Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да действаме с двустранните протоколи при ПТП докато сме на улицата?

Как да действаме с двустранните протоколи при ПТП докато сме на улицата?

двустранните протоколи при ПТП

Ако сме участник в ПТП, е добре да сме подготвени за реакция, особено ако имаме валидна застраховка и държим да ни изплатят пълния размер на застрахователното обезщетение

Тази статия е част от нашата образователна кампания – НАУЧИ ВСИЧКО ВАЖНО ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАУЧИ ТЪНКОСТИТЕ НА ТАЗИ МАТЕРИЯ!

Когато попълвате този протокол, освен, че трябва да следвате указанията за попълването му, много внимателно проверете дали другия участник, който попълва неговата част дава вярна и точна информация. За целта погледнете и сравнете данните от личната му карта и полицата „Гражданска отговорност”.

В случай, че полицата му се окаже невалидна, прекратена, изтекла или няма такава Гаранционния фонд е институцията, която ще плати щетите.

Когато попълнената информация за виновния е грешна и Вие заявите щета пред застрахователя, той може да откаже на основание тази грешна информация. Тогава щетите ще си останат за Ваша сметка. Затова е важно да сравняваме и проверяваме попълнената от другия информация.

Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия. По-съществените промени са:

  • Отпада задължението на органите на МВР да посещават мястото на ПТП, когато при произшествието са причинени само материални щети, независимо дали някое от МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход.
  • Остава в сила правилото, че не се посещават от органите на МВР и не се съставят документи, когато повредите на МПС са възникнали в резултат на природни бедствия, на пожар, при повреди в паркирано състояние и когато не са причинени от друго превозно средство.
  • Задължително остава посещението на органите на МВР на мястото на ПТП при липса на съгласие за вина между участниците в произшествието, както и при наличие на съмнение, че друг участник в ПТП е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление на МПС.Ако обаче повредите са причинени в резултат на ПТП с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход, произшествието трябва да бъде посетено на място от органите на МВР.

Формата и съдържанието на протоколите се запазват.

Прочетете още за кампанията: Гражданска отговорност – чия е отговорността и чия отговорност покрива застраховката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *