Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Назаем или под наем – кое е по-изгодно?

Назаем или под наем – кое е по-изгодно?

Назаем или под наем

Месечната вноска по заем и плащането на наем вече са все по-близки като стойност, особено в големите градове

Почти всеки човек, който не притежава собствен дом, рано или късно се изправя пред въпроса – наем или заем. Да продължи да живее на квартира или да изтегли кредит и да закупи собствено жилище? И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Просто трябва да изберете кой от тях е най-подходящ за вас.

Жилище назаем

Месечната вноска по заем и плащането на наем вече са все по-близки като стойност, особено в големите градове и най-вече в София. Много е трудно да събереш цялата сума за покупка на жилище и затова ипотечните кредити са толкова популярни. Колкото по-голямо е самоучастието в покупката на жилище, толкова повече се свива и месечната вноска. Не бива обаче да забравяме, че покрай заема има допълнителни такси. Добре е да имаме спестени между 3 и 6 вноски в случай на проблем със забавяне на заплата или смяна на работата. Задължително трябва да имаме и поне 10% самоучастие в покупката.


Експертите съветват, когато теглим дългосрочен заем, вноската по него да не надхвърля 30% от доходите ни.


Получаването на ипотека е едно от най-важните финансови решения, което ще вземете, така че е важно да го направите правилно! Ипотечният пазар е невероятно конкурентен и многообразен и може да е трудно да разберете какво точно се предлага. Има много банки и широка гама от продукти и цени. Затова ние от Izbiram.bg ви съветваме да разговаряте с независим кредитен посредник, преди да вземете решението си.


Получете повече информация и оферта за видовете ипотечни кредити, като попълните кратката форма и кредитният консултант ще се свърже с вас.

Жилище под наем

Жилището под наем е разход, който ще имате винаги, ако изберете тази опция. При нея сте длъжни да изплащате определена сума на собственика на жилището всеки месец през периода на живеене в него. Затова трябва добре да обмислите приходите и разходите си, преди да се впуснете в това начинание. От друга страна, няма да се налага да плащате данъци за имота. От трета страна, ако се случи нещо с апартамента като наводнение или друг тип повреда, обикновено разходите се поемат от хазяина. Ще трябва, обаче, да си осигурите достатъчно спестявания за критични ситуации като повишаване на наема или загуба на доход. Всички тези неща няма да бъдат проблем , ако разполагате с вашия личен финансов план.


Наемането на жилище може да се свърже с по-голяма несигурност в дългосрочен план, но пък дава по-голяма гъвкавост за промяна на местоживеенето и за оптимизация на месечните разходи, което не е за подценяване при днешната динамика на живота.

Кое е по-изгодно?

Наемаш, ако нямаш спестени пари и сигурност за доходите си, купуваш, когато имаш нужда от нов дом и възможности да си го осигуриш. Като цяло двете неща са несъпоставими от гледна точка на крайния резултат, въпреки че и двата варианта решават една и съща потребност на хората – да имат дом. Покупката на имот не е само за обитаване, а представлява и инвестиция и на нея се гледа в много по-дългосрочен план от наемането на имот. В крайна сметка рецепта за правилен избор няма. Той зависи от много фактори и е различен за всеки човек. Изборът заем или наем зависи най-вече от финансовото състояние на човека и от това, доколко той в момента се чувства сигурен за работното си място.

Ето и няколко съвети кое да изберете:

Назаем или под наем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *