Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как рационално да харчим парите си?

Как рационално да харчим парите си?

Как рационално да харчим парите си

Освен правилното управление на приходите, обаче, ефективното финансово планиране включва и следене на разходите!

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

В този забързан и динамичен свят, дори „сигурната” работа не е толкова сигурна, колкото си мислим. Във всеки един момент може да се случи нещо, което да промени изцяло живота ни, а един от начините да си осигурим спокойствие и да се спасим от кризисни ситуации, е да планираме правилно финансите си. При едно правилно и ефективно финансово планиране, ще управлявате приходите си така, че да можете да спестявате, да поддържате един нормален стандарт на живот и да постигате целите си.

Освен правилното управление на приходите, обаче, ефективното финансово планиране включва и следене на разходите!

Как рационално да харчим парите си е тема, която не се обсъжда толкова често, но е не по-малко важна от това как да изкарваме повече. Когато контролирате разходите си, имате свободата да решавате къде точно да отиват парите ви. Така ще избегнете непредвидените харчове и покупките, за които след това ще съжалявате. Ето няколко неща, които да направите, ако искате да харчите рационално парите си:

1. Определете си приоритет

Без значение дали това означава да харчите по-малко или да харчите само за определени неща, или да спестявате повече, точните цели са много важни, ако искате да харчите рационално парите си. Поставете конкретни цели като например: „Искам да спестявам 100 лв. повече” или „Искам да намаля разходите си за сметки”, или „Искам да спра с необмислените разходи”.

2. Разберете къде отиват парите ви

Знаете ли къде точно отиват парите ви? Ако не, то време е да разберете. Отделете време да проследите за какво точно харчите парите си. Това ще ви помогне да видите ясната картинка на финансите си и да прецените кои разходи са ненужни, кои можете да намалите и кои да увеличите, ако има нужда.

3. Категоризирайте разходите си

След като сте разбрали къде отиват парите ви, добре е да разпределите отделните харчове в категории. Основните като сметки, наем и храна, сложете в категория, ежемесечни. Те се контролират по-трудно, защото често са фиксирани суми. Останалите, които можете да контролирате като дрехи, излизания с приятели, подаръци и др., сложете в графата, която по-лесно можете да промените. След това прегледайте категориите и сумите, които давате за всяка. Доволни ли сте от това, което виждате? Ако не, помислете кое и как можете да намалите.

4. Придържайте се към бюджет

Един от най-добрите начини да харчите рационално парите си е да си създадете бюджет, който да отговаря на целите и нуждите ви и да се придържате към него. Така ще можете да следите приходите, разходите и спестяванията си, и да сте спокойни, че контролирате не само финансите си, но и спокойствието в живота си.

Тук може да откриете как да си създадете ефективен бюджет.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *