Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как лесно да управлявате бюджета си?

Как лесно да управлявате бюджета си?

монети, банкноти, долари, стълба, човек

5 съвети за лесно и правилно управление на бюджета. Възползвайте се, заедно с още над 7 000 души, от нашите полезни съвети

„Парите на никого не стигат – на един за хляб, на друг за скъпа кола.”

Искаме или не, парите са важна и неотменна част от живота ни и независимо от тяхното количество, няма човек който да каже, че изкарва предостатъчно. Но независимо колко пари печелите, винаги има начин да ги управлявате по-добре. За целта не е нужно да сте магистри по финанси. Необходимо е само да последвате няколко лесни финансови съвета:

• Проследявайте месечните си разходи!

Една от най-големите грешки, при управление на личния и семеен бюджет е това, че хората нямат реална представa за месечните си разходи. Идват някакви битови сметки, те ги плащат. Влизат в магазина виждат стока на промоция и просто я купуват. Защо това е важно, след като сметките така или иначе трябва да се платят? Или стоката все някога ще влезе в употреба? Ако проследявате битовите си сметки, които впрочем всеки месец са приблизително еднаква сума, ще знаете с каква пари ще разполагате след плащането им.

Що се отнася до стоките на промоция – внимавайте с тях! Много хора купуват много неща, само защото са намалени в момента, без дори да обърнат внимание с колко са намалени; без да се замислят трябват ли им точно сега и необходимо ли е да правят този разход днес. Не забравяйте – купили сте стоката на изгодна за вас цена само в един единствен случай – когато ви е необходима тук и сега!

Обърнете специално внимание на непредвидените разходи. Разбира се, не можете да знаете кога ще изгори печката, или ще се повреди колата, но можете да подходите към разхода умно. Например – помислете дали не е по-добре да си вземете нова печка, макар и със стоков кредит( не подминавайте този вид финансиране, тъй като големите вериги предлагат част от стоките в магазина на изплащане, без оскъпяване), вместо да я закарате на майстор и след няколко месеца да се окаже, че се е повредила друга част по нея.
Не подминавайте с лека ръка и всекидневните си разходи. Знаете ли, че ако всеки ден, отивайки към офиса, давате 3 лева за кафе и закуска, това прави 792 лева годишно? Наистина ли искате да похарчите тези пари точно за това?

• Не трупайте пари в банката, докато имате дългове!

Една от честите грешки, които хората правят е да вложат част от месечния си приход в депозит или спестовен влог
, а в същото време да имат кредит
, кредитна карта
, неплатени сметки и т.н. Все неща за които освен, че изплащате главница, покривате лихви и такси. Така, че направете план за изплащане на задълженията си и едва след това започнете да спестявате.

Например, ако имате кредитна карта и депозит в банката изтеглете депозита, покрийте задължението по кредитната карта (главница, лихва, такси и. т.н.), след което отново си открийте спестовна или депозитна сметка. Така от една страна парите, които ще отделяте на месец ще са повече, а от друга ще са чист приход за вас.

• Никога не харчете много пари за неща, които се обезценяват бързо!

Всеки от нас иска да има нова кола, или да вложи парите си в недвижими имоти, които да му носят бъдещи дивиденти. Но да вложите парите си в нещо, което много бързо губи своята стойност е една от най-големите грешки, която можете да направите. Независимо дали сте го купили със собствени средства, или сте взели кредит, тези покупки не ви носят приход, а разход.

Например – купуването на нова кола (говорим за кола купена от шоурума на компанията) автоматично повишава разходите ви и не е изключено много бързо да се окаже, че не можете да си я позволите. От една страна застраховката й е в пъти по-скъпа, а от друга, за да се възползвате от гаранцията, трябва да използвате само и единствено оторизиран сервиз, където цените са много по-високи. В същото време се оказва, че в момента в който напуска шоурума цената й вече е спаднала с около 30%!

Прочетете още :
Не си купувайте кола, преди да прочетете това!

Или пък сте решили да закупите жилище, което да отдавате под наем. Това също може да ви постави в много трудна ситуация, защото прихода от наем, много често, се оказва по-малък от разхода, който правите за данъци и поддръжка на имота. А ако решите да го продадете изведнъж разбирате, че е на по-ниска цена от платената от вас.

Разбира се, инвестицията в недвижим имот сама по себе си е много добра. Но за да може да ви носи приход, трябва да сте експерт в областта и да купите имот, който в последствие ще повиши стойността си.

• Погрижете се за финансовото си бъдеще!

Всеки от нас знае, че не може да разчита на държавната пенсия, че образованието на децата вече е платено и че всяко от тези неща е сериозен разход. А какво направихте за да не ви изненада този разход? Има различни начини по които можете да помислите за финансовото си бъдеще. Като започнем от депозит или спестовна сметка за вас или децата, минем през допълнително пенсионно осигуряване и стигнем да спестовна застраховка. Изберете най-удобния начин за вас и започнете да го правите сега!

• Създайте и управлявайте семеен бюджет!

И ако докато човек е сам, нехаейки за бюджета си може да навреди само на себе си, в момента когато имате семейство, вашето отношение към парите влияе върху всички. Много голяма част от семейните двойки избягват да разговарят за парите на семейството и за какво се харчат. Но колкото по-рано обсъдите темата, толкова по-лесно ще посрещнете бъдещата финансова криза, ако ви застигне.

Важно е да се обсъждат месечните разходи за сметки и вноски по кредити, както и ежедневните харчове за кафе, бензин за колата, закуска или обяд, джобните на децата. Но също така е много важно да се обсъдят и днешните разходи, които утре ще се обърнат в приход, като например: допълнително здравно осигуряване за цялото семейство, доброволен пенсионен фонд, спестовен влог за бъдещото образования на детето, застраховка живот и други финансови инструменти, които да предпазят семейството от непредвидени разходи и финансов крах.

Ние от Izbiram.bg
ви препоръчваме тези лесни стъпки за управление на личния или семеен бюджет. Ако следването им вкупом ви се вижда сложно, изберете само една стъпка. Но започнете да я спазвате още днес!

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *