Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Наистина ли продължава спада на лихвите и таксите на банките?

Наистина ли продължава спада на лихвите и таксите на банките?

лихви, банки, такси

Какви са актуалните такси и лихви по депозити и кредити на банките у нас?

Ние от Избирам.бг вярваме, че информацията е сила. Именно по тази причина днес ще ви кажем, какви са актуалните лихвени нива и такси на банките у нас.

Таксите на банките

За първи път през миналата седмица БНБ публикува средните нива на банковите такси у нас. Статистиката сравнява 24 институции, тъй като три банки са уведомили, че не предоставят платежни услуги на своите клиенти.

Според справката на БНБ за откриване на сметка, потребителите заплащат средно по 2,16 лева, а за месечно обслужване по 2,01 лева без дебитна карта към сметката и 1.51 лева с издадена такава.

Средната такса за теглене от банкомат е 0,22 лева от банкомат на банката издател на картата и 0,89 лева от друга банка. Плащането на ПОС терминал струва до 0,06 лева в зависимост от собственика на устройството.

Широк е интервала на таксите при теглене на пари в брой, от каса на банката. За суми до 1 000 лева таксите варират от 0,89 лева до 6,00 лева. Това ще се промени от 01.01.2017г., тъй като от тогава банките трябва да съобразяват цената на услугата с утвърдените от БНБ тарифи.

Лихвите по депозити

През септември 2016 г. имаме спад на лихвите с 0,79% пункта в лева и 0,61% пункта в евро, спрямо същия период на миналата година. Това означава, че средните лихви по срочните депозити са съответно 0,72% в лева и 0,63% в евро. За август т.г. спада в лева е – 0,12% пункта, а в евро – 0,07% пункта.

През септември средният процент на овърдрафт – депозитите в лева също бележи спад, но той е далеч по-малък в сравнение със срочните депозити. Сравнено със септември 2015 г. спада е 0.14% пункта и в момента средните годишни лихви са 0,13%.

И въпреки, че отново имаме спад на лихвите, домакинствата продължават да трупат пари в депозити и търговските банки у нас вече съхраняват рекордните 45.6 милиарда лева.

Лихвите по кредити

Добрата новина е, че лихвите по кредитите също продължават да падат, като най-сериозен е спада при ипотечните кредити.

През септември лихвите по жилищните кредити в лева се понижават с 0,98% пункта и са на нива от 4.74% годишно. При евровите кредити също има спад, но той е по малък – 0,60 % пункта, което прави средна годишна лихва от 4.89%.

Лихвите по потребителските кредити също продължават да падат, като през септември намаляват до 10,21% годишна лихва в лева и 6.17% в евро.

Логично е, след като намаляват лихвените проценти, да има спад и на годишните разходи по кредита. При жилищните кредити ГПР (Годишен Процент на Разходите) е в размер на 5.19% в лева и 5.74% в евро.

Макар и с далеч по-бавни темпове в последните месеци намаляват лихвите на годишните разходи по кредити овърдрафт и кредитните карти. При овърдрафтите средната лихва през септември е в размер на 13.88% в лева и 9.01% в евро. При кредитните карти имаме спад на лихвите в лева, които достигат 18.19%, а в евро си запазват нивата от предходните месеци от 18.43%.

Според справките на Агенцията по вписвания, най-голямо е търсенето на жилищни и ипотечни кредити в 5-те най-големи града в страната, а именно София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Те формират 51% от всички отпуснати ипотечни кредити от началото на годината до края на септември. Освен това, в последното тримесечие над 25% от всички ипотеки са в София.

Общо 5-те големи града в страната има вписани 6 497 ипотеки, като за същия период на миналата година те са били 5 046, което прави ръст от 29% на годишна база.

Няколко са причините за това, но на първо място е спада на лихвите по този вид кредити, като вече има банки, които предлагат стандартна лихва под 4%. Ниските лихви по депозитите също карат хората да теглят спестяванията си, за да купуват недвижими имоти, а и след няколко години спад на строителната активност, то в последните месеци се забелязва значително раздвижване на имотния пазар.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *