Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Къде предпочита да се застрахова българинът?

Къде предпочита да се застрахова българинът?

застраховане

Застраховането продължава своя устойчив ръст, сочат данните на КФН за премийния приход на застрахователните компании у нас

Застраховането продължава своя устойчив ръст, сочат данните на КФН за премийния приход на застрахователните компании у нас, за първите 8 месеца на годината.

Кои са лидерите на пазара по общо застраховане?

За пореден месец тук няма изненада. Шестте най-големи компании държат над 70% от пазара на застраховки у нас. Ето кои са те: на първо място е „Булстрад Виена Иншурънс Груп” с 12,9%, плътно следвана от „Лев Инс” с 12,1%, „Армеец” с 11,6% и „ДЗИ- Общо застраховане” с 10,5%.

С малко под 10% пазарен дял, но в топ 6 на най-предпочитаните компании по общо застраховане, са „Алианц България” и „Бул Инс”, съответно с 9,8% и 8,5% пазарен дял.

Каква е класацията при продажбата на автомобилни застраховки?

Автомобилните полици са 71% от всички продадени полици от общозастрахователните компании. Най-зависими от този вид застраховки са „Бул Инс” при които продажбата на застраховки, извън автомобилното, са едва 1,89%. Подобна е ситуацията при „Далл Богг: Живот и здраве”, където този процент е 2.7 и „Лев Инс” с 4.04%.

Има два малки компании на пазара, които не зависят от продажбата на автомобилно застраховане и това са ЗАД „България” и „Енергия”. При тях над 97% от всички продадените застраховки са извън ГО и Автокаско.

При първенеца по продажби „Виена Иншурънс Груп” 45% от премийния приход е от полици различни от ГО и Автокаско.

Най-много застраховки Гражданска отговорност са продали „Лев Инс”, „Бул Инс” и „Далл Богг: Живот и здраве”, а при Автокаско лидери са „Армец”, „Булстрад Виена Иншурънс Груп” и „ДЗИ Общо застраховане”.

Каква е ситуацията със застраховките „Живот”?

В последните месеци този вид застраховане продължава своя устойчив ръст, като от началото на 2016 година са сключени полици за близо 300 милиона лева. От тях малко над 200 милиона са застраховки „Живот” и рента и около 38 милиона лева по застраховки свързани с инвестиционен фонд. Има ръст от 20% при продадените рискови застраховки, което прави около 50 милиона лева.

Ръст се наблюдава и при застраховките „Живот” свързани с инвестиционен фонд. Основно той се дължи на „Алианц България Живот”, които са сключили 86% от всички продадени застраховки от този вид и са повишили премийния си приход от 17 на 33 милиона лева.

Първенци в животозастраховането са 5 компании, които държат 81% от пазара. Това са: „Алианц България Живот” – 26,9%, „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” – 18.4%, „Уника Живот” – 14,1%, „ДЗИ-Животозастраховане” – 11,7% и „ОББ- Метлайф” ЖЗД – 10, 1%.

Здравното застраховане

Секторът на здравното застраховане също продължава да е сред най-динамично развиващите се у нас. Продадените полици по застраховка „Заболяване” бележат ръст от 20%, а премийният приход е малко над 20 милиона лева.

Първенци са „Булстрад живот”, които държат малко над 50% от пазара на здравни застраховки. Следват ги „Уника Живот” с 22% и „ДЗИ – животозастраховане” с 18% пазарен дял.

Въпреки ръста, почти няма повишение при изплатените обезщетения по този вид застраховки. За първите 8 месеца на годината Дружествата са изплатили обезщетения в размер на 8 милиона, а за същия период на миналата година сумата е била 7.9 милиона лева.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *