Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Купуваме на изплащане все по-високотехнологични и скъпи устройства

Купуваме на изплащане все по-високотехнологични и скъпи устройства

човек, смартфон, лаптоп

През 2015г. българинът е похарчил около 1400 лева, за да се сдобиe с нов смартфон

За втора поредна година телевизорите са най-търсената стока на пазара, когато става въпрос за покупка на вноски. През миналата година най-търсени са били 42”3D смарт телевизори, с FULL HD резолюция, Wi-Fi модул, интернет браузър, възможност за сваляне на различни приложения и свързване с мултимедийно дистанционно, което комбинира характеристиките на клавиатура и мишка.

Но ако през 2014г. телевизорът е бил не само най-търсен като стока, но и най-скъп като цена, то през 2015г. българинът е похарчил значително по-голяма сума, за да се сдобиe с нов смартфон.

Средната цена на закупените на изплащане смартфони е 1 300 – 1 400 лева, със следните параметри – 4,7” ретина дисплей, 16GB вградена памет, 12МР камера и множество функционалности.

А защо българите са склонни да платят такава цена за един смартфон? На първо място заради мултифункционалността им. Смартфоните съчетават в себе си мобилните телефони, средствата за забавление, възможностите за бизнес комуникация и не на последно място дават бърз достъп до информация по всяко време. Според последните проучвания 50% от съдържанието в интернет се следи през мобилните устройства.

Друга причина да са толкова търсени е фактът, че тези устройства „остаряват” бързо и след 1-2 години смартфоните трябва да бъдат заменени с друг, по-нов и актуален модел. Не е за пренебрегване и обстоятелството, че смартфоните са много по-крехки и чупливи, отколкото старите мобилни телефони, което налага по-честата им смяна.

Търсенето на все повече смартфони логично води до намаляване на търсенето на таблети и лаптопи. За последните две години закупените лаптопи са на двойно по-ниска цена от смартфоните, а молбите за закупуване на таблет на изплащане са намалели с 38,8%.

От стоките за дома ръст бележат климатиците. Молбите за закупуване за тях само за година са се увеличили с 24, 4%, а изискванията са следните: енергиен клас „А+” за отопление и „А” за охлаждане, ниско ниво на шум – 20dB и цена 970 – 1 050 лева.

Данните са взети на база 440 000 подадени молби за стоки на изплащане в „БНП Париба”, през 2015 година.

Прочетете още любопитни новини от света на финансите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *