Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да не изпадаме в просрочие по кредита си?

Как да не изпадаме в просрочие по кредита си?

съвети за избягване на просрочието по кредит

Колкото и добре да живее, на всеки му се налага да използва кредит. Но винаги трябва да го обмисля внимателно тегленето му, за да не изпада в затруднение

Колкото и добре да живее, на всеки му се налага в някакъв момент, да използва кредит. Но винаги трябва да обмислим внимателно тегленето му, за да не се вкараме в дългова спирала. Един от въпросите, които са много важни при тегленето на кредит е „Как да не изпаднем в просрочие?” . Затова днес ще ви подскажем няколко лесни начина как да избегнете „капана”.

1. Направете си бюджет преди кредита.

Всеки иска да кара нова кола, да има по-голям дом или да отиде на круиз. Но дали всеки може да си го позволи? Отговорът на този въпрос може да бъде „да”, но дали това го прави верен?

В днешно време всички банки

и фирми за бързи кредити , в стремежа си да привлекат повече клиенти, се надпреварват да намаляват лихвата и да облекчават процедурата по отпускане на кредита. Но това не значи, че трябва всеки да се възползва, защото най-важното при теглене на кредит не е усвояването на парите, а връщането на заема.

За да не се окажете в ситуация в която не можете да погасявате кредита, което ще ви вкара в просрочие и ще влоши кредитната ви история, съобразете кредита с финансовите си възможности и планове.

Например- ако взимате заплата 800 лева няма как да карате кола, която да е закупена от шоурума, тъй като дори да ви разрешат лизинга, вноската ще изразходва почти цялата ви заплата, а разходите по автомобила ще бъдат толкова високи за вас, че сами ще решите да го върнете само след няколко месеца. А вече ще сте загубили пари! Не искате това, нали?

Затова, пристъпвайте към теглене на кредит само след като сте спазили следните изиквания: 1. парите, наистина са ви необходими точно сега, 2. ще можете да плащате вноската по кредита, както сега, така и при временно влошаване на финансовото ви състояние.

2. Винаги съобразявайте вноската с възможностите си

Независимо от факта, че по-дългите срокове оскъпяват кредита, изберете по-дълъг срок на връщане, пред високата вноска и риска да изпаднете в просрочие.
Не само банките , но и фирмите за бързи кредити имат изискване каква сума месечно трябва да остане за разходи, като храна и дрехи, след като се приспаднат всички битови сметки и вноски по кредити и лизинги. Тази сума се върти около 120-150 лева на човек. Достатъчни ли са те за вас? Ще можете ли, ако средно този разход за вас е 300 лева, изведнъж да се справите с половината от тази сума?

За това е важно да запомните, че вие сте този, който трябва да съобрази разходите си, спрямо новата вноска, независимо какво ви казват от банката или кредитната фирма.

3. Използвайте инструменти за избягване на забавянето.

Едно от нещата, което ще ви подпомогне коректно да погасявате кредита си, е използването на директен дебит. Удобството му е, че веднага щом ви преведат заплатата, банката ще удържи вноската, а вие няма да имате грижа за нея. Към него можете да пристъпите, ако имате кредит към банката в която ви превеждат заплатата или пенсията.

Ако, обаче, сте изтеглили бърз кредит, със седмични вноски, и плащане в брой, винаги се стремете да внасяте за един месец напред. Така ще сте сигурни, че няма да изпаднете в забава по кредита и няма да се наложи да плащате наказателни лихви и такси.

4. Не плащайте високи лихви, за да трупате пари в банката!

Едно от нещата, което може да ви вкара в просрочия е това, да спестяват в депозит или спестовна сметка и в същото време да правите само частична вноска по кредитната си карта. Това е много грешно, защото банката ви дава годишна лихва от около 1,5% върху спестената сума

, а лихвата върху използваната сума при кредитната карта е около 17%. Това изгодно ли е за вас?

Затова, първо изплатете дълговете си и тогава започнете да спестявате. Това не означава, че не трябва да заделяте пари „настрана”, но го правете до толкова, доколкото да имате за „спешни” случаи. Прочетете повече за лесното спестяване тук .

Ако имате въпроси свързани с кредитите, можете да ни ги зададете във форума на сайта
, или на e-mail: info@izbiram.bg.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *