Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да спрем да харчим парите си за ненужни неща

Как да спрем да харчим парите си за ненужни неща

да спрем да харчим парите си

Повечето от хората, понякога, правят не особено полезни покупки. Това е напълно нормално и си има своето логично обяснение.

Повечето от хората, понякога, правят не особено полезни покупки. Това е напълно нормално и си има своето логично обяснение.

Напоследък много изследвания посочват, че не е нужно да пренебрегваме малките житейски удоволствия. Това не значи, че трябва да купим всяко нещо, което е грабнало погледа ни.

Маркетинговите специалисти ни омайват с неустоими оферти и ние сами си даваме парите. Защото много трудно се устоява на примамливите намаления, заради които влизаме в дадения магазин. Само че докато стигнем до промоционалната стока, купуваме и още няколко.

А това се случва, защото действаме емоционално. Ние от Izbiram.bg ви предлагаме няколко съвета как да избегнете покупката на излишни стоки.

 1. Винаги помнете, че ползата от дадена вещ е много по-важна от нейната стойност.
  Ако вашата покупка е струва скъпо, но ви удовлетворява и ви пести от ценното време, то тогава си заслужава и спокойно можете да похаарчите парите си.
  Ако обаче е евтина, но пък ще ви отнеме много повече от времето, това означава, че тя не ви е толкова нужна.
  Това са двата вида вещи, които е добре да се научите и да можете да различавате.
 2. Постарайте се да си купувате колкото може повече неща през интернет.
  Понягога има уловки и в онлайн магазините, но ровейки се из интернет, много по-трудно ще ви се въздейства емоционално. Натискът на маркетолозите ще е по-слаб и вие ще можете да вземете по-обективно решение.
  А ако решите да посетите търговски обект наблизо, то задължително си вземете списък с необходимите покупки.
 3. Направете си списък с всички вещи, които имате.
  После разпределете тези вещи в няколко категории:

  • вещи, които винаги са ви нужни;
  • вещи, които само понякога ви трябват;
  • вещи, които ви доставят удоволствие, но не са ви нужни;
  • вещи, които са наистина непотребни.

  Пресметнете парите и времето, което сте определили за последната категория. И се разделете с всички тях. При следващи покупки със сигурност ще вземете по-обективно решение, преди да решите да похарчите пари за други подобни вещи.

 4. Ако ви се иска да си купите нещо, което не ви е нужно сега, за което не сте предвидили средства и което не е сред вашите приоритети, задайте въпрос сам на себе си – наистина ли това нещо струва точно толкова?
  Съветваме ви да отложите покупката на подобен тип вещ с една или две седмици, може и за цял месец. Точно тогава най-добре ще прецените дали тази вещ наистина ви е толкова необходима.
 5. Последен съвет, за да избегнете излишната покупка.
  Запитайте се: ако един непознат за вас човек ви предложи сума, която е същата като цената на въпросната вещ, вие какво ще предпочетете – сумата или въпросната вещ?
  Твърде възможно е сам да осъзнаете, колко по-добре е тези пари да ги вложите в нещо съвсем различно.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *