Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво трябва да направя, при ПТП или като намеря МПС-то си с повредени детайли?

Какво трябва да направя, при ПТП или като намеря МПС-то си с повредени детайли?

ПТП

Едно от най-важните неща, които трябва да знаем при настъпване на ПТП е какви документи следва да се издадат на участниците в произшествието.

Тази статия е част от нашата образователна кампания – НАУЧИ ВСИЧКО ВАЖНО ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ! ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАУЧИ ТЪНКОСТИТЕ НА ТАЗИ МАТЕРИЯ!

При ПТП с участие на друг втомобил се попълва двустранен констативен протокол от двамата участници или се съставя такъв от компетентните органи. Част от застрахователите имат мобилни групи, които посещават местопроизшествието и ще Ви обяснят последващите действия.

Когато произшествието не е посетено от мобилна група, завеждането на щета става в ликвидационен център на застрахователя. Отивайки там трябва да носите Вашите документи, документите на автомобила ,ако има документи от компетентните органи и автомобила за оглед.

В случай, че МПС-то не може да се придвижи на собствен ход трябва да уведомите застрахователя и да уговорите ден и час за оглед на място.

Когато завеждате щетата си, попитайте за начина на ликвидация на щети. Вариантите са:

  • автомобилът Ви е нов и имате право да ползвате сервиз на официалния вносител на марката;
  • автомобилът е с право на ремонт в доверените сервизи на Застрахователя.
  • щетите се ликвидират по експертна оценка- Застрахователя Ви плаща определена сума и Вие решавате къде да го ремонтирате.

Не трябва да предприемате ремонт на МПС-то, преди да е извършен оглед от оторизиран представител на компанията. От изключителна важност е да се спазват сроковете за уведомление на застрахователите при щета.

Ако щетите на автомобила са при ПТП, на паркинг, злоумишлени действия на трети лица или природни бедствия, трябва в срок от 3 работни дни от датата на настъпване на застрахователното събитие или от датата на узнаването за него да уведомите застрахователя.

При кражба на автомобила срока за уведомление е 24 часа.
Всички застрахователи има денонощни телефони за връзка, където може да зададете въпросите си.

Прочетете още за кампанията: Защо да напрaвя застраховка Автокаско на автомобила си , след като имам сключена задължителна застраховка Гражданска отговорност на същия този автомобил?

Само с 3 лесни стъпки можете да сравните условията на различните застрахователните компании и да заявите своята застраховка „Гражданска отговорност“ и застраховка „Каско“

Ако имате въпрос свързан със застраховките Каско и Гражданска отговорност, можете да ни го зададете във форума на сайта , или на e-mail: info@izbiram.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *