Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Къде отидоха парите ми ИЛИ защо сумата по сметката ми магически намалява всеки месец?

Къде отидоха парите ми ИЛИ защо сумата по сметката ми магически намалява всеки месец?

Къде отидоха парите ми

Цялата информация, която сме събрали, се отнася за стандартните разплащателни сметки с дебитни карти към тях

Случвало ли ви се е да отидете да теглите пари от банкомат, но да не успеете да се сдобиете с желаната сума, защото за нея не ви достигат някакви стотинки? Или да мислите, че имате определена сума в сметката си, но когато проверите, тя е по-малко?

Това явление се е случило на всеки поне веднъж и не, не е магия. Това са таксите, които банката събира, за обслужване на сметката и за теглене от банкомат.

И докато сумите може да се сторят незначителни за някого, при голям брой транзакции всеки месец, може да се окаже, че таксите съвсем не са малко.


За да не изпадате в положение, в което сумата по сметката ви да е различна от тази, която е била след последната проверка, без да сте теглили пари, ние от Izbiram.bg направихме проучване в някои от най-големите български банки, с което целим да покажем такъв е размерът на таксите, които системите им автоматично събират при транзакции. Тези суми невинаги се отразяват веднага в системата. Понякога, особено ако теглите през уикенда или в официален неработен ден, системата има нужда от време преди да ги изтегли от сметката. Това обикновено става на първия работен ден.


Цялата информация, която сме събрали, се отнася за стандартните разплащателни сметки с дебитни карти към тях, но преди да ви покажем резултатите, ето няколко неща, които е добре да знаете:

1. Такса за поддържане на сметката:

    Това представлява ежемесечна такса, която системата автоматично събира от сметката на определена дата. Сумите са различни за всяка банка, а при някои банки има разлика между това дали към сметката има издадена дебитна карта. В този случай таксата е намалена наполовина. Таксата за поддържане на сметка варира от 0.50 лв при ОББ, до 2.40 лв при Пощенска банка.

2. Такса за теглене от банкомат на банката:

    Това е таксата, която банката събира, ако извършвате тегления на АТМ устройство, собственост на същата банка, към която е сметката ви. Тя е в размер между 0 лв. при Сосиете Женерал Експресбанк и Уникредит Булбанк, и 0.30 лв при ОББ.

3. Такса за теглене от банкомат на друга банка:

    Това е таксата, която банката събира, ако извършвате тегления на АТМ устройство от всеки друг банкомат, различен от този, собственост на банката, към която е сметката ви. Нейната стойност варира между 0.88 лв при ДСК и Пощенска банка и 1.00 лв. при FIbank и ОББ.

4. Такси за плащане на ПОС терминали:

    Някои банки имат определени такси, които се начисляват при плащане на ПОС терминали. Таксата понякога е различна, ако ПОС терминалът е на същата банка и, ако е на всяка друга. Определено не ни харесва тази тенденция и се надяваме, че банките няма да започнат да я прилагат масово!

Вижте още : Коя банка да избера, ако искам хубаво мобилно банкиране?

И така, ето какъв е размерът на таксите, които събират някои от най-големите български банки при транзакции, извършени през стандартни разплащателни сметки:

Банки_такси
* Таксата е по-висока. ако към сметката няма издадена дебитна карта и по-ниска. ако към сметката има издадена такава карта.

Всички тези такси са описани в тарифите на банките, които е добре да прочетете и да имате предвид когато откривате разплащателна сметка в съответната банка. Така ще си спестите излишни неудобства и няма да се чудите защо сумата по сметката ви намалява с повече от колкото мислите!

Прочетете повече за: Какви услуги предлагат българските банки на своите индивидуални клиенти и какво да очаквате, ако искате да откриете сметка в родна банка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *