Продължете към съдържанието
Начало » Новини » По-изгодни за потребителите трансгранични плащания с дебитни и кредитни карти в ЕС

По-изгодни за потребителите трансгранични плащания с дебитни и кредитни карти в ЕС

потребителите трансгранични плащания с дебитни и кредитни карти в ЕС

Пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители.

Когато плащате за нещо в ЕС с кредитна или дебитна карта, търговците и банките не могат да ви начисляват допълнителна такса само защото използвате определена карта. Това правило се прилага за всички покупки с карта (в магазини и по интернет) във вашата страна или в друга страна от ЕС от 13 януари 2018 г. Правилата са регулирани в ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2), разясни Европейският потребителски център.

Това включва всички:

  • преводи между банкови сметки в различни страни от ЕС
  • теглене на пари от банкомати в страни от ЕС
  • плащания с дебитни или кредитни карти в ЕС
  • операции по директен дебит.

Например ако таксата на вашата банка за теглене на пари от банкомат на друга банка във вашата страна е 1 евро, банката може да начислява същата такса, когато теглите пари в друга страна от ЕС.

Пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители.

Улеснението за българските потребители ще бъде най-вече при трансгранични сделки – например при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и др. Причината е, че не във всички държави от ЕС досега имаше забрана да се начисляват допълнителни такси за картови плащания, което води до големи различия на пазара и объркване сред потребителите.

Забраната за допълнителни такси ще покрие 95% от картовите плащания в ЕС и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е изчислила Европейската комисия.С промените в директивата се повишават и правата на потребителите, когато става дума за нерегламентирани плащания с карта при нейната загуба или кражба.

  • ако от картата или сметката са изтеглени пари без разрешение на титуляря, то може да се наложи той да плати най-много 50 евро. Досега лимитът беше 150 евро.
  • Потребителите ще бъдат по-добре защитени и когато сумата на транзакцията не е известна предварително. Става дума най-вече за плащания, свързани с наем на коли или резервация в хотел.

При проблеми с плащания в рамките на ЕС потребителите трябва да се обръщат към банката си или към издателя на банковата карта. Институциите са длъжни да отговорят писмено в рамките на 15 дни.

Новата директива за платежните услуги има за цел да направи по-изгодни за потребителите всички трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС. Затова се въвежда и изискване банките да не могат да налагат на клиентите си различни такси според това дали плащането е в рамките на тяхната държава, или е извън нея.

Новата директива въвежда еднакви правила за всички членки на ЕС, за да гарантира на европейския гражданин, че ако плати с банкова карта стока или услуга от друга държава членка, няма да бъде таксуван допълнително.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *