Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 4 варианта за спестяване на пари

4 варианта за спестяване на пари

варианта за спестяване на пари

Вариантите да спестявате са няколко, а днес ние от Izbiram.bg ще ви кажем малко повече за всеки един от тях.

Въпреки, че доходите у нас не са високи, много голяма част от хората успяват да заделят част от месечният си доход в различни видове спестовни инструменти. Според статистиката домакинствата у нас спестяват около 6% от приходите си. Това е много добра новина, тъй като ако нямате „срити” пари, никога няма успеете да бъдете финансово свободни, независимо от доходите които имате.

Вариантите да спестявате са няколко, а днес ние от Izbiram.bg ще ви кажем малко повече за всеки един от тях.

1. Банков депозит/спестовна сметка

Това е най-предпочитаният от българите начин за спестяване на средства. Това показва и статистиката на БНБ, според която домакинствата държат в банките 45,5 милиарда лева. Въпреки, че лихвите стават все по-ниски, дори има депозити близки до 0% лихва, парите в банкови депозити продължават да растат.

Основните причини за това са двe: от една страна хората са уверени, че няма да загубят парите си, тъй като депозитите до 100 000 евро са защитени по закон, а от друга нямат достатъчно информация за останалите инструменти за спестяване.

Препоръчваме спестяване в банков депозит/спестовна сметка,
ако не търсите доходност, а само сигурност за парите си и имате достатъчно самоконтрол да не теглите от спестяванията винаги, когато изпаднете в леко финансово затруднение.

Сравнете лихвите на банковите депозити тук

2. Взаимен фонд

Взаимните фондове също са начин да се спестява, но информацията за тях е малко и хората почти не са запознати. Взаимните фондове са инвестиция, която се управлява от професионалисти. Принципът е следния – срещу определена сума получавате определен брой дялове/акции на фонда, а набраните средства се инвестират в комбинация от различни финансови инструменти, като акции, облигации, депозити и др. Взаимните фондове биват два вида – Договорен фонд и Инвестиционно дружество.

Какви са предимствата за вас, ако  инвестирате във взаимен фонд?

На първо място е високата доходност, която не можете да постигнете, ако си държите парите в депозит или спестовна сметка, но всичко това носи риск за парите ви. Добрата новина е, че има различни взаимни фондове инвестиращи в различни нива на рискови инструменти така, че можете да изберете такъв, който е удобен и комфортен за вас и вашите пари.

Банките управляват различни взаимни фондове така, че ако сте свикнали да държите спестяванията си в банка, но искате да спечелите нещо от парите си, следващият път попитайте за възможностите за инвестиране във взаимен фонд.

Препоръчваме взаимен фонд на всички,
които искат да заделят по-големи суми, по които да натрупат по-висока доходност, а в замяна са готови да поемат известен риск.

3. Доброволно пенсионно осигуряване

Също сигурен, но рядко използван инструмент. Доброволният пенсионен фонд не изисква голяма инвестиция, но в същото време е гъвкав по отношение на парите, които можете да заделяте в него. Пенсионните фондове по правило са с по-висока доходност от банковите депозитите и за разлика от тях са по-дългосрочна инвестиция.

Това, което трябва задължително да знаете за фондовете е, че внесените по тях пари се признават за данъчно облекчение и намаляват данъчната основа с 10%. Не е за пренебрегване и фактът, че след време ще получите парите, с натрупаната към тях доходност, еднократно или под формата на пожизнена рента.

Препоръчваме Доброволно пенсионно осигуряване
на всички, които искат да спестяват за по-дълъг период, склонни са да харчат с повод и без повод и искат да си намалят част от данъците към държавата.

Сравнете лихвите на фондове за Доброволно пенсионно осигуряване тук

4. Спестовна застраховка „Живот”

Темата за личното застраховане става все по-актуална у нас, което е нормално, тъй като личната застраховка в много държави е един от стълбовете в здравната и пенсионна система. Видовете застраховки живот са няколко, но тази, която ще ви помогне да заделите пари настрана е спестовната застраховка „Живот”. Тя има няколко предимства: спестявате пари за по-късен етап, например университета на децата; имате здравно покритие, в случай, че претърпите злополука или се разболеете и не на последно място спестявате от данъци, подобно на Доброволното пенсионно осигуряване.

Препоръчваме спестовна застраховка „Живот” на всички,
които искат да защитят себе си и близките си в случай на заболяване или злополука, искат да спестят пари за по-късен етап от своя живот, както и на всички, които искат да намалят данъците си към държавата.

Независимо къде ще решите да спестявате, започнете да го правите сега – веднага, дори сумата, която можете да отделите да е малка. Така ще си гарантирате, че в утрешния ден няма да сте финансово зависими от обстоятелствата.

Заявете своята застраховка „Живот“ сега и подсигурете своето спокойствие!

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *