Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Колко струва да притежаваш автомобил в днешно време?

Колко струва да притежаваш автомобил в днешно време?

Колко струва да притежаваш автомобил в днешно време

Ако притежавате личен автомобил, сметнете тези параметри за него и ще видите каква сума от месечния ви бюджет отива за автомобила.

Автомобилът. Удобство или разход? Да притежавате личен автомобил в днешно време е нещо, което може да Ви донесе много ползи, но и много проблеми, ако се отнесете лекомислено към него.


Какво означава това?

Преди всичко, да бъдете собственик на автомобил, означава да се грижите за него. Да го поддържате и да проверявате редовно, ако искате той да ви служи дълго време. А поддръжката и проверките са свързани с пари. Но ако нямате възможност да отделяте тези пари за своя автомобил, нещата започват да приемат друга форма.

Но колко струва да имате автомобил в днешно време?

За да ви улесним, ние, от Izbiram.bg, направихме малко проучване в тази връзка. Така, ще ви помогнем да видите по-практически какво означава да шофирате автомобил. Ще разберете какви разходи имате по него, каква сума да отделите за всеки разход. Ще можете да прецените дали с вашите приходи и бюджет можете да шофирате автомобил спокойно. Ще знаете дали можете да реагирате бързо, в случай че се наложи да ремонтирате автомобила си.

Внимание: Имайте в предвид, че стойностите, които сме обявили, са минимални и приблизителни. Разходите, които ще имате за своя автомобил зависят от няколко неща, сред които:

 • Разхода на гориво;
 • Възрастта на автомобила;
 • Опита и възрастта на шофьора;
 • Колко често използвате автомобила си. Дали шофирате всеки ден в натоварения трафик на голям град, или пък се наслаждавате на уикенд разходки извън града.

И така, нека започнем с описание на основните разходи, от които един автомобил се нуждае. Тъй като у нас можем да срещнем както напълно нови, така и доста стари автомобили, ще направим проучването, взимайки автомобил на 10 години.

От какво се нуждае един 10-годишен автомобил

1. Застраховка ГО и Автокаско

  Застраховката „Гражданска Отговорност“ е задължителна за всеки, който притежава личен автомобил. При нея, сумата зависи изцяло от параметрите на автомобила и областта, в която е регистриран. За нашия автомобил, сумата на застраховката варира между 250 и 300лв при еднократно плащане. Добра практика е избора за плащане на няколко вноски, ако не искате да давате пари на веднъж.

  Опцията за Автокаско е препоръчителна, но не задължителна за всеки шофьор. Ако изберете да я направите, ще ви струва отново в зависимост от параметрите на автомобила. В нашия случай, ще похарчим между 520 и 620 лв.2. Данък МПС и Винетка

  Данъкът, който трябва да платите, за да притежавате автомобил, се изчислява от НАП. При него се взимат в предвид мощността на автомобила, областта, в която е регистриран и възрастта. В нашия случай, ще заплатим данък от 130лв годишно, за да шофираме автомобила си.


  Винетката е задължителна за всеки, който иска да шофира в междуградската пътна мрежа на България. Годишната такава е най-изгодна и струва 97лв.3. Годишно обслужване и ремонти

  След като вече заплатите основните и задължителни данъци и такси за своя автомобил, идва ред на годишното обслужване и ремонт. Тъй като ремонтите не могат да бъдат предвидени, ще заложим примерна цена за ремонт за годината, 500лв.

  От друга страна, годишното обслужване може да бъде предвидено и включва:

  • Смяна на масла и филтри на всеки 10 000 км– 100лв;
  • Годишен технически преглед – 40лв;
  • Комплект гуми – зимни и летни. Комплект гуми може да струва около 500 лв като те се използват средно по 5 години, преди да трябва да се сменят с нови. Това прави по 100лв годишно за гуми;
  • Акумулатор – този консуматив се сменя средно на 3-4 години и струва между 100 и 150лв. Разбира се, можете да откриете и по-скъпи, но и по-евтини модели. Така, при цена от 150лв, акумулаторът излиза по 50лв годишно.

  Така, годишното обслужване на един автомобил е равно на: 100+40+100+50 = 290лв.

4. Гориво, аксесоари, почистване

  Последната част, която се има в предвид, когато изчисляваме колко ни струва един автомобил на година, включва горивото, аксесоарите за автомобила и разходите за почистване.

  Когато става въпрос за гориво, тук всичко зависи от типа гориво, с което се задвижва автомобила и средния разход. Ако автомобила се задвижва от бензин и изминете за година 10 000 км, при среден разход от 7/100км, ще трябва да заплатите около 1560лв годишно за гориво.


  Аксесоарите, за които трябва да помислите, са смяна на свещи, крушки, доливане на антифриз и спирачна течност. За тях ще заплатите около 100лв.

  И последното, за което трябва да помислите, е хигиената. Почистването на автомивка може да ви струва различна сума в зависимост от това дали ползвате услугите на автомивка или сами почиствате колата си на бърза такава. Нека средно предположим, че давате по 10лв, всеки месец за почистване на автомобила. Това означава 120лв годишно.

С така направените изчисления, стигаме до извода, че поддръжката на един автомобил на възраст от 10 години, ще ви струва по 301 лв, всеки месец. За да бъде по-нагледно представена информацията, създадохме калкулатор, с който може да пресметнете и видите всички разходи. Ако притежавате личен автомобил, сметнете тези параметри за него и ще видите каква сума от месечния ви бюджет отива за автомобила.


Sum Html Textbox Values using jQuery/JavaScript
Разходи за автомобил: Пример: Сметнете вашите разходи:
Гражданска отговорност 300лв.
Каско 520лв.
Данък Мпс 130лв.
Винетка 97лв.
Годишно обслужване 290лв.
Ремонти 500лв.
Гориво 1561лв.
Почистване 120лв.
Аксесоари 100лв.
Други 0лв.
Общо за година 3618лв. 0лв.
Месечен разход 301,50 лева Въведете получената сума и ще получите месечен разход


=
леваВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *