Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Пенсионното осигуряване в България или дали бъдещите пенсионери в България ще получават по-високи доходи от сегашните?

Пенсионното осигуряване в България или дали бъдещите пенсионери в България ще получават по-високи доходи от сегашните?

Пенсионното осигуряване в България или дали бъдещите пенсионери в България ще получават по-високи доходи от сегашните?

Izbiram.bg стартира образователна кампания, с помощта на която ще може да научите повече за пенсионното осигуряване в България!

Всички ние работим, осигуряваме се, спестяваме средства и (в добрия случай) мислим за бъдещето си, когато няма да сме в трудоспособна възраст. Наясно ли сме къде отиват осигуровките, които плащаме, как се инвестират тези средства, как се разпределят те, когато дойде момента на пенсионирането ни?

Повечето от хората в България не знаят отговорите на тези въпроси… Затова Izbiram.bg стартира образователна кампания, с помощта на която ще може да научите повече за пенсионното осигуряване в България!

Целта на нашата кампания е да дадем отговор на горните и много други въпроси, свързани с пенсионната система в България, с държавното обществено осигуряване и с частните пенсионни фондове.

Хората в нетрудоспособна възраст логично получават по-ниски доходи от работещите и това е така в цял свят. В някои страни обаче пенсионерите получават достатъчно, за да могат спокойно да се издържат на старини, а в други трябва да разчитат на помощ от роднини, работа след пенсиониране или на собствените си спестявания и инвестиции. Понастоящем в България една немалка част от хората в пенсионна възраст, освен че не успяват да си позволят спокойни старини, не могат да покрият дори и минималните си нужди.

Пенсионната система в България следва да бъде изградена така, че страната ни да има нормално живеещи пенсионери. Един от начините това да стане е хората, които се пенсионират, да не разчитат единствено на държавната пенсия.

Държавното обществено осигуряване цели да осигури защита и доход на работещите в случай на безработица, злополука или настъпване на пенсионна възраст. Има задължителен характер и в него е заложена идеята за равнопоставеност и солидарност на осигурените лица.

Отчисляването на част от внесените осигурителни вноски в частен пенсионен фонд пък цели да намали риска от недостиг на средства в общественото осигуряване, произтичащ от демографския проблем (ниска раждаемост на фона на нарастваща продължителност на живота) и редица други.

Идеята на реформите, въвеждащи т.нар. тристълбов модел в нашата пенсионна система (комбинацията от държавно плюс допълнително пенсионно осигуряване), е да подобри и гарантира по-добър стандарт на хората в пенсионна възраст.

Единственият вариант да разберем дали бъдещите пенсионери ще получават по-високи доходи от настоящите е да достигнем този бъдещ период и ние да сме тези пенсионери.

Безспорна истина обаче е, че всеки, който иска да си осигури спокойствие в пенсионна възраст, трябва да го направи, докато е работоспособен. В днешни дни имаме възможността да избираме начина, по който да си гарантираме спокойствие в бъдеще. На пазара съществуват редица финансови инструменти, които предлагат възможност за инвестиция под различна форма, с различна степен на риск, срок и доходност.

Очаквайте нашите образователни материали за пенсионното осигуряване!

Повече за кампанията следете ТУК. ↴

  1. Как функционира пенсионната система в България?
  2. Какво представлява държавното обществено осигуряване?
  3. Данъчни облекчения при вноски в Доброволен пенсионен фонд или как да плащам по-малко данъци и същевременно парите да работят за мен!
  4. Кога мога да тегля парите си от пенсионните фондове?
  5. Какво представлява Универсалният пенсионен фонд?
  6. Какво представлява Професионалният пенсионен фонд?
  7. Какво представлява Доброволното пенсионно осигуряване с лични вноски?
  8. Какво представлява доброволното пенсионно осигуряване с вноски от работодател?
  9. Универсален пенсионен фонд или фонд „Пенсии” на ДОО – кое да изберем?
  10. Какво е важно да знаете за таксите на пенсионните фондове?

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *