Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да предпазим парите си в интернет?

Как да предпазим парите си в интернет?

компютър, хакер

Две от най-големите опасности в уеб пространството са имейл фишинг атаката и несигурните и дори опасни онлайн магазини

Обичате ли да пазарувате? А да пазарувате онлайн? Обичате ли докато седите в любимото си кресло, да използвате своя лаптоп / таблет / телефон, за да отметнете част от задачите си?

Интернет е пространството, където все повече хора прекарват все по-голяма и по-голяма част от времето си. И докато „сърфират” и се забавляват, голяма част от тях използват времето да платят сметките си или да си купят хубава книга или нова дреха.

Безспорно е удобството на това да си седим вкъщи и да пазаруваме. Но интернет е “Голям и опасности дебнат отвсякъде”. Две от най-големите опасности в уеб пространството са имейл фишинг атаката и несигурните или дори опасни онлайн магазини.

Днес ще ви кажем за тези две интернет заплахи и ще Ви дадем лесни и полезни съвети как да се предпазите от тях.

Фишинг или атаката на електронната ни поща

За масовия потребител фишингът е почти непонятен като термин, но всеки се е сблъсквал с него поне веднъж. Причината е, че това е изключително разпространен метод за кражба на лични данни. Най-разпространената схема е чрез изпращане на електронно писмо от банка, организация или държавна институция, в която се изисква допълнителна информация за Вас и Вашите пари. Предтекстът може да е различен – затваряне на сметка, печалба от игра или промоция, потвърждение за поръчка от Ваше име и т.н.

В писмото най-често има линк към сайта на банката или организацията. И тъй като сайтът е дубликат, когато го отворите изглежда съвсем като истински.

Запомнете – банката или която и да е друга институция никога не би Ви изпратила имейл, който да Ви иска информация, като потребителско име, парола за интернет банкиране или номер на кредитна карта.

Как да се предпазим?
Игнорирайте и изтрийте веднага писма, в които някой се опитва да Ви убеди да напишете лични данни. И въобще препоръчително е да не отваряте имейли с неясно съдържание, съмнително заглавие и непознат адрес. Изтривайте ги веднага.

Никога не отваряйте сайтовете през линкове от имейли, независимо колко примамлива Ви звучи офертата. Ако искате да проверите информацията в писмото го направете, като ръчно въведете името на институцията или банката в уеб браузъра ви.

Проверете сертификата за сигурност(катинарчето в адресната лента на браузъра) на сайта. Ако имате съмнения кликнете върху сертификата, за да получите допълнителна информация. Така ще сте сигурни, че сте на правилното място, а не сте отговорили дубликат на сайта.

• Дори и да получите имейл, в който е посочен телефон за връзка, винаги се свързвайте с банка или институция само и единствено чрез официалните телефони и кол център. Тези телефони винаги са изписани на видно място в началната страница на сайта.

Сменяйте регулярно паролите си! Сменяйте поне веднъж на три месеца паролата на имейла си и на интернет банкирането, както и паролата си за вход към сайта, ако имате такава.

Онлайн пазаруване

Всекидневно милиони хора пазаруват по интернет, от моливи и боички, до автомобили и имоти. Но ако не внимавате, интернет пазаруването може да олекоти значително банковата Ви сметка и то без да получите нищо в замяна.

Ето защо, преди да натиснете бутона „купи”трябва:

Да проверите дали търговецът е истински. Най-лесно можете да го направите, чрез уеб базиран търговски регистър на съответната държава. В него ще видите дали търговецът съществува, какво е седалището на фирмата, какъв е нейния статус – дали не е в процедура по ликвидация или несъстоятелност.

Да проверите контактите на сайта. Ясен знак за лоялността към потребителите е пълната и точна информация на телефон, адрес на седалището и имейл за обратна връзка. Това означава, че ще можете да се свържете с търговеца и след получаване на стоката, например за рекламация. Тези, които оставят само форма за обратна връзка най-вероятно не желаят за контактуват по-нататък с потребителите.

Да проверите мнението на потребителите за търговеца. Не пропускайте тази част, за да не съжалявате за избора си. Има множество форуми, в които можете да научите до колко е лоялен търговеца, както и доколко качествена е стоката. А защо не попитате приятели и колеги?

Не пазарувайте през линк, който сте получили по имейл. Винаги изписвайте ръчно сайта на фирмата и поръчвайте само от там. Не забравяйте да проверите сигурността на сайта, като отворите сертификата му. Тази малка и кратка проверка ще Ви предпази от кражба на лични данни и източване на кредитната карта.

Да изберете не само най-удобния за Вас, но и най-подходящия начин на плащане . Единия вариант е кредитна карта. Банките полагат много усилия да защитят кредитните карти от съмнителни транзакции. Друг добър вариант е платежна система, от типа на PayPal, която също позволява оспорване на плащането и защитава по много начини потребителите.

И накрая, но не по-важност – използвайте Интернет, но никога не забравяйте да осигурите не само удобство за себе си, но и сигурност за парите си!

Ако този материал е бил полезен за Вас, вижте още полезни съвети в секцията„Нашите съвети”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *