Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Карго- Как да предпазим товарите си от кражби и загуби?

Карго- Как да предпазим товарите си от кражби и загуби?

Карго засраховка

Обект на застраховане по тази застраховка са товари и свързаните с тях материални интереси по време на превоза.

Тази статия е част от нашата образователна кампания – НАУЧИ ВСИЧКО ВАЖНО ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАУЧИ ТЪНКОСТИТЕ НА ТАЗИ МАТЕРИЯ!

Практиката в България сочи, че при превоза на товари от кафе, алкохол, цигари, черна или бяла техника доста често се установяват липси при транспорта. Тези частични кражби не водят винаги до голяма загуба на собственика на товара. Обикновено се краде част от товара. Много големи са загубите при ПТП, особено когато товара е чуплив или при пожар. Затова е препоръчително за собствениците на стоки, които се превозват, да ги застраховат.

Застраховката Карго не е задължителна застраховка, но когато става въпрос за превоз на стоки по море, въздух или вода е препоръчително да направите такава. Това може да Ви предпази от непредвидени разходи, свързани със загуба или погиване на част или целия товар.

Могат да бъдат застраховани всякакви стоки и особено опасни и чупливи като боеприпаси , оръжия, стъкла или много скъпи стоки. Основната цел на застраховката е да обезщети собственика на стоката за финансови загуби, които могат да бъдат понесени, ако товара му погине или бъде увреден при транспорта. Покритията по тази застраховка са унифицирани съгласно оригиналните Лондонски клаузи, т.нар. “Институтски карго клаузи”. Те са международно приети и са еднакви в целия свят. Трите вида клаузи “А”, “В” и “С” са различни в зависимост от вида на покритието. Първата клауза предлага пълно покритие, Клауза “В” – ограничено покритие, и Клауза “С” – минимално покритите.

Понякога такива застраховки се предлагат и от спедиторите, но са в полза на собствениците на товари, тъй-като застрахователния интерес е техен.

Статистиката сочи, че видът на товара е водещ за решението да се направи застраховка, а не транспортните средства и направленията. Масово се избира застрахователя на база най-ниска цена. Това в последствие води до разочарование при възникване на събитие, защото при по-ниска цена и покритията са по-малко.

Прочетете още за кампанията: Спестяваме ли главоболия със застраховка при почивката си в чужбина?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *