Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Нова по-висока цена на Гражданската отговорност?!

Нова по-висока цена на Гражданската отговорност?!

коли, застраховане

Гражданската отговорност, има ръст от 6% за последните 12 месеца, a най-предпочитаните компании за тази застраховка са Лев Инс и Бул Инс

Човек колкото и добре да живее, все някога опира до застрахователните компании. И ако допреди няколко години това се отнасяше с пълна сила най-вече за автомобилното застраховане, то напоследък постоянен ръст бележат и другите видове застраховки, като имущество, злополука и живот.

Най-търсената застраховка, а именно Гражданската отговорност, има ръст от 6% за последните 12 месеца, а най-предпочитаните компании за тази застраховка са Лев Инс и Бул Инс. Двете компании са реализирали съответно 83.12 милиона и 76.30 милиона лева. Това прави ръст от 11.78 и 27.08 на сто.

Третата най-търсена компания, за задължителната Гражданска отговорност, е ОЗК Застраховане, която е реализирала премиен приход от 34.09 милиона лева.

Какво ще стане с цената по Гражданската догодина?

По този въпрос застрахователите са разделени на две. Според част от бранша в следващите няколко години цената ще върви нагоре, като единственият въпрос ще е с какво темпо. Това е така, защото събитията, които застрахователите трябва да платят не намаляват, а се увеличават. Увеличават се също така лимитите по полицата, а съдилищата присъждат все по-високи и по-високи обезщетения.

Според друга част от бранша на пазара има твърде голяма конкуренция и увеличението на цената ще доведе до отлив на клиенти. Така, че повечето компании ще се въздържат от поскъпване на полицата.

Кое ще надделее прагматизма на компаниите или желанието за повече клиенти, само бъдещето ще ни покаже.

Кои са лидерите в бранша?

Припомняме, че автомобилното застраховане формира 71,35% от застрахователният пазар у нас, а за първите 7 месеца, водещите 7 компании в Общо застраховане са:

• Булстрад Виена Иншурънс груп с 12.7%;

• Лев Инс с 11.9%;

• Армеец с 11.7%;

• ДЗИ Общо застраховане с 10.3%;

• Алианц България с 9.8%;

• Бул Инс с 9.6% и

• Дженерали застраховане с 7.9%.

За първите седем месеца на годината застрахователите са изплатили обезщетения в размер на 496 милиона лева, което е по-малко с около 20 милиона спрямо същия период на миналата година.

Какво се случва с „Животозастраховането”?

Според справка на Комисията по финансов надзор (КФН), от началото на годината до края на юли общата стойност на продадените полици „Живот” е 266.8 милиона лева, което спрямо същия период на миналата година прави ръст от 9.93%.

80,8 на сто от пазара на този вид застраховки се държи от пет компании, като четири от тях са с пазарен дял от над 10%. Ето и първенците:

• Алианц България Живот с 27.3%;

• Булстрад Живот Виена Иншурънс груп с 17.9%;

• Уника Живот с 14.1%;

• ДЗИ Животозастраховане с 11.9% и

• ОББ – Метлайф с 9.6%.

За разлика от компаниите в Общо застраховане, животозастрахователите са платили около 20 милиона лева повече обезщетения, спрямо същия период на миналата година, т.е. 98.2 милиона за първите седем месеца на 2016г., спрямо 77.8 милиона лева за същия период на миналата година.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *