Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 10 парични грешки, които Ви товарят допълнително

10 парични грешки, които Ви товарят допълнително

човек, книга

Всеки има изградени навици и рядко се замисля, че част от тях са вредни за живота, здравето или портфейла му

Всеки има изградени навици, към които се придържа ежеминутно и несъзнателно. Навици за хранене, навици за обличане, навици за харчене…. И рядко се замисля, че част от дълбоко вкоренените ни навици могат да се окажат вредни за живота, здравето или портфейла му. И не се замисляме, че ако променим само един от „лошите” си навици, това може да даде нов позитивен тласък на живота. Знаете ли, че изграждането на нов навик отнема само 21 дни?
Това с пълна сила се отнася и за парите Ви. Поздравления! Щом четете това, значи сте осъзнали необходимостта за себе си да поправите грешките, които допускате в управлението на парите си. А ние от Izbiram.bg , верни на себе си, ще Ви подскажем, как да го направите.

Грешка 1: Спринт на кредитната карта

В сезона на празниците всичко от всякъде ни примамва и изпаднали в плен на доброто настроение, коледните намаления и „черните” петъци харчим, ли харчим. И най-естественото движение за нас е да подадем кредитната си карта.
Безспорно безкешовото разплащане е удобство, от където и да го погледнеш. Безспорно все повече хора посягат все по-често към кредитната си карта. Но това може да ни вкара в капан. Какво имаме предвид? Ако не използвате правилно кредитната си карта може да се отзовете в ситуацията на хамстера на въртележката – плащате на банката, плащате и няма изплащане. Това се случва, когато не покривате изцяло задължението си веднага, а внасяте минималната сума по картата. И не си давате сметка за таксите и лихвите. Не се замисляте, че това е един от най-скъпите кредити, които обслужвате. Така, че следващия път, когато посегнете към кредитната карта си задайте въпроса – ще мога ли да покрия дълга от другата си заплата? И тогава платете с нея!

Грешка 2: Не обръщате внимание на сайтовете за разпродажба

В интернет може да се купи всичко. И все по-често попадаме на реклами на сайтове, в които хората разпродават ненужните за тях вещи. Но много често забравяме да погледнем в тях, когато ни се наложи да купим нещо за дома или хобито си. Несъмнено, има много неща, които не е препоръчително да купим от там, но има и много други, които могат да свършат същата работа за нас, но да ни излязат по-евтино. Все повече хора разпродават вещи, които са нови, но са купени импулсивно или с идеята да ги използват, но месеци и години събират прах и заемат място в шкафа. Така, че следващия път когато Ви потрябва въдица или сокоизтисквачка, проверете в сайт за разпродажби, дали няма да намерите търсеното от Вас на по-добра цена.

Грешка 3:Липсата на отчет на разходите

Колко често Ви се е случвало да си водите записки за харчовете през месеца, например за битови сметки и храна? Какво чуваме – не Ви се е случвало? Защо? Знаете ли, че това малко усилие може да Ви спести до 20% от парите, които харчите през месеца? Да не говорим, че ако си водите отчет на битовите сметки ще виждате високите суми, които плащате и съвсем скоро ще намерите начин да ги намалите, като например да смените интернет доставчика, или плана на мобилния си телефон. Така, че започнете да водите отчет на разходите, които правите и търсете начин да ги намалите.

Грешка 4:Не пазарувате занапред

Кога си купувате ботуши и палто? А бански и хавлия? Всички ние пазаруваме в сезона в които са ни необходими. Но знаете ли, че спестявате до 50% от цената на стоката, ако я купите извън сезона? Всички сайтове и магазини правят невероятни намаления и разпродажби около месец преди да свърши сезона, а няколко месеца по-късно изваждат от складовете останалото и го намалят дори до 75%. Да, има дрехи и обувки, които са модни и актуални само един сезон, но по-голямата част от гардероба ни се състои от неща, които са актуални и красиви в няколко сезона. Така, че – използвайте сезонните намаления, за да си купите нови обувки, дънки или рокля.

Грешка 5: Импулсивното харчене

На всеки от нас му се е случвало да мине покрай витрина и толкова много да му хареса дадена стока, че я купува без да се замисли дали и кога ще му влезе в употреба. Голяма грешка. Така трупаме безброй вещи, купчини дрехи и чанти, които не използваме. А вместо това, можем да си купим нещо, което наистина ще ни е полезно и употребата му ще ни облекчи, или ще ни накара да се чувстваме по-добре в кожата си. Така, че – следващия път когато импулсът Ви накара да похарчите пари за нещо, което Ви е хванало окото, си отговорете на въпроса – наистина ли ми е необходимо?

Грешка 6. Липса на план за харчене

Значете ли колко пари са ви необходими в месеца, за да заплатите битовите си сметка? А колко са Ви необходими за да напазарувате храна? А колко харчите за кафе и закуски? Ако отговорите на тези въпроси са „не”, не е чудно, че парите хронично не Ви достигат. Имайте предвид, че ако не правите план на разходите си, няма значение какви ще се приходите Ви – парите никога няма да Ви стигат! Така, че сега е моментът да седнете и да направите разчет на бюджета си, не само за месеца, но и за парите, които ще са Ви необходими за Коледно-новогодишните празници. И да прецените, дали всичко от плана е наистина нужно и как можете да оптимизирате разходите си.

Грешка 7: Липса на план за спестяване

В българския език има безброй пословици и поговорки за парите. Но тази на която искаме да Ви обърнем внимание е „Бели пари, за черни дни”. Защо ми е необходимо, ще кажете – имам добра работа с постоянен доход, здрав съм, какво повече ми трябва? А помните ли вица за дяволчето, което казвало ”Няма да е все така”? А ако утре нещата се обърнат и останете без работа (вече обезщетенията за безработица са само 60% от заплатата!)? Ами ако на Вас или Ваш близък му се наложи лечение? Винаги трябва да имате пари настрана. Няма значение каква ще е сумата, която ще отделяте всеки месец, нито какъв ще е начина на спестяване – срочен депозит, спестовен влог, застраховка „Живот” или доброволно пенсионно осигуряване. Важното е да започнете сега! Знаете ли, че ако спестявате всеки месец 10% от приходите си никога няма да изпаднете във финансово затруднение?

Грешка 8: Използвате пенсионния си фонд/застраховката „Живот” за текущи нужди

Всеки има добри и лоши периоди в живота си. И ако в добрия период сте решили да заделяте част от приходите си в застраховка „Живот”, или доброволен пенсионен фонд, то в лошите ще посегнете именно към тях. Не правете тази грешка. Това са пари за бъдещ период, когато годините Ви и здравословното Ви състояние няма да Ви позволят да работите повече, за да си подсигурите един нормален живот. Така, че ако имате лош период, замислете се как да се измъкнете, а не как да похарчите събраното в застраховката „Живот” или в пенсионния фонд.

Грешка 9:Не поддържате правилно автомобила си

Замисляли ли сте как да направите Вашия автомобил по-икономичен? Ако не сте, сега е момента да го направите. Ще Ви дадем няколко жокера – проверявайте редовно налягането в гумите; сменете въздушния филтър, това може да Ви спести до 10% от горивото; ако не използвате багажника на покрива – демонтирайте го; внимавайте със стила си на шофиране, като рязкото спиране и ускорение, каране по инерция и т.н. Интернет е пълен с добри съвети в тази посока. Прочетете ги! И ако ги спазвате можете да спестите от гориво следващия месец.

Грешка 10:Пристрастеност към лотарията

Ако до преди няколко години имаше само едно държавно Спорт-тото, където хората опитваха късмета си за бързо забогатяване, в момента отвсякъде ни заливат хазартни реклами и изкушения. И не говоря за стандартните казина, където в рамките на няколко минути можете да унищожите месечната си заплата. А за лотарийните игри, които ни дебнат от всеки ъгъл. Замисляли ли сте се, че ако всеки ден си купувате по едно билетче, а то е поне 2 лева, годишно харчите 730 лева? Дали искате да ги прахосате по този начин?
Знаете ли, че само 6% от хората, с добри финансови възможност, играят някакъв вид хазартни игри? Така, че следващия път просто пуснете двата лева в касичка…

Не ни разбирайте погрешно – никой не казва, че трябва да ограничите всичко, което обичате да правите. Не, просто го правете с разум и така, че да се не обърне против Вас, в бъдещ период!

Ако този материал беше полезен за Вас, можете да прочетете още в полезни съвети в секцията Нашите съвети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *