Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 4 новини свързани със застраховането

4 новини свързани със застраховането

Застраховане

Пазара на застраховане се развива все по – динамично в последните години. Компаниите все по – усилено се борят за клиенти, а клиентите правят все по-информиран избор.

Пазара на застраховане се развива все по – динамично в последните години. Компаниите все по – усилено се борят за клиенти по един или друг вид застраховка, а клиентите правят все по-информиран избор. Именно за да сте информирани, ще ви кажем кои са водещите компании и застрахователни брокери от началото на 2016 година.

Кои са най-големите компании по Общо застраховане?

Компаниите занимаващи се с общо застраховане отчитат ръст от 4,76% спрямо миналата година. В пари това означава 665.8 милиона лева към края на май 2016г. Според КФН ( Комисия по Финансов надзор) пет компании държат по над 10 % от пазара у нас.

Компаниите, като имена, са същите които са от предходната година, но мястото им в класацията е малко по-различно. Лидер си остава Булстрад Виена Иншурънс Груп с дял от 13, 45 %, но отбелязва спад в премийният приход от 0.49%.

На второ място е Лев Инс, които изпреварват Армеец, с дял от 12.56 % и ръст на премийния си приход от 1,5%. Трети са Армеец, със спад от 2,26% на прихода и 11,2% пазарен дял.

Последните 2 компании, с над 10% пазарен дял, са Бул Инс – 10.36% и ДЗИ ОБщо застраховане – 10.17%.

Общото застраховане отчита печалба от 24.22 милиона лева за първите три месеца на годината. Спрямо същия период на 2015 има спад с около 2 милиона, когато печалбата е била 26,50 милиона лева.

Кои са лидерите по Каско и Гражданска?

За разлика от горната класация, предпочитаните компании по Гражданска и Каско са малко по-различни.

Лидер в Гражданска отговорност е Лев Инс, следвана от Бул Инс. Двете компании държат 45% от пазара. Останалите 3 компании с най-добри продажби на тази застраховка са ОЗК Застраховане, Евроинс и ДЗИ.

Застраховката бележи ръст в продажбите от над 6%.

При застраховка Каско конкуренцията е доста по-голяма и 4 са компаниите, които имат над 15% пазарен дял. Лидер сред тях е Армеец с 21.67 на сто, следват ги Булстрад, Алианц, ДЗИ и Дженерали.

Спрямо същия период на миналата година, застраховка е с ръст от 5,5 %.

Как се развива животозастраховането?

В последните три години животозастраховането отбелязва стабилен ръст от около 50%. Според справката на КФН, за първите пет месеца на годината животозастрахователните компании имат брутен премиен приход от 194 милиона лева. Само за сравнение през 2015 година той е бил 173 милиона, 2014 година – 144 милиона, а за 2013 година – 120 милиона.

Справката сочи също, че пет от компаниите държат 81% от пазара. Лидер сред тях е Алианц България с 27, 3 на сто следвана от Булстрад Виена Иншурънс Груп с 18, 4 на сто. Останалите в ТОП 5 са : Уника Живот с 14, 3%, ДЗИ Живот с 11.9% и ОББ – Метлайф с 9.2 на сто.

Бизнесът с животозастрахователни продукти се оказва и печеливш за компаниите, тъй катоза първите три месеца те са отчели печалба от 9.392 милиона лева.

Кои са най-добрите брокери и какво продават те?

Брокерите са най-големите посредници на застрахователните компании пред клиентите, за това също ще им обърнем внимание.

Към края на шестмесечието те са записали премиен приход от 108 милиона лева. Лидер е Ес Ди Ай Груп с 37. 3 милиона, следван от Ай Енд Джи Иншурънс Брокер и Марш ЕООД с 36.2 милиона и 35.2 милиона лева.

Сред лидерите са още Тотал Инс, ОББ – Застрахователен брокер и Уникредит – Застрахователен брокер. В ТОП 10 попадат и още един брокер, собственост на голяма банка у нас, това е Райфайзен брокер.

Останалите имена са: Дженерал Брокер, Амарант България, Юнайтед Брокер и Брокер Инс. Общо 13 са брокерите, които са реализирали над 13 милиона лева за шестмесечието.

Най-големите приходи на брокерите идват от застраховка на „Сухопътни превозни средства, без релсови”, където приходите им са в размер на 44.146 милиона лева. Приходите от „Гражданска отговорност свързана с използването на МПС” е 38.3 милиона. Заедно с комисионните от „Пожар и природни бедствия” формират 1/3 от приходите им.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *