Пенсионното осигуряване в България или дали бъдещите пенсионери в България ще получават по-високи доходи от сегашните?
Всички ние работим, осигуряваме се, спестяваме средства и (в добрия случай) мислим за бъдещето си, когато няма да сме в трудоспособна възраст. Наясно ли сме къде отиват осигуровките, които плащаме, как се инвестират тези средства, как се разпределят те, когато дойде момента на пенсионирането ни?

Повечето от хората в България не знаят отговорите на тези въпроси… Затова Izbiram.bg стартира образователна кампания, с помощта на която ще може да научите повече за пенсионното осигуряване в България!

Целта на нашата кампания е да дадем отговор на горните и много други въпроси, свързани с пенсионната система в България, с държавното обществено осигуряване и с частните пенсионни фондове.

Хората в нетрудоспособна възраст логично получават по-ниски доходи от работещите и това е така в цял свят. В някои страни обаче пенсионерите получават достатъчно, за да могат спокойно да се издържат на старини, а в други трябва да разчитат на помощ от роднини, работа след пенсиониране или на собствените си спестявания и инвестиции. Понастоящем в България една немалка част от хората в пенсионна възраст, освен че не успяват да си позволят спокойни старини, не могат да покрият дори и минималните си нужди.

Пенсионната система в България следва да бъде изградена така, че страната ни да има нормално живеещи пенсионери. Един от начините това да стане е хората, които се пенсионират, да не разчитат единствено на държавната пенсия.

Държавното обществено осигуряване цели да осигури защита и доход на работещите в случай на безработица, злополука или настъпване на пенсионна възраст. Има задължителен характер и в него е заложена идеята за равнопоставеност и солидарност на осигурените лица.

Отчисляването на част от внесените осигурителни вноски в частен пенсионен фонд пък цели да намали риска от недостиг на средства в общественото осигуряване, произтичащ от демографския проблем (ниска раждаемост на фона на нарастваща продължителност на живота) и редица други.

Идеята на реформите, въвеждащи т.нар. тристълбов модел в нашата пенсионна система (комбинацията от държавно плюс допълнително пенсионно осигуряване), е да подобри и гарантира по-добър стандарт на хората в пенсионна възраст.

Единственият вариант да разберем дали бъдещите пенсионери ще получават по-високи доходи от настоящите е да достигнем този бъдещ период и ние да сме тези пенсионери.

Безспорна истина обаче е, че всеки, който иска да си осигури спокойствие в пенсионна възраст, трябва да го направи, докато е работоспособен. В днешни дни имаме възможността да избираме начина, по който да си гарантираме спокойствие в бъдеще. На пазара съществуват редица финансови инструменти, които предлагат възможност за инвестиция под различна форма, с различна степен на риск, срок и доходност.

Очаквайте нашите образователни материали за пенсионното осигуряване!

Повече за кампанията следете ТУК. ↴
  1. Как функционира пенсионната система в България?
  2. Какво представлява държавното обществено осигуряване?
Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Сподели този пост

Остави коментар

Image CAPTCHA
Използвайте символи на латиница, от значение са големите и малките букви.