Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 10 финансови навика, които ще ви направят милионери!

10 финансови навика, които ще ви направят милионери!

човек, магнит, пари, банка

10 навика, които ще привлекат парите към нас.

Как мислите, че можете да натрупате богатство? Наследство от богати родители? Червено куфарче с пари? Мафиотски бизнес? Нито едно от тези неща. Просто изградете добри финансови навици и винаги заделяйте част от дохода си, като го инвестирате.

За голяма част от хората, темата за парите е била и продължава да бъде табу. Те постоянно имат парични проблеми и разчитат най-вече на късмета си. Но има и такива, които имат добра финансова грамотност и се радват на спокоен живот, без да се страхуват за утрешния ден.

Според не едно, а цяла дългогодишна поредица от психологически проучвания, провеждани в почти всяка точка от света се доказа, че богатите хора са богати, не защото са родени такива, а защото имат определени полезни навици и мислят по определен начин. Животът е отражение на нашите навици и ако имате проблеми с парите, то е добре да възпитате в себе си някои от навиците, които финансово стабилните хора имат. За да сте по-успешни в планирането на собствения си бюджет, ние от Izbiram.bg ще ви посочим десетте най-важни финансови навици.

Навик №1. Имайте ясни цели!

Когато имате ясно поставени цели, ще можете да бъдете по-мотивирани по отношение на спестовния си план. Искате да спестите за началната вноска за апартамент? Тогава разберете каква сума трябва да съберете, до каква дата и колко пари трябва месечно да заделяте, за да постигнете целта. Когато целите ви са специфични, измерими, постижими, уместни и своевременни, по-лесно ще избягвате разхищението на средства и ще сте мотивирани да продължите да гоните целта си.

Навик №2. Живейте според възможностите си!

Богати или не съвсем, за постигането на всяка цел има таван на сумите, с които разполагате и това е границата, която никога не трябва да прекрачвате. Рядко правете непредвидени покупки и не влизайте в излишни разходи, за да не „гърми“ бюджета!

Навик №3. Внимавайте с изкушението на покупките на лизинг и чрез кредит!

За да сте финансово стабилни, първо трябва да бъдете финансово отговорни, което означава да внимавате с покупките на стоки и услуги на лизинг или чрез кредитна карта. Кредитната карта става все по-желано средство за разплащане и все повече хора я използват ежедневно. Кредитната карта, обаче, може да бъде нож с две остриета. От една страна тя ще Ви осигури необходимата суми, за да си купите любимата чанта, или нови гуми за колата, тук и сега. Но от друга страна, при неправилна употреба, може да Ви вкара в дългова спирала.

Навик №4. Винаги имайте резервен план в случай, че изпаднете във финансова криза!

Погледнато отстрани, един финансово стабилен човек изглежда така, сякаш парите никога не са му проблем, но самият той много добре си дава сметка, че може да му се случи всичко и да изпадне във финансова нестабилност в даден момент. В такива случаи планиращият умно човек има резервен план – застраховка живот, в случай, че нещо му се случи; спестени пари за „черни дни“ или друго, което му гарантира спокойствие в периода на кризата.

Навик №5. Ценете това, което имате. Успехът е далеч по-голям от размера на банковата Ви сметка!

Не се впечатлявайте, когато видите по-богати от вас хора. Съсредоточете върху това, което сте постигнали и целите, които сте си поставили. Не се притеснявайте, ако в момента не сте богати. За всичко си има време и всичко се нарежда рано или късно, особено когато човек прави каквото трябва в това, в което е добър.

Навик №6. Не се подавайте на импулсно харчене!

Доказано е, че хората, които са финансово ограничени харчат импулсивно в моментите, когато имат пари. Не харчете за покупки, които не сте предвидили и ако сте си харесали нещо, то се върнете да го купите тогава, когато бюджетът Ви го позволява. Импулсното харчене е бърз и сигурен начин да останете без пари.

Навик №7. Не трупайте пари в банката, докато имате дългове!

Една от честите грешки, които хората правят е да вложат част от месечния си приход в депозит или спестовен влог, а в същото време да имат кредит, кредитна карта, неплатени сметки и т.н. Все неща, за които освен, че изплащате главница, покривате и лихви и такси. Така, че направете план за изплащане на задълженията си и едва след това започнете да спестявате.

Навик №8. Грижете се за финансовото си бъдеще!

Всеки от нас знае, че не може да разчита на държавната пенсия, че образованието на децата вече е платено и че всяко от тези неща е сериозен разход. А какво направихте, за да не Ви изненада този разход? Има различни начини по които можете да помислите за финансовото си бъдеще. Като започнем от депозит или спестовна сметка за Вас или децата, минем през допълнително пенсионно осигуряване и стигнем да спестовна застраховка. Изберете най-удобния начин за Вас и започнете да го правите сега!

Навик №9. Осигурете си благоприятна среда!

Придобиването на нови навици е свързано и със създаването на благоприятна среда за тях. Важна е и подкрепата на околните – приятелите и семейството. Опитай се да се обградиш с хора, които споделят твоите цели и ще ти помогнат да ги постигнеш.

Навик №10. Не се предавайте, когато всичко изглежда объркано!

Дори и нещата да вървят чудесно и всичко да е планирано и да се движи успешно, в днешно време всеки може да бъде съкратен от работа, всеки бизнес може да фалира и въобще плановете винаги могат да се объркат или да се провалят изцяло. Достатъчно е човек да остане без доходи за няколко месеца, за да изчерпи спестяванията и резервите си. Тези неща се случват и на финансово-стабилните хора също, които също не са застраховани срещу кризисни ситуации. Това, с което трябва да се различавате от другите е моментално да преразгледате планове си, да си поставите нови цели или пък да запазите съществуващите, но да ги адаптирате към новата ситуация, и просто да продължите напред!

Още полезни финансови съвети вижте в секция Нашите съвети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *