Как да спрем да харчим парите си за ненужни неща

да спрем да харчим парите си

Повечето от хората, понякога, правят не особено полезни покупки. Това е напълно нормално и си има своето логично обяснение.

Повечето от хората, понякога, правят не особено полезни покупки. Това е напълно нормално и си има своето логично обяснение.

Напоследък много изследвания посочват, че не е нужно да пренебрегваме малките житейски удоволствия. Това не значи, че трябва да купим всяко нещо, което е грабнало погледа ни.

Маркетинговите специалисти ни омайват с неустоими оферти и ние сами си даваме парите. Защото много трудно се устоява на примамливите намаления, заради които влизаме в дадения магазин. Само че докато стигнем до промоционалната стока, купуваме и още няколко.

А това се случва, защото действаме емоционално. Ние от Izbiram.bg ви предлагаме няколко съвета как да избегнете покупката на излишни стоки.

 1. Винаги помнете, че ползата от дадена вещ е много по-важна от нейната стойност.
  Ако вашата покупка е струва скъпо, но ви удовлетворява и ви пести от ценното време, то тогава си заслужава и спокойно можете да похаарчите парите си.
  Ако обаче е евтина, но пък ще ви отнеме много повече от времето, това означава, че тя не ви е толкова нужна.
  Това са двата вида вещи, които е добре да се научите и да можете да различавате.
 2. Постарайте се да си купувате колкото може повече неща през интернет.
  Понягога има уловки и в онлайн магазините, но ровейки се из интернет, много по-трудно ще ви се въздейства емоционално. Натискът на маркетолозите ще е по-слаб и вие ще можете да вземете по-обективно решение.
  А ако решите да посетите търговски обект наблизо, то задължително си вземете списък с необходимите покупки.
 3. Направете си списък с всички вещи, които имате.
  После разпределете тези вещи в няколко категории:

  • вещи, които винаги са ви нужни;
  • вещи, които само понякога ви трябват;
  • вещи, които ви доставят удоволствие, но не са ви нужни;
  • вещи, които са наистина непотребни.

  Пресметнете парите и времето, което сте определили за последната категория. И се разделете с всички тях. При следващи покупки със сигурност ще вземете по-обективно решение, преди да решите да похарчите пари за други подобни вещи.

 4. Ако ви се иска да си купите нещо, което не ви е нужно сега, за което не сте предвидили средства и което не е сред вашите приоритети, задайте въпрос сам на себе си – наистина ли това нещо струва точно толкова?
  Съветваме ви да отложите покупката на подобен тип вещ с една или две седмици, може и за цял месец. Точно тогава най-добре ще прецените дали тази вещ наистина ви е толкова необходима.
 5. Последен съвет, за да избегнете излишната покупка.
  Запитайте се: ако един непознат за вас човек ви предложи сума, която е същата като цената на въпросната вещ, вие какво ще предпочетете – сумата или въпросната вещ?
  Твърде възможно е сам да осъзнаете, колко по-добре е тези пари да ги вложите в нещо съвсем различно.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.