Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Пенсионното осигуряване днес

Пенсионното осигуряване днес

Пенсионно осигуряване

Какви са окончателните промени в пенсионното осигуряване през 2018 научете тук!

От всеки 100 лева, които изкарваме под формата на заплата, 5 лева задължително отиват по партидата ни в частен пенсионен фонд. Това означава, че за повечето от нас, осигурителната вноска е един от най-големите ни единични месечни разходи. Но може би, защото се удържат автоматично, не ги виждаме по сметките. Затова и интересът към това как се управляват тези суми и какво може да се получи срещу тях, не е особено голям. Информацията за това е налична и лесно достъпна, но невинаги е лесна за разбиране…

Знаете ли, че таксата на универсалните пенсионни фондове вече е по-ниска?

Всички пенсионни дружества вече използват максималната, допустима по закон удръжка, като само един от тях налага по-ниска при точно определени условия.

Максималната такса, която се удържа от месечните вноски за универсалните пенсионни фондове, беше намалена от началото на тази година на 4%. Това условие е предвидено в Кодекса за социално осигуряване и се въвежда автоматично от всички пенсионни дружества. То засяга всички пенсионни вноски, които осигуряващите се лица, родени след 31.12.1959 г., и техните работодатели правят към личната партида на всеки работещ, в дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Предвидено е от началото на 2019 г. да има още една промяна. Таксата, която се удържа от всяка направена месечна вноска, да бъде намалена и да стане 3.75%. Чрез по-ниските такси по партидите, на всеки осигурен ще остават повече средства за неговата пенсия.

Данните на Комисията за финансов надзор за първите девет месеца на 2017 г. показват, че общо 381.8 млн. лв. са преминали от един пенсионен фонд в друг, което е с 14% повече от предходната година. Най-голям дял в това имат универсалните пенсионни фондове.

До септември 2017 г. малко над 35 млн. лв. са преместени от частните пенсионни фондове към Сребърния фонд, тоест към държавата. Което означава, че техните собственици са предпочели пълна държавна пенсия, вместо намалена такава, плюс пенсия от частен пенсионен фонд.

В Кодекса за социално осигуряване (КСО) се предвижда да не се наследява пожизнената втора пенсия. Това е заложено в модела на социалното министерство, който ще бъде регламентиран със закон. Затова има предложени различни варианти за изплащане на пенсия еднократно или разсрочено.

От 2016 г. професионалните фондове изплащат пенсии, а от тази година всеки, осигурен в универсален фонд, ще може да получава втората си пенсия, ако реши да се възползва от своето право да я получи пет години преди да навърши пенсионна възраст.

При условие, че средствата в партидата са достатъчни за изплащане на пенсия с 20% по-ниска от минималната за страната за възраст и стаж, бъдещите пенсионери ще могат да получат еднократно или разсрочено средствата си.

Ако сумата за месечна пенсия от частния фонд е между 20 и 50% от минималната месечна пенсия, бъдещият пенсионер ще може да тегли от събраната в партидата му сума в зависимост от това колко средства има и в зависимост от средната продължителност на живота. Ако почине, неизплатените средства ще могат да се наследяват. Ако пък преживее средната продължителност на живота, няма да може да получава допълнителни средства.

Ако средствата, събрани по партидата могат да осигурят повече от 20% от месечната минимална пенсия, ще може да се изплаща пожизнена пенсия за цялата продължителност на живота, но няма да могат да се наследяват.

Всеки сам ще трябва да избира дали да получи средствата си като програмирани тегления или пожизнена пенсия.

Тази концепция на социалното министерство тепърва ще се обсъжда с работодателите, синдикатите и професионалната общност.

В момента това не зависи от избора на бъдещия пенсионер, а от това какъв е размерът на натрупаните средства по партиди и какъв процент от минималния размер на пенсиите покриват.

Доходността на универсалните фондове се повиши до 6.18% за последните 2 години. В българските универсални пенсионни фондове се осигуряват за „втора“ пенсия повече от 3.6 млн. граждани.

Засега единствено доброволните фондове могат да изплащат на осигуряващото се лице средства, преди настъпване на пенсионна възраст. Но това правило важи само в случай, че бъдещият пенсионер сам е правил вноските си. Ако те са внасяни на негово име от неговия работодател, сумите могат да се получат едва, когато той се пенсионира.

Средногодишната доходност за този бранш на осигурителния пазар нараства много бързо и към средата на 2017 г. е бил 5.68%.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *