени от вас като физическо лице) в размер до 10% от месечната или годишната данъчна основа (данъчната основа е брутната заплата, намалена с осигуровките) не подлежат на данъчно облагане. При теглене на средствата, ако не сте пенсионер (или на възраст до 5 години преди пенсиониране), ще трябва да Ви бъде удържан спестения при внасянето данък, но ако идеята Ви е да натрупвате средства за пенсия и ако се възползвате от тях след пенсиониране, не дължите данък. В случай, че при внасянето на средствата не сте ползвали данъчно облекчение, при изтеглянето им не дължите данък.

Изплащането на средствата на осигурените лица от доброволния пенсионен фонд не е обвързано с начина на изплащане на държавната пенсия. Натрупаната сума и реализираната доходност може да получите еднократно, месечно като рента или по друг избран от Вас начин. Натрупаните средства също така могат да бъдат прехвърляни в доброволен фонд, управляван от друго дружество.

Доброволното пенсионно осигуряване с лични вноски е изключително добро решение, ако желаете да се погрижите за годините след пенсиониране.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *