Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да изберем идеалния депозит или спестовна сметка?

Как да изберем идеалния депозит или спестовна сметка?

депозит или спестовна сметка

Това е най-важният въпрос, за да вземете правилно решение за съхраняване на спестяванията си. Вижте отговора в тази статия.

Макар, че с всеки изминал месец банките намаляват лихвите по депозити и спестовни сметки, те си остават най-предпочитаният от домакинствата начин за спестяване.

Един от постоянните въпроси, които ни задават нашите читатели е „Как да избера подходящ депозит или спестовна сметка?” . Истината е, че няма универсален отговор, но днес ще ви дадем няколко насоки.

Депозит или спестовна сметка

Това е най-важният въпрос, за да вземете правилно решение за съхраняване на спестяванията си. Много често за хората двете неща са идентични, но има една съществена разлика между тях. Депозитът е срочен инструмент за съхранение на пари, а спестовната сметка е инструмент за спестяване на пари. Нека поясним.

Да си представим, че имате 10 000 лева и знаете, че след 6 месеца ще ви се наложи да ги използвате, но трябва да ги съхраните. В този случай е най-добре да сложите парите си на депозит, като съобразите срока му с времето в което ще ви трябват. Депозитите имат минимална сума за откриване, както и ограничения за теглене и довнасяне през срока му. Именно защото са краткосрочен инструмент за съхраняване на пари, депозитите най-често са за срок до 12 месеца.

Но ако нямате събрани пари, които да съхранявате, а сте решили да започнете периодично да заделяте, за да имате пари настрана в някакъв по-далечен период, тогава задължително изберете спестовна сметка. При нея няма минимална сума за откриване, както и ограничение за периодични тегления или вноски. Спестовните сметки са безсрочни, като изключим детските влогове, които са до навършване на пълнолетие на детето.

Затова, ако искате да съхраните наличните си пари изберете депозит, но ако искате да започнете да спестявате – изберете спестовна банкова сметка.

Валута на депозита/спестовната сметка

След като определихте целта е ред да определите и валутата за вашите спестявания. Ако допреди няколко години доларовите сметки бяха с най-изгодни условия, то в последно време банките предлагат добри условия при левовите и еврови депозити и спестовни сметки.

Ние ви съветваме да спестявате във валутата, в която получавате приходите си. Т.е. ако имате доходи в евро спестявайте в евро, но ако всички пари, които искате да отделяте са в лева изберете левова спестовна сметка или депозит. Запомнете – всяко едно превалутиране носи загуба за вас, а вие искате да натрупате пари, а не да ги пилеете, нали така?

Банка, в която да съхранявате спестяванията си

Тук е малко по-особено, защото никой не може да каже коя банка е най-добра за вас. Трябва вие сами да изберете. Като начало проучете условията на банката, в която получавате възнагражденията си. Ако искате да си откриете спестовна сметка попитайте и за възможността да се прехвърлят пари с директен дебит от заплатата в спестовната ви сметка. Така от една страна ще си спестите висенето на опашки в банката, а от друга ще сте сигурни, че ще отделяте от всяка ваша заплата, а няма да се изкушите и да похарчите парите, които сте искали да спестите.

За да сте сигурни, че сте избрали изгодни за вас условия вземете оферти от поне три банки и ги сравнете. Не гледайте само лихвата, а и таксите, които трябва да платите – за поддържане, за теглене, за внасяне и т.н.

Можете да сравните лихвите и таксите на различните банки у нас бързо и лесно, като използвате нашия калкулатор тук .

Ако имате въпроси, свързани с банковите депозити и спестовни сметки, можете да ни ги зададете във форума на сайта
, или на e-mail: info@izbiram.bg.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *