Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Кой кредит е бърз и по какво се различава от банковия?

Кой кредит е бърз и по какво се различава от банковия?

бърз кредит, банков кредит

Бързите кредити са услуга, която става все по търсена.Но има няколко съществени разлики, между „бързите“ и банковите заеми.

През последните няколко години у нас масово навлязоха така наречените „бързи” кредити. Основната причина, за все по-голямото им търсене, е облекчената процедура при кандидатстване и бързината на отпускане. Това прави цената им малко по-висока от тази на банковите кредити. Но факта, че могат да имат необходимата им сума, дори и да са с не добра кредитна история и то само до няколко часа, привлича потребителите, при спешно възникнала нужда от пари.

Под наименованието „бързи кредити” се обединяват всички заеми, които се отпускат от небанкови финансови институции. Небанковите финансови институции са юридически лица, които отпускат кредити, но за разлика от банките, средствата не са публично набрани, чрез депозити и спестявания, а са собствени. Минималният капитал, който трябва да притежават тези институции, е 1 милион лева.

Бързите и банковите кредити имат няколко съществени разлики, на които ще ви обърнем внимание днес:

Процедура за кандидатстване и отпускане на кредита

Бързите кредити имат улеснена процедура за кандидатстване. За разлика от банките, фирмите за бързи кредити, изискват изискват само попълнено заявление и копие от лична карта. За улеснение и удобство, голяма част от тях предлагат изцяло онлайн кандидатстване , където клиентът не предоставя копие на личната си карта.

Процедурата по одобрение също е бърза, а срока, за който се разглеждат документите и се дава отговор на искането, е от няколко минути до няколко часа.

Ако кредитът е онлайн подписването на договора става в рамките също на няколко минути, а при кандидатстване у дома или в офис, бързината на усвояване зависи от времето за което клиентът може да реагира и да се види отново с кредитния консултант.

Предварителна проверка и оценка на кредитоискателя

Банковите и бързите кредити си приличат по това, че и при двата се извършва проверка в Централния кредитен регистър и НОИ, но критериите за „добър” и „лош” платец са различни. По тази причина бързите кредити се отпускат по-лесно на хора с не дотам добра кредитна история, на хора с не изцяло доказуеми доходи, както и на такива, които се осигуряват на по-ниска заплата от тази, която реално получават.

Начини за получаване на парите

Предимство на фирмите за бързи кредити са и многобройните варианти за получаване на парите и плащане на вноските – в офис, у дома, на касите на EasyPay, по банков път, в партньорската мрежа на фирмата за бързи кредити и др., което значително улеснява потребителите. При банковите кредити отпуснатата сума се усвоява в банковия клон или по дебитна карта, а връщането става на място в банката или чрез интернет банкиране, ако клиентът използва тази услуга.

Размер и срок на отпусканите заеми

При бързите кредити, за разлика от банковите, сумите са сравнително малки – от 50 до около 3 000 лева, но при първо кандидатстване на клиента се отпускат не повече от 600-700 лева. Сроковете за връщане при различните продукти са различни, но диапазона е голям – от 5 дни до 24 месеца.

Според проучване на Izbiram.bg
, сред най-търсените кредити са тези за суми до 500 лева и срок на връщане до 6 месеца.

Ако се нуждаете от заем, може да сравните цените на бързите кредити, чрез нашия
Кредитен калкулатор
, както и да видите най-добрите предложения за вас.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *