Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Нови промени които ще засегнат портфейла на шофьорите!

Нови промени които ще засегнат портфейла на шофьорите!

Нови промени които ще засегнат портфейла на шофьорите!

Увеличава се застраховка Гражданска отговорност според система „бонус-малус“! От догодина старите коли ще са с по-висок данък!

Комисията за финансов надзор прие на първо четене проект на Наредба за единните изисквания за коригирането на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача на моторното превозно средство. Това е т. нар. система „бонус-малус“, при която цената на полицата за задължителната застраховка Гражданска отговорност е плаваща – скача, ако съответният водач има значителен брой нарушения или поевтинява, ако е изряден.


С предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката Гражданска отговорност за автомобили може да се оскъпи с до 400% и да стигне 1 000 лева или да се намали с до 25% от базовата цена на застраховката.


Цените на задължителната полица продължават да се повишават през тази година, а изрядните шофьори плащат толкова, колкото и тези с много нарушения. Системата бонус-малус се бави вече повече от година – реално трябваше да бъде въведена в началото на 2017 г., но по всичко личи, че се отива към 2019 г.


Какво представлява системата „бонус-малус“?

Предложената система „бонус-малус“ ще се прилага на територията на Република България. Предвидени са общо 20 класа:

  • Kато базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия – премията, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения.
  • Налице са седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява.
  • Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя, спрямо които премията ще се увеличава.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас (8) и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения по пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.Когато са причинени вреди или нарушения при движението по пътищата „бонус-малус“ класът на собственика, съответно на автомобила, ще расте и при последващо сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите премията ще се увеличава.

Според решение на ВКС се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетение заради смъртта на близък

Над 1000 лева „Гражданска отговорност“ може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, обявиха от Асоциацията на застрахователите в България.


От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение.В опит да се реши проблемът между две четения на промените в Кодекса за застраховането, се появиха лимити за обезщетенията след смърт. 20 хиляди за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хиляди за брат или сестра и 5 хиляди при „емоционални отношения“. Според решение на ВКС се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетение заради смъртта на свой близък. По силата на това решение вече е възможно обезщетение да търсят и братя и сестри и всеки който докаже трайна емоционална връзка.

Окончателно: От догодина старите коли ще са с по-висок данък!

Това решиха депутатите като приеха на второ четене промените в данъчните закони.Два компонента влизат в новата формула – имуществен и екологичен. По първия ще се отчитат мощността и годината на производство на колата, а по втория – екологичната категория и замърсяването на въздуха.За колите, произведени преди 2005 г., увеличението ще е до 50%. Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.
Според опозицията новите правила ще засегнат 70% от българите и то тези с най-ниски доходи.
Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Шофирането на автомобил става все по-скъпо удоволствие.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *