Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Универсален пенсионен фонд или фонд „Пенсии” на ДОО – кое да изберем?

Универсален пенсионен фонд или фонд „Пенсии” на ДОО – кое да изберем?

Универсален пенсионен фонд или фонд „Пенсии” на ДОО

Ако изберете да прехвърлите средствата си от УПФ във фонд „Пенсии” на ДОО, можете да го направите до 5 години преди пенсиониране.

Тази статия е част от нашата образователна кампания за пенсионното осигуряване, която цели да Ви запознае с тази важна социална сфера.

Какво е важно да знаете преди да предприемете прехвърляне на средствата си във фонд „Пенсии” на ДОО или да ги върнете в Универсален пенсионен фонд (УПФ), ако вече сте го направили?

Хората родени след 1960 г. имат право да изберат къде да се осигуряват и каква пенсия да получават. Осигуряващите се в УПФ при пенсиониране ще получават пенсия от НОИ и от частното дружество, което управлява техния УПФ. Ако изберете да прехвърлите средствата си от УПФ във фонд „Пенсии” на ДОО, можете да го направите до 5 години преди пенсиониране.


Има някои важни неща, с които бихме искали да Ви запознаем:

  1. Средствата натрупани в партидите на лицата в УПФ се наследяват от техните роднини, а пенсиите от НОИ – не.
  2. УПФ прилагат капиталовия принцип, а ДОО солидарния, или в УПФ имате индивидуална партида и средствата са точно тези внесени от Вас (чрез Вашия работодател) с натрупаната през годините доходност, докато средствата, които бихте получили от НОИ ще са вноски от работещите тогава.
  3. Пенсионните дружества са задължени да разпределят минимална доходност по партидите на осигурените лица, която периодично се определя от Комисията за финансов надзор. Единични и много редки са случаите, когато се е налагало някой пенсионен фонд да разпредели тази минимална доходност, тъй като през годините от 2004 насам (когато стартират УПФ), те винаги са успявали да реализират по-висока от изискуемата доходност.
  4. Държавните пенсии се индексират с половината от ръста на средния осигурителен доход и инфлацията. Тази индексация НЕ е гарантирана, тоест ако държавата няма достатъчно средства в бюджета – няма да получите индексация!
  5. В частните фондове сумите се натрупват ежемесечно, по тях се разпределя доходност ежедневно и се предоставя информация на осигурените за състоянието на партидите им по всяко време. Всеки клиент на УПФ може да вземе свой код за достъп от пенсионното дружество и ежедневно да следи онлайн размера на натрупаните средства!
  6. Държавата гарантира, че пенсионерите ще получават пенсия при настъпване на пенсионна възраст, но няма точно определени суми.
  7. При изчисляването на пенсията, която ще се отпусне от ДОО, при корекцията на индивидуалния коефициент на лицето, периодът, в който лицето се e осигурявало само във фонд „Пенсии“ няма да се вземе предвид при изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент.

За нас изводът е ясен: ние искаме да имаме ЛИЧНИ пенсионни партиди, да избираме пенсионния фонд, който ги управлява и да НЕ ЗАВИСИМ от политическите решения на деня, които решават дали и как ще се променят държавните пенсии!

Можете да получите безплатна и необвързваща консултация тук!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *