Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да разчитаме рейтингите в калкулатора за електронното (онлайн) банкиране?

Как да разчитаме рейтингите в калкулатора за електронното (онлайн) банкиране?

човек, крушка, съвет

У нас електронно (онлайн) банкиране е сравнително нова услуга. За това създадохме рейтинг система, с която по-лесно да сравните условията по нея.

Услугата електронно (онлайн) банкиране е нова и все още не толкова популярна за хората. По тази причина на повечето клиенти им е трудно да се ориентират и да боравят с нея. Именно за това ние от Izbiram.bg разработихме рейтинг система, с която да ви помогнем да сравните сигурността, удобството и видовете услуги, при различните банки. Рейтинг системата няма за цел да ви препоръча да ползвате електронно (онлайн) банкиране на дадена банка, а да ви информира.

Ще разгледаме рейтингите един по един, за да се ориентирате по-лесно.

• Рейтинг по система за сигурност

Сигурността при използване на електронното (онлайн) банкиране е от изключителна важност, затова започваме с нея.

Точките са от „-2” до „+2” за всеки един от критериите, а общият им брой не може да надвишава 10.

С „-2” точки оценяваме използването на активните права само с потребителско име и парола, защото това е най-несигурния начин за достъп, тъй като данните лесно могат да бъдат „хакнати”.

С „1” точка оценяваме инсталиране на сертификат, както и използването на електронен подпис, защото това е сигурно като защита, но неудобно за клиентите.

„1” точка даваме и за SMS или e-mail известяване при направен превод и клиентът заплаща за тази услуга.

С 2 точки оценяваме най-сигурните и удобни начини за използване на активните права, а именно, чрез SMS авторизация или Токен устройство. Същите точки даваме и когато банката предлага безплатно SMS или e-mail известяване, при направен превод.

• Рейтинг по предлагани услуги

Освен сигурността е важно и какво можем да правим със своето електронно (онлайн) банкиране .

Тук даваме по 1 точка за всяка от услугите, като общия сбор не може да надвишава 10. Банките, които имат 10 точки предлагат цялата палитра от услуги, които имат и през електронното (онлайн) банкиране.

Услугите са: откриване на разплащателна и/или спестовна сметка; откриване и закриване на депозит; директен дебит; автоматично плащане на комунални услуги; плащания към бюджета; превод към друга сметка; заявка за издаване на дебитна и/или кредитна карта; кандидатстване за кредит; финансови услуги, като застраховка, пенсионно осигуряване, инвестиционни фондове.

• Рейтинг по лекота на ползване

Освен сигурно и полезно, електронното (онлайн) банкиране трябва да е удобно за ползване и достъпно през различни устройства – компютър, лаптоп, таблет или смартфон.

Разбира се, ние знаем, че една услуга може да е лесна за използване за едни и не толкова лесна за други. За това оценката която даваме е от гледната точка на хора, които никога преди не са се сблъсквали с услугата електронно (онлайн) банкиране.

Тук даваме от „0” до „4” точки, като общия сбор не може да надвишава 10.

При достъпност сравняваме дали банкирането може да се използва само от устройства с iOS или Android, или през двете, както и дали е достъпна през мобилни телефони и таблети.

При лекота на ползване критериите, на които сме се се спрели, са модерен вид и лесно и удобно използване от начинаещи потребители.

В нашия Калкулатор банките са класирани според крайния брой точки, като на челните места в таблицата са тези, които според нас са най-сигурни, удобни и с най-много услуги.
Можете да разгледате Рейтингите бързо и лесно тук
.

Ако имате въпроси свързани с начините за спестяване, можете да ни ги зададете във форума на сайта .


Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *