Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Лесни начини да спестим и изкараме малко пари

Лесни начини да спестим и изкараме малко пари

спестяване

Да имаме малко повече пари през месеца се оказва по-лесно отколкото си мислим

В добри и в лоши времена и независимо от доходите които имате, парите все не стигат. Дори да Ви увеличат заплатата, тя някак все „изтича” между пръстите. От тук и твърдението на повечето хора, че портмонето е като глава лук – като го видят все плачат. А истината е, че независимо какви са доходите Ви, ако не си създадете навици, с които да намалите разходите си, парите никога няма да Ви стигат.

Ние от Izbiram.bg ще ви подскажем няколко лесни начина за намаляване на разходите и увеличаване на приходите, без това да нарушава ритъмът Ви на живот.

Ще започнем с това, как да намалите разходите си. Всяко едно от нещата, само по себе си, ще спести малка сума, но събрани заедно ще имат един добър ефект.

Такси от банкомати. Всеки от нас има поне една дебитна карта, от която редовно през месеца тегли суми за да пазарува, да си купи готина дрешка или нещо за ядене. А замисляли ли сте се колко пари Ви струва тегленето на суми през месеца, ако го правите от случайни банкомати, а не само на Вашата банка? Всяко теглене Ви струва още поне 1 лев, само защото не Ви се ходи още 20 метра до банкомат на Вашата банка.

Месечни сметки за телевизия, интернет и телефон. Колко канала включва пакетът Ви за телевизия? Всичките ли ги гледате? Дали няма да гледате същите филми и предавания, ако имате пакет от по-малко канали? Колко минути имате във Вашия пакет за телефонни разговори? А изразходвате ли ги или говорите по-малко, а сте решили да се презастраховате, взимайки си по-скъп пакет с включени повече минути за разговори? А колко доставчика ползвате за услугите интернет, телевизия, телефон? 1, 2 или 3? А защо не е 1? Всеизвестен факт е, че ако имате един доставчик, при когото ползвате повече от една услуга цените за Вас стават преференциални. Така, че проверете колко ще Ви струва, ако намалите малко каналите на телевизора, тарифният план на телефона и подпишете договор за всички услуги само с един доставчик.

Тренировки. Обичате ли да спортувате? Обичате ли понякога да се отбивате до фитнес залата за една тренировка? А ползвате ли абонаментна карта? Всички спортни клубове и зали предлагат абонаментни карти, за различен брой тренировки, на изгодни цени. Така, че следващия път когато отидете в залата си купете карта, за да можете да се насладите на тренировки, без да натоварвате бюджета си.

Пазаруване на храна. Знаете ли, че според проучванията едно домакинство изхвърлят годишно храна за стотици левове? Следващия път когато влезете да пазарувате съобразете покупките с плановете Ви за седмицата. Например, ако предстои да пътувате командировка 3-4 дни не е необходимо да купувате хляб, плодове и зеленчуци както обикновено. Просто вземете по-малки количества. Или ако няма да Ви има през почивните дни напазарувайте храна за 5, а не за 7 дни.

Пазаруване за Коледа. Вярва ли Ви се или не до Коледа остават само 10 седмици. Можете да спестите част от парите, които ще изхарчите тогава, ако решите предварително на кого ще купите подарък, какъв бюджет ще му отделите и започнете да се оглеждате отсега. Така ако видите подаръка на по-изгодна цена ще можете да го купите. За Ваше улеснение можете да изтеглете приложение за смартфона или таблета си, което да Ви помогне с Коледния бюджет. Също така помислете дали не можете да подарите таланта си, вместо „стандартен” подарък, купен от магазина.

След като Ви дадохме няколко идеи, с които можете да спестите пари, да обърнем внимание на на начините да изкарате допълнително пари, без да променяте значително начина си на живот и забавления.

Продайте старите си дрехи. Всеки, особено жените, трупа купища дрехи, които вече са му омръзнали. Те само заемат място в гардероба и Ви отварят работа да ги местите ту тук, ту там. А защо не ги продадете, за да вземете малко пари от тях? Има най-различни начини да го направите – магазини за дрехи на консигнация, сайтове за онлайн продажба, кампании за набиране на дрехи. При последните не получавате пари в брой, а ваучери за отстъпка за различни видове стоки, което е също във Ваш интерес.

Продайте ненужните вещи. Във всеки дом има вещи, като стара кафе машина, стара прахосмукачка, стари книги или стари мебели, които вече не се използват. Те само пречат и събират прах. Защо не ги продадете? Има множество сайтове, през които можете да го направите.

Продайте уменията си. Всеки от нас има някакви умения- да свири на пиано, да танцува, да снима, да готви или пък е добър счетоводител. Отделете част от свободното си време и „продайте”, това което обичате и умеете да правите, извън стандартната си работа.

Продайте детските си колекции. Ако имате колекция от стари колички, монети, марки или пък картички с футболисти, които в миналото са значели много за Вас, но сега събират прах в кашоните в мазето, спокойно можете да се разделите с тях. Има множество сайтове в които можете да ги продадете.

Отдайте имота си под наем. Имате къща в провинцията, която използвате 2-3 пъти годишно? Защо не започнете да я отдавате под наем? Все повече българи и чужденци предпочитат да почиват в частен дом, а не в голяма хотелска верига. Или пък имате гараж, но сте продали автомобила си и той сега така пустее? Отдайте го под наем. Бъдете сигурни, че някой с удоволствие ще Ви плаща за да използва ненужните за Вас имоти .

И вместо да се въртите по цели нощи, за да се чудите как да имате малко повече пари през месеца, изберете подходящия за Вас начин да го направите.

Ако този материал е бил полезен за Вас, вижте още полезни съвети в секцията„Нашите съвети”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *