Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Най-обсъжданите финансови новини на 2015 година – Част 1

Най-обсъжданите финансови новини на 2015 година – Част 1

мъж, жена, вестник, книга, диван

Ние от Izbiram.bg обобщихме за Вас най-четените и коментирани новини на 2015г в областта на кредитиранете, застраховането и пенсионното осигуряване

Бързо (и неусетно почти) отминава още една година. Година, наситена с много и интензивни събития, и политически, и икономически. Година, която ще запомним с не едно и два ключови събития. Но безспорно едни от най-дискутираните икономически и финансови теми у нас бяха пенсионната реформа, КТБ, оставката и заплатата на Иван Искров и фалита на Гърция.

Без да твърдим, че ще бъдем напълно изчерпателни, ние от Izbiram.bg обобщихме за Вас най-четените и коментирани новини на 2015г., в областта на банковото и небанково кредитиране, застраховането и пенсионното осигуряване.

Приятно четене!

Годината на лихвения спад:

Още от началото на годината започна да се наблюдава тенденция за спад на лихвите по депозитите и спестовните сметки. През февруари средните лихвени нива по тях бяха около 2,5% и вървяха надолу през цялата година. Почти всеки месец банките даваха все по-ниски и по-ниски лихви и към момента средните лихвени проценти, при срочните депозити, са около 1%, като има и банки които дават по левовите депозити 0,35%, а по евровите 0,10% годишна лихва. Тази тенденция според експертите ще се запази и през 2016 година. Да не забравяме, че има страни, като Дания и Швейцария, които вече въведоха отрицателни лихви за клиентите.
Що се отнася до кредитите и тук, за радост на всички които имат банкови заеми, се наблюдава спад на лихвите. Ако в началото на годината лихвата по потребителските кредити беше около 14%, а при жилищните около 9%, то сега в края на годината е съответно около 10% и 6%.

Заплатите в БНБ:

Една тема която сериозно разбуни духовете покрай исканата и след дълго чакане подадена оставка на главния гуверньор Иван Искров. Тогава стана ясно, че той е взимал около 45 000 лева месечна заплата, а големият въпрос беше какво е направил, за да я заслужи (можете да прочетете повече то темата ТУК . За да се укротят духовете, в края на юли обявиха публично заплатите на новия Управител на БНБ, на Подуправителите, както и на членовете на Управителния съвет. А те са съответно: Управител 15 368 лева, подуправители 13 173 лева, членовете на управителния съвет – 4 391 лева.

Падна банковата тайна при несъстоятелност:

Покрай фалита на КТБ сред народа се възбуди и още една тема, а именно за банковата тайна. И по точно – кои са хората с големи депозити и преференциални лихви. Родното законодателство до момента даваше право на банката да пази в тайна техните имена, дори и при фалит. Но на 25 юни Народното събрание прие на второ четене промяна в Закона за кредитните институции. Според нея се предвижда да се разкрива информация за влогове с преференциални лихви за физически лица, юридически лица, публични личности, които подават декларации в Сметната палата, и техните семейства, сметки на политически партии и т.н. Подробности може да научите ТУК

Кризата в Гърция:

Говорейки за най-обсъжданите финансови теми няма как да подминем и кризата в южната ни съседка и вълненията покрай разрешаването й. Две са фигурите, които свързваме с нея – Алексис Ципрас, новият–стар министър председател и много обсъжданата, а и много колоритна фигура на финансовия министър Янис Варуфакис . И когато след дълги и тежки преговори проблемът намери решение, всички си отдъхнаха с облекчение, макар и цената за някои европейски държави да се оказа висока. Повече по темата можете да прочетете ТУК

.
Пощенска банка купи Алфа банк – клон България:

И като заговорихме за гръцката криза, едно от последствията при нея беше, че Пощенска банка придоби клона на Алфа Банк – България. Вижте ТУК на каква цена и при какви условия. Според гръцкия вестник „Катемерини” това е първата стъпка от поредица промени, чиято цел е всяка гръцка банка да се съсредоточи върху печелившите си пазари и да отстъпи от губещите.

Банка, която дори няма сайт, консултира бизнес гигантите:

Едно от първите места, на които всеки проверява, ако иска да проучи една компания, е нейния уебсайт. Но се оказва, че това не е показателно за успеха и мащабите й. Пример за това е базираната в Ню Йорк бутикова инвестиционна банка „Allen&Co”. Макар и да няма дори уебсайт, тя консултира финансово едни от най-големите корпорации в света, между които: Ferrari, Time Warner Cable, Pаy Pal, Coca – Cola, както и най-големите социални мрежи Facebook, Twitter и LinkedIn.

Кампания „Вземай кредити разумно”:

На 1-ви октомври в България и още 14 държави стартира кампанията „Взимай кредити разумно“, организирана от международната организация Microfinance Centre, обединяваща 104 институции в Европа и Азия. Целите на кампанията са да повиши информираността и компетентността на крайния потребител относно вземането на кредити и да алармира за опасностите от свръхзадлъжнялост; да обучи потребителите кои са въпросите на които трябва задължително да си отговорят при избора на кредитор, как да определят сами реалната крайна цена на един кредит, как да изчисляват коректно месечния си бюджет и кои са важните детайли при подписване на кредитен договор. Повече за кампанията можете да прочетете ТУК.

Лотария на НАП:

Безспорен хит в интернет пространството се оказа лотарията на НАП, която в неделя по БНТ изтегли и първия си печеливш участник. Според условията на играта всеки, който регистрира касова бележка до декември 2016 година, може да спечели една от наградите. Наградите са три вида – седмична награда, в която участват всички касови бонове регистрирани в съответната седмица; месечна награда – в нея участват всички бележки регистрирани през текущата седмица на тегленето, както и през предходните три седмици; голямата награда – лек автомобил – в нея участват всички касови бележки, които са регистрирани в периода на цялата игра – от 16.11.2015 до Коледа 2016г. Подробностите вижте ТУК.

Бързите кредити с печалба от 3,6 лева в секунда:

Бързите кредити са една от нишите в икономиката, която расте с големи крачки. Все повече клиенти и все по-големи печалби. Например за третото тримесечие на годината, според статистиката на БНБ, фирмите от сектора са завършили с печалба в размер на 84.889 млн. лв, което прави 3,60 лева в секунда. И въпреки, че като брой тези компании са намалели, то вземанията им са се увеличили и възлизат на рекордните към момента 2.1 млрд. лева. Повече научете ТУК.

.
Влезе в обръщение монетата от 2 лева:

От 7-ми декември влезе в обръщение нова монета. Тя е с номинал 2 лева, с тегло 9 грама и диаметър – 26,5 мм. На гърба на монетата има стилизиран образ на Паисий Хилендарски. БНБ е подготвила 12 млн. отсечени монети от новите двулевки. Причината за подмяната е икономическа, тъй като банкнотите трябва да отговарят на равнището на цените. Банкнотата от два лева ще продължи да действа като платежно средство за неопределен период от време.

Очаквайте втората част на материала, където ще обобщим за Вас и най-коментираното от света на застраховането и пенсионното осигуряване у нас.

Ако този материал беше интересн за Вас, можете да прочетете още интересни новини в нашата секция „Любопитно”
.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *