Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 4 лоши навика, заради които всеки ден губите пари!

4 лоши навика, заради които всеки ден губите пари!

човек който губи пари

Давате ли си сметка, че всеки ден „изхвърляте” част от парите си само, защото имаме няколко дребни лоши навика, които са лесно преодолими?

Парите са тема, която неизменно присъства в ежедневието ни, а преди заплата често се говори за тяхната липса. Но дали си давате сметка, че всеки ден „изхвърляте” част от парите си само, защото имаме няколко дребни лоши навика, които са лесно преодолими?

Днес ще поговорим за четири от тях и как лесно да ги преодолеете:

1. Не изхвърляте храна!

Храната е един от най-големите месечни разходи на домакинството. Това е така, защото от една страна се храните поне три пъти на ден, а от друга, защото много често не съобразявате вида и количеството, които купувате с нуждите и вкусовете на домакинството.

Какво имаме предвид? Представете си следната ситуация – влизате в магазина и виждате, че пъпешите са на промоционална цена. Във вашето семейство този плод не е любим, но вие решавате, че си заслужава да купите малко повече, като тайно се надявате, че ще успеете да накарате децата да ядат повече от него. Плодовете са полезни, нали? Какъв е реалния резултат? В края на седмицата изхвърляте добро количество пъпеши, защото те са нетраен плод, а и не сте успели да „мотивирате” семейството си да го изяде. Още докато го изхвърляте в кофата си мислите- само похарчих пари! Познато ли ви е?

Извод – купувайте малотрайни храни само в количества, които можете да изконсумирате, без да се налага да изхвърляте, защото така все едно изхвърляте парите си!

2. Не пренебрегвайте брошурите с намаления!

В последните няколко години всички хипермаркети, независимо дали продават хранителни стоки, електроуреди или стоки за ремонт на дома, оставят в пощенските кутии брошури с актуалните си промоции. Да, в един момент става досадно, но ако искате да не давате излишни пари за стока, която в момента ви е необходима, те са много добър вариант. Защо? Представете си, че трябва да боядисате терасата и виждате брошура в която боята, която искате да използвате, в магазин Х е с 30% отстъпка. Това е добре за вас, защото ще успеете да намалите цената на ремонта.

Извод – винаги преглеждайте рекламите брошури, които получавате преди да ги изхвърлите! Така ще пестите пари винаги, когато пазарувате!

3. Не купувайте скъпи стоки, само заради марката!

Давате ли си сметка колко често, когато направите комплимент за дадена дреха, чанта или обувки, чувате отговор „Благодаря, те са марка Х!”. Дали наистина това е толкова важно, за да определите качеството и удобството на стоката, или просто искате да сме модерни в очите на другите?

Замисляли ли сте се колко пари ви струва това? Да, безспорно всеки иска да е добре облечен, но дали наистина е необходимо да се лишаваме от други удоволствия, само в името на това да носим маркови дрехи?

Извод – не харчете излишни пари, особено ако ги нямате в изобилие, само заради удоволствието да изтъкнете, че сте облечени в дадена марка! Ако за вас е важно да сте винаги с „марково облекло” – следете намаленията!

4. Не купувайте стоки, които не са ви необходими!

Шкафовете във всяко едно домакинство крият поне по няколко неща купени на „изгодна” цена, които сте използвали, в най-добрия случай, един-два пъти, а много често дори си стоят в кашончето нови. В момента на покупката ви се е видяло добра идея да го имате, а и цената е била супер. Но резултатът е излишно похарчени пари.

Добрата новина е, че имате шанс да си върнете поне част от парите, които сте дали. Трябва само да ги обявите в някои от сайтовете за разпродажба.

Извод – когато купувате стоки за дома, дрехи или обувки, обмисляйте внимателно дали наистина са ви необходими и дали ще ви влязат в употреба, независимо на каква цена можете да ги вземете в момента!

Всичко, което казахме можете да го постигнете лесно и бързо, без да се наложи да се ограничавате или да променяте драстично начина си на живот. Успех!

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *