Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Най-любопитните финансови новини от последния месец

Най-любопитните финансови новини от последния месец

книги, чаша кафе

Какво бихте направили, ако в банковата Ви сметка се появят 6 милиарда? А искате ли да купите домейна Google.com за 12 долара?

Какво бихте направили, ако в банковата Ви сметка се появят 6 милиарда? А искате ли да купите домейна Google.com за 12 долара?

Финансите са тема, която за по-голямата част от хората е безкрайно скучна. Те си представят дълги редици от цифри, сложни анализи и „умни” хора в костюми, които говорят сложни думи. Но финансите могат да бъдат също така забавна и интересна тема.

За да докажем твърдението си, ние от Izbiram.bg подбрахме за Вас най-интересните и куриозни финансови новини от последния месец.

„Дойчебанк” преведе на клиент 6 милиарда долара.

Банковият гигант „Дойчебанк” погрешка преведе на клиент на хедж фонд в САЩ сумата от 6 милиарда долара. Грешката е станала, след като младши член на базирания в Лондон валутен търговски екип на банката е обработил брутни данни, вместо тяхната нетна стойност и това е довело до сделка с „твърде много нули”. В банковия свят подобни гафове са известни като „грешка на дебелия пръст”.

НАП Пловдив продава над 5 килограма перли.

НАП Пловдив обяви на търг продажбата на 5,2 килограма естествени перли, заловени след осуетен опит за контрабанда. Бисерите са различни по форма и цвят, някои са насипни, а други нанизани. Освен тях, на търг са обявени още половин килограм златни бижута, 2 килограма сребро и 10 килограма смарагди. От началото на годината ТД на НАП Пловдив е продала 72 килограма изделия от благородни метали, 42 автомобила и 11 недвижими имота. Предстои търг за продажбата на … 14 тона круши.

Саймън Вед купи Google.com за …12 долара.

Бивш служител на Google успял да купи домейна Google.com, макар и само за една минута. Това е станало, след като една вечер преглеждайки Google Domains открил, че Google.com е свободен и може да се купи за скромната сума от 12 долара. „Аз съм бивш служител на Google и за това следя какво се случва там”, споделя Саймън Вед и допълва „Помислих си, че това е някаква грешка, но всъщност можех да купя домейна.”

Петима американци спечелиха 10 милиарда долара само за ден.

След като обявяват корпоративните си отчети, акциите на 5 компании се вдигат, а собствениците им успяват, в рамките на само един ден, да станат с 10 милиарда по-богати. Кои са те и кой колко е спечелил? Най-много се е увеличило богатството на Джеф Безос, след като акциите на „Амазон” скочили с 6, 2%, а личното му състояние се увеличило с 2,91 милиарда. Следват го създаделите на Гугъл Лари Пейдж с 2.48 милиарда и Сергей Брин с 2,42 милиарда. Последни от петорката по печалба са Бил Гейтс с 1,12 милиарда и основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг – 1,07 милиарда долара.

Банка, която дори няма сайт, но консултира бизнес гигантите.

Едно от първите места, на които всеки проверява, ако иска да проучи една компания, е нейния уебсайт. Но се оказва, че това не е показателно за успеха и мащабите й. Пример за това е базираната в Ню Йорк бутикова инвестиционна банка „Allen&Co”. Макар и да няма дори уебсайт, тя консултира финансово едни от най-големите корпорации в света, между които: Ferrari, Time Warner Cable, Pаy Pal, Coca – Cola, както и най-големите социални мрежи Facebook, Twitter и LinkedIn.

Тракийското злато е застраховано за 165 милиона евро.

Макар всички да сме единодушни, че изделията на тракийското изкуство, открити у нас, са безценни и нямат аналог в световен мащаб, то на застрахователите им се е наложило да им дадат оценка, тъй като застраховката е задължителна при изваждането им от музеите за гостуване в изложения у нас и в чужбина. И така покрай гостуването на тракийското съкровище в Лувъра, стана ясно, че 1628 изделия, събрани от 17 музея, са застраховани за 165 милиона евро. Отделно от това Министерския съвет е определил 1 милион евро държавна гаранция.

Ако този материал беше интересен за Вас можете да откриете още интересни новини в нашата секция „Любопитно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *