Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Що е креативност и имате ли нужда от нея?

Що е креативност и имате ли нужда от нея?

креативност

Креативността я има у всеки един от нас.

Какво е да си креативен?

Това е ярко изразена способност на човека да реагира бързо на различните житейски неволи и да взема адекватни решения, които да потушават пожарите на нежеланите и неочаквани случки и да намират изход от сложните ситуации.

Главната разлика между обикновения човек и креативния-това е скоростта и честотата на генериране на решения. Битува мнението, че креативността е вродена способност, която ту я има, ту я няма. Но истината е, че това не е точно така.

Креативността я има у всеки един от нас. Всичко зависи от това, как я развиваме. Креативността намира своето отражение в идеите и реализацията на задачите.

Развитие на креативността

Преди да навлезем в дебрите на креативността, отговорете сами на себе си на един прост, но важен въпрос: А нужна ли ви е тази прословута креативност?

Ако за решаването на вашите задачи са нужни стандартни подходи и решения по класическия метод „като по учебник”, то затворете тази страница и си живейте живота спокойно. Ако обаче това ви е необходимо, постарайте се тогава да усвоите една истина: от четене на статии за креативност и истории на успеха, нищо не се променя.Така както досега сте вземали шаблонни решения, така и ще продължите.

За промяната са нужни тренировки, практика.Но трябва да се започне от малкото. И да се прави постоянно. Защото няма да се научите да генерирате идеи без ежедневни мозъчни атаки и раздвижване на сивото вещество. Ще бъде тежко. Но когато разкриете в себе си този истински потенциал, то тогава няма да имате нужда от наркотици, за да ви споходи нова идея.

Тренирайте креативността си докато играете на различни игри.

Всичко, което виждате, е почва за нови идеи. Освен политическите новини. Всички ваши действия-са идеи. Даже в случайната шега или в обикновен битов предмет, може да се крие гениална идея, която да ви донесе приказни резултати.

Обкръжение, преживявания и увлечения

Средата е много важна за разработването на идеите. Плувайте в басейн, пътувайте с метрото. Правете всичко, което ви дава възможност да обмисляте идеи.
Римляните са казвали, че истината е във виното. Креативността се намира в различията на мнения. Не е необходим голям екип, напротив-той само би попречил. Това може да е само един човек, който да сподели с вас своето мнение.

Затова си отговорете на следните въпроси:

 • Кое ми помага да съм по-креативен?-пространство, обкръжение или информационен поток.
 • Доколко задълбавате в ежедневните си задачи?
 • Колко ежедневни задачи решавате по креативен начин и необходимо ли ви е това?
 • Анализирате ли и тествате ли своите идеи?

И дерзайте!

Ако този материал беше интересен за вас, може да прочетете още в нашата секция „Любопитно”

7 коментара за “Що е креативност и имате ли нужда от нея?”

 1. Валентин Асенов

  Наистина ми помогна това благодаря!

 2. Аз съм креативена точно така както е описано😀.Благодаря ви❤!

 3. Роси Рос

  Най-красивото в човека е душата.Чрез огледалото на креативноста се вглеждаме и преоткриваме в нея.С тази планирана пандемия ми се отключи креативността.От края на месец март т.г.до края на месец юли сътворих чудеса.Някой би го направил за години,но потока от енергията на отношението ми към живота ми се отблагодари с много любов.
  Мотото ми бе:От дефект,ефект!
  Мир,любов и светлина,за да е по-красив,добър и изпълнен със смисъл живота🙏❣

 4. Георги Георгиев

  Взимането на решения от които няма връщане, не знаех, че се нарича креативност. Това чувство ме прави щастлив!

 5. Анонимен

  Да харесва ми всичко написано по-горе.
  Благодаря.

 6. Не знаех, че това решение което взех се нарича креативност защото то промени целия ми живот. Човек се учи докато е жив. Когато се върна назад във времето виждам , че почти всички решения които съм взимала са били креативни. Благодаря ви , че научих нещо ново….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *