Начало » Новини » По-изгодни за потребителите трансгранични плащания с дебитни и кредитни карти в ЕС

По-изгодни за потребителите трансгранични плащания с дебитни и кредитни карти в ЕС

потребителите трансгранични плащания с дебитни и кредитни карти в ЕС

Пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители.

Когато плащате за нещо в ЕС с кредитна или дебитна карта, търговците и банките не могат да ви начисляват допълнителна такса само защото използвате определена карта. Това правило се прилага за всички покупки с карта (в магазини и по интернет) във вашата страна или в друга страна от ЕС от 13 януари 2018 г. Правилата са регулирани в ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2), разясни Европейският потребителски център.

Това включва всички:

  • преводи между банкови сметки в различни страни от ЕС
  • теглене на пари от банкомати в страни от ЕС
  • плащания с дебитни или кредитни карти в ЕС
  • операции по директен дебит.

Например ако таксата на вашата банка за теглене на пари от банкомат на друга банка във вашата страна е 1 евро, банката може да начислява същата такса, когато теглите пари в друга страна от ЕС.

Пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители.

Улеснението за българските потребители ще бъде най-вече при трансгранични сделки – например при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и др. Причината е, че не във всички държави от ЕС досега имаше забрана да се начисляват допълнителни такси за картови плащания, което води до големи различия на пазара и объркване сред потребителите.

Забраната за допълнителни такси ще покрие 95% от картовите плащания в ЕС и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е изчислила Европейската комисия.С промените в директивата се повишават и правата на потребителите, когато става дума за нерегламентирани плащания с карта при нейната загуба или кражба.

  • ако от картата или сметката са изтеглени пари без разрешение на титуляря, то може да се наложи той да плати най-много 50 евро. Досега лимитът беше 150 евро.
  • Потребителите ще бъдат по-добре защитени и когато сумата на транзакцията не е известна предварително. Става дума най-вече за плащания, свързани с наем на коли или резервация в хотел.

При проблеми с плащания в рамките на ЕС потребителите трябва да се обръщат към банката си или към издателя на банковата карта. Институциите са длъжни да отговорят писмено в рамките на 15 дни.

Новата директива за платежните услуги има за цел да направи по-изгодни за потребителите всички трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС. Затова се въвежда и изискване банките да не могат да налагат на клиентите си различни такси според това дали плащането е в рамките на тяхната държава, или е извън нея.

Новата директива въвежда еднакви правила за всички членки на ЕС, за да гарантира на европейския гражданин, че ако плати с банкова карта стока или услуга от друга държава членка, няма да бъде таксуван допълнително.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.