Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво представлява държавното обществено осигуряване?

Какво представлява държавното обществено осигуряване?

държавно обществено осигуряване

Държавното обществено осигуряване (ДОО) е форма на организирана материална защита на трудещите се в случай на загуба на доход.

Тази статия е част от нашата образователна кампания за пенсионното осигуряване, която цели да Ви запознае с тази важна социална сфера.

Държавното обществено осигуряване е механизъм, при който лицата получават доходи въз основа на внесени от тях осигуровки в съответни фондове, покриващи определени осигурителни случаи: старост, безработица, смърт, майчинство, временно намалена работоспособност и временна неработоспособност.

В Кодекса за социално осигуряване е определен размера и разпределението на осигурителните вноски за всеки един от фондовете на държавното обществено осигуряване. Източници на средства са всички физически лица, които правят осигурителни вноски, както и работодателите като осигурители.

Държавното обществено осигуряване се осъществява въз основа на принципите на задължителност, солидарност и равнопоставеност на осигурените лица, социален диалог при управлението на осигурителната система и фондова организация на осигурителните средства.

Задължителността е законово установена, както за осигуряване за определените случаи, така и за получаване на обезщетения при настъпването на осигурените социални рискове.

Солидарността се изразява в участието на всички осигурени лица в набирането на средства по осигурителните фондове, като сегашните работещи осигуряват издръжката на сегашните пенсионери, т.е. на миналото поколение работещи лица.

Осигурените лица имат относително еднакви условия за придобиване на осигурителни права и за изпълнение на осигурителни задължения при определени от закона критерии. Единствено различията в осигурителния стаж и в осигурителния доход могат да влияят върху правото и размера на осигурителните плащания.

Налице е социален диалог при управлението на осигурителната система – в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) участват представители на синдикатите, работещите и държавата.

НОИ е организацията, която по силата на законовото задължение за обществено осигуряване гарантира правото на обезщетения и пенсии на гражданите.

Държавното осигуряване се очаква да осигури пенсия в размер на около 30% от последната работна заплата на пенсиониралия се.

Прочетете още за кампанията: Как функционира пенсионната система в България?

Към калкулатора за пенсионо осигуряване

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *