Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Продължава ръста в застраховането!

Продължава ръста в застраховането!

застраховки, кола , хора

Булстрад Виена Иншурънс Груп, Лев Инс, Бул Инс, Армеец и ДЗИ Общо застраховане имат общ пазарен дял от 57,6 %.

Пет от общо 15 застрахователни компании у нас, държат основната част от пазара. Според статистиката на КФН в Общо застраховане общ пазарен дял от 57,6 % имат Булстрад Виена Иншурънс Груп, Лев Инс, Бул Инс, Армеец и ДЗИ Общо застраховане.

Лидер с 13% е Булстрад Виена Иншурънс Груп, следван плътно от Лев Инс с 12,5 % и Бул Инс с 11,4%. В челната петица са още Армеец с 10,6 на сто и ДЗИ Общо застраховане с 10,1 на сто.

Останалите компании в ТОП 10 на застрахователите у нас са Алианц България с 8,9% пазарен дял и Дженерали застраховане, която след сливането си с Виктория в началото на годината мина границата от 5% и сега държи 8% от пазара у нас. С над 5% пазарен дял също са Евроинс и ОЗК застраховане.

Застрахователите са реализирали ръст в продажбите с около 3,5%, като в същото време за първите два месеца на годината са изплатили по-малко обезщетения в сравнение със същия период на предходната година. За януари и февруари 2016 година платените обезщетения са 128,9 милиона лева, а за януари и февруари миналата година са били 155 милиона лева.

За първите три месеца на годината активите на застрахователните дружества са се повишили значително, като са отбелязали рекорд за последните 9 години. Границата от 6 милиарда беше премината още в края на миналата година, но за първите три месеца е отчетен ръст с още 315, 8 милиона лева и така активите достигат рекордните 6, 127 милиарда лева.
Активите на компаниите занимаващи се с животозастраховане нарастват с 11,1% на годишна база и достигат до 1,74 милиарда лева. Това ниво е абсолютен рекорд.

Активи на компаниите занимаващи се с общо застраховане са нараснали с 1,4% за първото тримесечие на годината и с 3,2% спрямо март 2015 година, като са достигнали 4, 52 милиарда лева.

Основните вложения на застрахователните компании са в ценни книжа, чиято стойност е 3, 25 милиарда лева, следвани от акции, депозити и вземания от застрахователни операции, съответно за 735 милиона, 731, 9 милиона и 631,7 милиона лева.

Ръст има и при собствения капитал и техническите резерви. На годишна база капиталът е нараснал до 2,01 милиарда, а резервите до 3,61 милиарда лева.

Отчетен е ръст и на продажбите. Според справката на КФН, в края на февруари брутния премиен приход в застраховането е нараснал с 3,6% на годишна база, като е достигнал 341,6 милиона лева.

Най-голям ръст има при застраховките Гражданска отговорност – 6,1%, следвани от Каско с 5,9%.

Традиционно при животозастраховането основната част от премийния приходите идват от застраховките „Живот и рента”, които достигат до 54,4 милиона лева. Застраховките „Заболяване” генерират приход от 6 милиона лева.


Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *