Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Мога ли да се предпазя от наводнение от съседите или от спукана тръба срещу 50 лв. годишно?

Мога ли да се предпазя от наводнение от съседите или от спукана тръба срещу 50 лв. годишно?

Застраховка за дома

Застраховка на жилището си правим, когато е изискване на банка и това е задължително условие по ипотечния кредит или когато сами пожелаем това.

Тази статия е част от нашата образователна кампания – НАУЧИ ВСИЧКО ВАЖНО ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАУЧИ ТЪНКОСТИТЕ НА ТАЗИ МАТЕРИЯ!

Ако забравя включен уред или неизправен уред предизвика пожар у дома как ще компенсирам разсеяността си?

В тези и още други случаи застраховката на жилището би могла да Ви спести непредвидени разходи.

Застраховка на жилището си правим, когато е изискване на банка и това е задължително условие по ипотечния кредит или когато сами пожелаем това.

Банките имат изиcквания за минимално покритие и това обикновено е застраховка само на недвижимата собственост. Движимото имущество и всички ремонти и подобрения не са застраховани, освен, ако изрично не пожелаете да го направите. Ако банката няма такава практика, може да се обърнете към застраховател и да застраховате само движимото имущество, въпреки че недвижимото е застраховано другаде.

Имуществените застраховки покриват пожар и природни бедствия, течове от ВИК и топлопроводната мрежа, покриват изгорели уреди при късо съединение или токов удар, кражба, грабеж. Покриват отговорността Ви към трети лица или, ако например наводните съседите си.

На пазара се предлагат застраховки, които са с фиксирани суми или фиксиран брой събития и определени суми за всеки риск. Тези застраховки са и по-евтини, защото са лимитирани.

В случай, че жилището или имуществото Ви надвишава тази сума и желаете да бъде застраховано на действителната си стойност, можете да направите застраховка за точната сума на имуществото, което притежавате.

За целта трябва да си направите списък и да опишете мебелите и техниката, които искате да застраховате.Това е и по-сигурния вариант, че ако нещо се случи с даден уред или вещ, вие ще го имате описан и със съответната сума, за която сте го закупили. Съответно застрахователя ще покрие точно това, което е унищожено или откраднато. Ако нямате опис на имуществото, може а получите по-голямо обезщетение за веща си, но и по-малко.

Имуществената застраховка няма да Ви предпази от възникване на събитие или да Ви спести действията и времето по отстраняването на щетите. Застраховката на имуществото ще компенсира финансовата загубата или повредата на Вашето движимо или недвижимо имущество.

Прочетете още за кампанията: Какво трябва да направя, при ПТП или като намеря МПС-то си с повредени детайли?

Сравнете цените и се възползвайте от летните предложения на застрахователните компании, за застраховка на дома. Направете го лесно и бързо тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *