Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да използвате правилно кредитната си карта?

Как да използвате правилно кредитната си карта?

мъж, жена, тайна

Имате ли кредитна карта? А знаете ли как да я използвате правилно? Бъдете и вие един от над 9 000-те души, които се възползват от нашите полезни съвети.

Кредитната карта е все по-използвана, заради бързината и удобството за плащане в интернет, магазини и заведения. За да можете да се възползвате максимално от удобството на кредитната си карта и да избегнете по-нататъшни главоболия, ние от Izbiram.bg ще ви обърнем внимание на няколко ключови неща. Ето, кои са те:

Плащайте покупки и услуги, а не теглете в брой!

Кредитната карта е средство за разплащане, а не дебитна карта от която да теглите при необходимост. С кредитната карта е изгодно да плащате покупки в магазини и интернет сайтове, резервации в хотели у нас и в чужбина, както и да се разплащате за различни видове услуги. Така ще можете да се възползвате, както от удобството на безкешовите разплащания, така и от допълнителните бонуси, като кешбек, отстъпки при пазаруване и др.

Погасявайте цялата похарчена сума в гратисния период!

Основното условие, за да е изгодно да имате кредитна карта, е да погасявате цялата похарчена сума през гратисния период. Защо е така? По две причини: 1. ако погасите в гратисния период, банката няма да начисли лихва, върху изхарчената сума, а лихвите по този вид карти никак не са малки ( можете да видите лихвените проценти на различните банки тук ); 2. погасяването на цялата похарчена сума ще ви предпази и от просрочия по кредитната карта. Да, банката дава възможност да погасите задължението и на равни вноски, но така ще е по-скъпо за вас. А и в един момент ще се окаже, че стока, която сте купили на промоционална цена, всъщност не е по-евтина, а по-скъпа от обикновено.

Следете внимателно месечните си извлечения!

Много важно условие по две причини. От една страна за да контролирате разходите, които сте направили в месеца и да ги погасите изцяло. А от друга това ще ви помогне да разберете, ако е имало злоупотреба с картата ви. В месечното извлечение се показват всички направените плащания и ако нещо не е наред, вие ще разберете. В тези случай веднага трябва да отидете в клон на банката-издател и да уведомите за проблема.

Пазете в тайна своя ПИН код!

Никога и при никакви обстоятелства не казвайте на никого ПИН кода на картата си. Освен това, при плащане, когато ползвате стандартна, а не безконтактна карта и трябва да въведете кода, задължително се уверете, че никой няма да види цифрите, които ще вкарате.

Друго много важно е, когато искате да се подсигурите и да напишете някъде кода на кредитната си карта, то в никакъв случай да не го държите на едно и също място заедно с пластиката, например в портфейла си. Защото, ако загубите, или ви откраднат кредитната карта, някой ще злоупотреби с парите по нея.

Възползвайте се от удобствата, които една кредитна карта ви дава, но в никакъв случай не го правете безотговорно и не по предназначение.

Ако имате въпроси, свързани с кредитните карти, можете да ни ги зададете във форума на сайта
, или на e-mail: info@izbiram.bg.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *