Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Кои са най-предпочитаните банки за жилищен кредит през 2022г.?

Кои са най-предпочитаните банки за жилищен кредит през 2022г.?

И през 2022 година  пазарът на жилищни кредити продължава да се развива с пълно темпо. Смятахме, че всичко по време на пандемията през последните две години, включително и покупката на нов дом ще остане на заден план заради несигурната ситуация, но се оказа, че това не е така. И докато някои области на живота ни може би наистина са били в почивка за някакъв период, то хората все повече и повече прибягват до ипотечни кредити.

Само за сравнение, през 2020 г. българите са теглили 11.6% повече кредити за покупка на жилище, а през 2021 г. процентът е 16.5 спрямо 2020 г. Какво ни очаква тази година?

Според експертни прогнози, през 2022 г. търсенето на изгоден жилищен кредит ще достигне още по-високи нива. Ако и вие сте от хората, които искат да се сдобият с нов дом през 2022 г. и търсите изгоден кредит от банка, следващите редове ще ви помогнат да го откриете.

Ние, от Izbiram.bg, сме се посветили на това да образоваме своите читатели за най-новите и интересни аспекти от света на финансите, застраховането и осигуряването. Нашата цел е да ви помогнем да вземате осъзнати финансови решения, съобразени с нуждите и желанията ви. Ето защо в следващите редове ще ви покажем кои са най-предпочитаните банки за жилищен кредит през 2022 г. и кои са основните изисквания за жилищен кредит, на които трябва да обърнете внимание.

Какво е състоянието на пазара на имотите в момента?

През последните години се забелязва все по-голямо търсене на имот и недостатъчно предлагане. Това в комбинация с нарастващата инфлация води и до ръст в цените на имотите.  Все повече хора започват да търсят имот, който да купят с инвестиционна цел, като търсенето на имоти за лично ползване се запазва. Липсата на достатъчно оферти идва от неспособността на строителите да калкулират конкретна цена за имотите. Това предизвиква нарастване на цените, най-вече в големите градове като София и Варна. В столицата, например, цените на имотите са нараснали със 17% за първите 3 месеца на 2022 г. Очаква се това нарастване да се запази.

Ако се стремите към закупуване на жилище в по-големите градове в България, най-вече София, Пловдив, Варна, Бургас, добре е да знаете, че именно в тях поскъпването на имотите е най-голямо. Във всеки от тези градове средната цена на имотите е над 1000 евро на квадрат. Ето как се движат и цените на имотите в други областни градове от началото на тази година:

Град: Средна цена в евро Средна цена в евро/кв.м
София 127 000 1 500
Пловдив 91 000 1 100
Варна 84 000 1 000
Бургас 78 000 1 000
Русе 72 000 850
Стара Загора 70 000 845

 

Кои са факторите, на които да обърнете внимание, при избора на жилищен кредит от банки 2022г.?

Когато избирате жилищен кредит,  добре е да обърнете внимание на няколко ключови фактора:

Колко лесно ще получите парите по кредита?

Ако процедурата е прекалено тромава и изискваща много и разнообразни документи, осигуряването, на които отнема време, това може значително да забави и утежни процеса. Ето защо е важно да изберете ипотечен кредит с лека и бърза процедура.

Какви са изискванията за самоучастие и участието на банката?

Ясно  е, че ако искате да кандидатствате за жилищен кредит, трябва да имате и собствени средства, с които да се включите в покупката. Размерът им в проценти е индивидуален за всяка банка и варира между 10% и 40%.  При това положение, изборът на банка може да зависи от сумата, с която разполагате.

Какви са лихвите и таксите?

Когато избирате ипотечен кредит, добре е да обърнете внимание не само на обявения лихвен процент на банките, но и на съпътстващите кредита такси, които в повечето случаи вие ще трябва да заплатите. Някои банки предлагат различни отстъпки при определени условия, затова е добре да се запознаете и с тях, ако искате наистина изгоден ипотечен кредит.

Кои са най-предпочитаните банки за ипотечен кредит през 2022 г.?

Когато проучвате банките и кредитите, които те отпускат, напълно нормално е да знаете кои са най-предпочитаните сред онези, които вече имат собствено жилище. Според статистика на БНБ за първите 3 месеца на 2022г. ето кои са банките, които са отпуснали най-много ипотечни кредити:

  • Банка ДСК – 3867. 6 млн. лв.
  • Уникредит Булбанк – 9 млн. лв.
  • Юробанк България – 2654.5 млн. лв.
  • Райфайзен банк – 1890.4 млн. лв.
  • ОББ – 1735.1 млн. лв.
  • Първа инвестиционна банка – 1026.0 млн. лв.

Изберете най-добрия жилищен кредит с нашия калкулатор!

Когато става въпрос за жилищни кредити, имате много опции, от които да избирате и много критерии, по които да се водите. Спестете си време и усилия с нашия специално създаден за ипотечни кредити калкулатор. С негова помощ ще можете бързо и лесно да видите какви ще бъдат лихвите, вноските и таксите по сумата, която искате да изтеглите. Просто въведете параметрите на желаната от вас сума и ще получите списък с всички банки и техните продукти, отговарящи на вашите нужди.

Ако все пак е необходима консултация с експерт, отново можем да помогнем. Получете оферта за ипотечни кредити и изберете най-доброто след консултация  с наш експерт.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *