Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 4 плюса и 2 минуса при използването на дебитна карта

4 плюса и 2 минуса при използването на дебитна карта

мъж, жена, дебитна карта

Всеки от нас има поне една дебитна карта. А знаете ли, че използването й има и минуси, а не само плюсове?

В последните няколко години работодателите у нас масово изплащат заплатите по банков път. Така, че вече много малко хора нямат на разположение дебитна карта . Но какво всъщност представлява тя?

Дебитна карта е вид разплащателно средство, предназначено за теглене на пари в брой, покупка на стоки и/или заплащане на услуги. Дебитната карта може да се използва и към сметка по която има превод на работна заплата, пенсия, хонорар и др. Когато клиентът пазарува или тегли пари в брой от дебитната си карта, сумата която е използвал се изважда директно от наличните пари в разплащателната му сметка.

Но, както всяко нещо създадено от хората за хората, използването на дебитна карта има своите плюсове и минуси. Ние от Izbiram.bg
ги обобщихме за вас.

Плюсове на дебитните карти:

1. Достъп до парите 24/7.

Едно от безспорните предимства на дебитна карта е това, че можете да разполагате с парите си по всяко време на денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни годишно. Един от начините е, чрез теглене в брой от банкомат. Това е удобно, но не винаги е безопасно, особено в тъмната част на денонощието, или при теглене на по-голяма сума за някаква покупка, например нова печка. Вторият е разплащане с дебитна карта. Вече всички големи вериги магазини, било то хранителни, за техника или дрехи, предлагат възможност за плащане, чрез ПОС треминал. Същата услуга я има и в повечето ресторанти, барове и нощни клубове. Така, че не е нужно да теглите предварително пари, ако искате да се почерпите с приятели или да си купите нови слушалки.

2. Управлявате парите си по всяко време.

Вярно е, че ако ползвате дебитна вместо кредитна карта, разполагате само със сумата, налична в разплащателната ви сметка. Но също така е вярно, че това е начин да не нарушите месечния си бюджет. А ако сте от хората, които често се увличат по намаленията, или пък пазарувате емоционално, а не рационално, дебитната карта ще ви предпази от излишни разходи. Защото не само ще ограничи харчовете ви през месеца, но и ще ви предпази от оскъпяване на покупката. Това е така, защото ако сте похарчили по-голяма сума по кредитната карта и не можете да я възстановите в гратисния период, банката начислява лихва върху похарчените пари.

3. Безопасност за парите ви

На всеки му се е случвало да попадне в ситуация, в която има реална опасност да бъде ограбен, или да загуби вещ или пари. Безспорно това може да се случи и с дебитната карта. Но ако сте предпазливи и не пазите картата и ПИН кода на едно и също място ( НИКОГА НЕ ГО ПРАВЕТЕ!
), ще загубите единствено пластиката, а парите ви ще продължават да са в разплащателната сметка. Да, ще се наложи да отидете в банката за да заявите нова карта, но докато чакате да ви я издадат можете да теглите на каса и да разполагате с парите си.

4. Възможност за дебитна карта с овърдрафт

Това е услуга до която много хора напоследък прибягват. Какво представлява? Вие имате разплащателна сметка с дебитна карта, по която всеки месец ви превеждат заплатата. Но много често в края на месеца ви се налага да търсите заем от приятел, което не само не е много приятно изживяване, но често по това време на месеца и приятелите ви нямат пари. Този проблем има решение и то се нарича овърдрафт към дебитната карта.
Чрез него можете да разполагате с пари по всяко време на месеца. Особеността на овърдрафта е, че веднага след като постъпят пари по картата, банката ще удържи изтегленото от вас, но веднага щом изхарчите заплатата можете да се възползвате от него отново.

Минуси на дебитните карти:

1. Липса на допълнителни бонуси към картата

За разлика от кредитните карти , където имате допълнителни бонуси, като кеш бек, отстъпки при пазаруване в определени търговски вериги и разни други екстри, то за дебитните карти банките все още не предлагат подобни „стимули”. Въпреки това, може да се окаже много по-изгодно да напазарувате с дебитната, а не с кредитната си карта.

2. Харчите само до наличната сума

Тъй като, когато използваме дебитната карта ние теглим пари от разплащателната си сметка, не можем да изтеглим повече отколкото имаме налични в нея. Това води до неудобство, когато имате нужда от стока, но нямате достатъчно пари в сметката си.

Друго неудобство е дневния лимит за теглене, който много често е ограничен до 400 лева, при физическите лица. Разбира се, винаги можете да се възползвате от теглене на каса, ако ви е необходима по-голяма сума, но трябва да се съобразите с работното време на банката.

И въпреки, че както всяко нещо дебитните карти имат и своите недостатъци, те ни дават възможност по-лесно и по всяко време да разполагаме с парите си.

Можете да сравните условията на банките, по предлаганите от тях дебитни карти, лесно и удобно, с нашия Калкулатор за дебитни карти.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *