Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 4 неща заради които със сигурност няма да забогатеете!

4 неща заради които със сигурност няма да забогатеете!

неща заради които със сигурност няма да забогатеете

Искате да живеете по-добре? Искате ли пари да ви стигат? Излезете от зоната си на комфорт и започнете да променяте живота си.

Искате ли да живеете по-добре? Искате ли парите не просто да ви стигат, а да можете да си позволите по-качествена почивка, повече свободни средства, по-добър живот? Това не е трудно и непостижимо, ако излезете от зоната си на комфорт и започнете да променяте живота си.

За да ви помогнем да го направите, ние от Izbiram.bg ще ви кажем, които 4 неща винаги ще ви дърпат назад и ще ви пречат да подобрите финансовото си състояние.

1. Харчите повече, отколкото печелите!

Един от основните недостатъци на нашето общество е, че колкото повече печелите, толкова повече пазарувате и харчите пари за неща, без които спокойно можете да живеете. Освен това част от тези неща са скъпи за вас.

Например – месечната ви заплата е 800 лева, а смартфонът ви струва 1 000 лева – наистина ли имате нужда от толкова скъп телефон? Заплатата ви е 1 500 лева, а плащате лизинг на автомобила 700 лева – наистина ли е необходимо всеки месец да давате половината си заплата, за да се покажете пред другите?

За да харчите всички тези пари ви се налага да правите компромиси с важни неща в живота си, като спестяване за пенсия, застраховка „Живот” или качествена почивка за себе си и семейството си.

Затова, ако искате да живеете нормално, а не да се притеснявате за всяка оставаща ви стотинка, преценявайте добре разходите си и съобразявайте нещата, които купувате с финансовите си възможности.

2. Работите работа, която не харесвате!

Едно от нещата, които със сигурност ви дърпа назад е това, че всеки ден прекарвате 8 часа в офис, който не харесвате вършейки работа, която не ви е приятна.

Защо? Причините могат да са много – искате сигурност, не искате да хабите сили да търсите нова работа, омръзнало ви е да се доказвате, смятате, че навсякъде е едно и също и така нататък и т.н.

Но знаете ли, че това влияе и върху финансовото ви състояние? Че дори заплатата за която работите да е добра за вас, неудовлетворението влияе върху психическото ви състояние? Много често за да запълните емоционалната си празнота започвате да трупате вещи и да увеличавате разходите си.

Затова, ако искате да подобрите финансовото си състояние намерете си работа, която е приятна за вас, не натоварва психиката ви и не ви уморява. А и така имате реален шанс да получите по-добро възнаграждение.

3. Не мислите за бъдещето!

Повечето хора са толкова обсебени от настоящето и живеят според максимата „Яж, пий и си носи новите дрехи”, че забравят, че ще дойде утре и не е ясно какво ще завари.
Какво имаме предвид? На първо място факта, че ако не отделяте част от парите, които печелите настрана, утре няма да можете да поемете и най-малкият непредвиден разход. Ще се наложи да търсите пари назаем, които после трябва да върнете и понеже най-вероятно парите ще ви трябват спешно, лихвата върху тях няма да бъде малка.

На второ място е факта, че не точно утре, но със сигурност ще дойде момента, в който ще се пенсионирате. Дали държавната пенсия ще ви е достатъчна? Като гледате своите родители – как мислите?

Затова, започнете още днес да отделяте пари за своето утре. Независимо каква е сумата и какъв финансов инструмент ще изберете – спестовна сметка в банка, доброволен пенсионен фонд или спестовна застраховка „Живот” – направете го днес. Не го отлагайте за утре, защото това утре може да се окаже твърде късно.

4. Нямате личен/семеен бюджет

Не веднъж ние от Izbiram.bg сме засягали темата за това, че всеки който иска да е в добро финансово здраве трябва да има месечен и годишен бюджет. Ще го повторим още веднъж, защото това е много важно, по няколко причини.

На първо място – независимо колко печелите, ако не си правите сметка на разходите, парите никога няма да ви стигат. На второ място – без бюджет много бързо можете да изпуснете някой разход, като например вноската по кредитната карта, и не само ще трябва да платите високата лихва на похарчените пари, но и да изтърпите негативите от влошената си кредитна история.

На трето, но не и последно място, ще ви напомним, че ако нямате личен/семеен бюджет, никога няма да успеете със собствени средства да си купите вещите, които искате да притежавате, а винаги ще трябва да търсите заем, което в един момент може да ви доведе до дългова спирала.

Затова, вземете лист и химикал и напишете приходите и разходите си в месеца и започнете да планирате. Направете го още днес, дори вече в ума ви цялата месечна заплата да е похарчена.

Помислете добре върху това, което ви казахме и решете дали искате да живеете спокойно и богато или искате непрекъснато да се притеснявате за парите си.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *