Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да изберем доброволен пенсионен фонд?

Как да изберем доброволен пенсионен фонд?

човек, крушка, съвет

Разберете как да дадете по-добър шанс на себе си, като натрупате прилични средства за след пенсиониране, чрез доброволно пенсионно осигуряване

Въпреки, че лихвите по спестовните сметки и депозити стават все по-ниски, хората продължават да трупат парите си в банките, макар това да не е изгодно за тях. Основните причини за това са малкото информация и по-трудният достъп до алтернативни финансови инструменти за спестяване, какъвто е доброволният пенсионен фонд.

Именно за това, ние от Izbiram.bg, ще ви кажем как, само с три лесни стъпки, да дадете по-добър шанс на себе си и спестяванията си, като натрупате прилични средства за след пенсиониране, чрез доброволно пенсионно осигуряване.

1. Сравнете лихвите

Едно от безспорните предимства на доброволното пенсионно осигуряване е по-високата лихва, сравнена с банковите спестовни сметки и депозити. Въпреки това, всяко от деветте Дружества предлага различни лихвени проценти. Когато избирате пенсионно дружество е много важно да гледате не само моментната лихва, но и постигнатата доходност за период назад – например 1, 3 или дори 5 години. Това ще ви помогне да се ориентирате в реалната обстановка.

Можете да сравните лихвите на Дружествата бързо и лесно тук

.

2. Сравнете условията

Да, важно да знаете каква доходност да очаквате за парите си, но другото, което е от съществено значение е да знаете какви са условията за вашите спестявания – начините по които можете да внасяте парите, срокове на договора, начини по които можете да използвате парите при нужда и не на последно място какви такси ще плащате за тази услуга. Това е единственият начин да направите наистина правилен избор.

3. Разговаряйте със специалист на Дружеството и подпишете договора

Много важна част от избора на Дружество, в което ще се осигурявате допълнително, е да се срещнете със специалист, който бързо и компетентно да отговори на въпросите ви. Не си пестете усилията и не разговаряйте с него по телефона, а си уговорете лична среща.

Нашият съвет към вас е след като сравните лихвите и условията, да изберете три Дружества и да се срещнете е техни представители. Така ще можете да направите избор измежду три реални оферти.

Важно е по време на срещите да не задавате общи въпроси, като: с какво сте по-добри и защо да избера вас. Задавайте конкретни въпроси, като: каква е средно годишната доходност на фонда, какво се случва, ако не можете да продължите да внасяте периодичните вноски, кога най-рано можете да изтеглите натрупаните средства и т.н. Подгответе въпросите си предварително.

Когато напълно сте удовлетворени от отговорите на всички въпроси, пристъпете към подписване на договора.

Запомнете – важно е да започнете да се осигурявате в допълнителен пенсионен фонд още днес, а не да чакате да имате повече пари или да дойдат по-добри времена. Защото всяко отлагане ви отдалечава от достойните старини.

Ако имате въпроси, свързани с доброволните пенсионни фондове, можете да ни ги зададете във форума на сайта .

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *