Продължете към съдържанието
Начало » Новини » ТОП банките и техните печалби

ТОП банките и техните печалби

банки, пари, класация

Първите три месеца на годината не са били много успешни за банките у нас, тъй като отчитат по-малко активи и по-малка печалба.

Първите три месеца на годината не са били много успешни за банките у нас, тъй като отчитат по-малко активи и по-малка печалба, в сравнение с предходната година.

От началото на 2016 до 31 март, активите на банките са в размер на 87.135 милиарда лева, което е с около 400 милиона по-малко от последното тримесечие на 2015 година.

В същото време и печалбата е с около 20 милиона лева по-малко, спрямо същия период на миналата година. Или казано в цифри „едва” 305.301 милиона лева.

А кои са първенците?

ТОП 10 на банките у нас по управлявани активи:

Справка на БНБ показва, че четири, от общо 27-те банки у нас, управляват половината от активите. В челната тройка продължават да са Уникредит Булбанк със 17 .2 милиарда лева, Банка ДСК с 11.2 милиарда лева и Първа инвестиционна банка с 8.42 милиарда лева.

На четвърто място, през това тримесечие, излиза Пощенска банка с 6.637 милиарда лева. За предходното тримесечие тя беше на шесто място, но след окончателното придобиване на клона на Алфабанк в България се изкачи в класацията.

Останалите в ТОП 10 са: Обединена Българска Банка с 6.618 милиарда лева, Райфайзен Банк с 6.4 милиарда лева и Сосиете Женерал Експресбанк с 5.25 милиарда лева.

Последни в класацията са Централна Кооперативна Банка с 4.7 милиарда лева, Банка Пиреос с 2.88 милиарда лева и СиБанк с 2.71 милиарда лева.

18, от общо 27-те банки у нас, управляват активи за над 1 милиард лева.

Най-малките банки у нас са Те Дже Зираат Банкасъ с активи на стойност 84 милиона лева и Ишбанк с активи едва от 14 милиона лева.

А колко спечелиха банките, за първите три месеца на 2016 година?

Картината тук е малко по-различна. В ТОП 10 попадат същите банки, но мястото им в класацията е различно.

На първо място по печалба е Банка ДСК с 79.6 милиона лева, следвана от Уникредит Булбанк с 73.5 милиона лева и Райфайзен Банк с 44.2 милиона лева. На четвърта позиция е Обединена Българска Банка с 28 милиона лева.

Попадналата в ТОП 3 по активи Пощенска банка остава на пето място с печалба от 24.8 милиона лева, а на шеста позиция е Първа Инвестиционна Банка с 22.6 милиона лева.

В дъното на ТОП 10 са: ПроКредит Банк с печалба от 8.2 милиона лева, Алианц Банк с 7.2 милиона лева и Ти Би Ай Банк с 6.2 милиона лева.

Три банки отчитат загуба за първото тримесечие. Най-голям е минусът при Банка Пиреос – 15.02 милиона лева, следвана от БНП Париба – 1.845 милиона лева. С най-малка загуба, което е обяснимо, тъй като банката продължава да търси своя нов собственик, е Банка Виктория – 1.541 милиона лева.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *